środa, 9 sierpnia 2017

Surówka z kapusty i świeżych ogórków

Surówka, która doskonale sprawdzi się zarówno do obiadu jak i na kolację czy imprezę.


Potrzebujemy główkę młodej kapusty ~1,5 kg, świeże ogórki 0,5-0,8 kg,
 trochę kolorowych dodatków: papryka, fasola, groszek, zielenina.


Do przyprawienia przygotowujemy: 1 łyżeczkę soli , 1 łyżeczkę płaską pieprzu,
 łyżkę cukru, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu. 


Kapustę i ogórki ucieramy na grubych oczkach, paprykę, cebulę, szczypior kroimy, 
fasolę i  groszek płuczemy i odsączamy na sitku.


Wszystkie składniki łączymy razem w misce dokładnie mieszając.


Potem przekładamy warstwowo do misek i serwujemy uprzednio schłodzone.
Przy okazji powstał jeszcze kolorowy twarożek w łódeczkach twarozek...


Warto również upiec sobie pyszny  chleb... 


Smacznego !!! 

2 komentarze: