środa, 13 września 2017

Drożdżówki z bananami, kiwi...

Proponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem.


Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki...
 mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.


Do miski z wyrośniętym zaczynem przesiewamy 1 kg mąki 650, wbijamy 4 jajka, wsypujemy
szklankę cukru, dorzucamy (pokrojone) 100 g masła i dodajemy szczyptę soli.


--


Całość dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami.
Następnie wyrabiamy ręcznie, jeżeli ciasto jest zbyt mokre dosypujemy kilka łyżek mąki.
Jeżeli jest zbyt suche dolewamy kilka łyżek mleka i wyrabiamy na jednolitą masę.


Potem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.


Po wyrośnięciu zagniatamy posypując delikatnie mąką.
Gotowe ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy, zawijamy i wyrabiamy ciastka... 


--


Drożdżówki lepimy na różne sposoby... możemy zawinąć banany w ciasto,
potem kroimy wałek na 4-5 cm słupki i układamy na blachę do pieczenia.


Jeżeli chcemy większą drożdżówę, to możemy polepić jak strucle, zaplatając owoce do środka.


--


Fajnie wypieką się również wycięte krążki z bananem na wierzchu.


Kiwi również nieźle się prezentuje na zwykłych wyciętych plackach.


--


Jeżeli ktoś lubi rogaliki, to również można w ten sposób upiec smaczne drożdżówki.


Pieczemy w 200 st.C / 15-20 min. góra/dół w zależności od piekarnika...
Przed pieczeniem smarujemy rozbitym jajkiem i jak ktoś chce może posypać makiem lub sezamem.


Gdy chcemy upiec drożdżówki a akurat nie mamy owoców, to pieczemy z dżemem .


Po wystudzeniu, przechowujemy w szczelnych pojemnikach.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz