czwartek, 12 października 2017

Biały barszcz

Polecam przygotowanie tej bardzo dobrej zupy,  smakuje każdemu kto tylko spróbuje. 


Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1 łyżeczka soli, ziemniaki,~500 g 
wędzonych kości,150 g wędzonki,1łyżka majeranku,2 cebule, 4z. czosnku,2łyżki octu, jajka.
 Do zabielenia zupy potrzebna jest śmietana 18 % 330 ml , 1 łyżka mąki i szklanka wody.


Ziemniaki gotujemy osobno, potem ugniatamy i podajemy z zupą polane tłuszczem ze skwarkami.
W osobnym garnku gotujemy bulion z 3,5 l wody i 500 g włoszczyzny,cebuli, ziela, liści, kości.


--


Gdy bulion się ugotuje wyławiamy cebulę i kości, z ziemniaków odlewamy wodę i odparowujemy.


Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dodajemy 3 łyżki
 śmietany, wszystko dokładnie szybko mieszamy i łączymy z odlanym do miski bulionem.


Potem zawartość miski przelewamy do garnka, mieszamy i dodajemy resztę śmietany...
Gotujemy mieszając  na małym ogniu, w tym czasie smażymy cebulę, czosnek i połowę wędzonki.
  

Wyłączamy grzanie, dodajemy usmażoną cebulkę z wędzonką i doprawiamy solą i majerankiem.
Zakwaszamy teraz octem lub jak ktoś ma pod ręką, to zakwasem z kiszonej kapusty lub ogórków.
Szybko smażymy na tłuszczu pozostałą wędzonkę, na skwarki do polania ziemniaków.


Serwujemy na gorąco w jednym talerzu lub osobno posypane zieleniną i z gotowanym jajkiem.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz