poniedziałek, 16 października 2017

Chrupiący chleb z bio mąki

Polecam każdemu domowy wypiek chleba. 


Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, następnie dodajemy dwa ugotowane i rozgniecione
 ziemniaki  i razem mieszamy łyżką. W osobnej misce przygotowujemy zaczyn z 2 szklanek 
ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Po 10-15 minutach zaczyn wyrośnie, wówczas dolewamy go do pozostałych produktów.
Wyrabiamy ciasto, tak żeby odchodziło od ręki i od miski. Jak jest za suche dodajemy
 3-5 łyżek wody, jeżeli jest za mokre mąki.Można też  dodać 1-2 łyżki oleju.


--


Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.


Potem zagniatamy i wyrabiamy dwa chleby i znowu odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.


--


Gdy chleby wyrosły i jak widać trochę na boki, to formujemy jeszcze rękoma pożądany kształt.


W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody z czubatą łyżką mąki, na pomadę do 
posmarowania chlebów przed pieczeniem, w celu uzyskania grubej chrupiącej skórki.


Posmarowane gorącą pomadą chleby posypujemy ziarnami i nacinamy, 
żeby pękały w miejscu wybranym przez nas, a nie gdzie popadnie.


Pieczemy 60 minut w 200 st.C na funkcji góra/dół na środkowej szynie piekarnika.
Potem możemy dopiec przez 3-5 minut na górnej szynie jeżeli lubimy wypieczony.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz