poniedziałek, 16 października 2017

Chleb z BiO mąki 1050

Polecam każdemu dobry swojski chleb i wypiek chleba w domu. 


Do 1 kg mąki dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 2 ugotowane i rozgniecione
 ziemniaki  i mieszamy łyżką. W osobnej misce robimy zaczyn z 2 szklanek 
ciepłej wody, 40-50 g świeżych rozkruszonych drożdży, 1 łyżki cukru i 4 łyżek mąki... dobrze wymieszane - przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
*** można użyć drożdży suchych/ robimy wg wskazówek na opakowaniu


Po 10-15 min. wyrośnięty zaczyn dolewamy do pozostałych produktów.
Wyrabiamy ręcznie ciasto, tak żeby dobrze odchodziło od ręki i od miski. 
Jak jest za suche dodajemy 2-3 łyżki wody, jeżeli jest za mokre 1 łyżkę mąki.


--


Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.


Potem krótko zagniatamy i wyrabiamy 2 chleby i znowu przykryte 
odstawiamy w ciepłe miejsce, na 60 minut do wyrośnięcia.


--


Chleby wyrosną też trochę na boki, wówczas profilujemy / formujemy je 
 jeszcze rękoma/ oburącz powdwijamy po bokach, pożądany kształt.
*** można upiec w foremce 25x10 lub 30 x 10 ...lub naczyniu żaroodpornym


W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody, z czubatą łyżką mąki, 
na pomadę do posmarowania chlebów przed pieczeniem, w celu uzyskania
 grubej chrupiącej skórki. // lub nie, skórka i tak będzie chrupiąca ale mniej


Posmarowane gorącą pomadą chleby posypujemy ziarnami i nacinamy, 
żeby pękały w miejscu wybranym przez nas, a nie gdzie popadnie.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ~60 min. w 200 st.C
w funkcji góra/dół - na środkowej szynie piekarnika. Po upieczeniu
stukamy palcem w spód chleba i jak jest głuchy odgłos to jest upieczony.
Jeżeli nie jest głucho po postukaniu, to możemy dopiec przez 3-5 minut 
na samej kratce, na górnej szynie wówczas będzie wypieczony.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz