środa, 18 października 2017

Żurek w chlebie

Żurek, polska zupa, która jest przepyszna, ale ilu kucharzy tyle przepisów :)  


--


SKŁAD : zakwas żurkowy w butelce 0,5 l , 3 l wody, 0,5 kg włoszczyzny, jajka,
 białą kiełbasa, kilka ziemniaków, sól,pieprz,liść 4 szt., ziele 4 szt.,majeranek łyżka
*** opcjonalnie boczek lub śląska kiełbasa, do okraszenia, po podsmażeniu... 


W dużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy
 jajka na twardo. Na gorącej patelni w tym samym czasie podsmażamy boczek na skwarki, którym na samym końcu gotowania zupy okrasimy dla smaku... 
  

Gdy zupa się zagotuje wkładamy kiełbasę i gotujemy razem przez 10 minut. 


--


Następnie wyjmujemy kiełbasę, dodajemy skwarki i dolewamy zakwas
 i gotujemy mieszając przez ~3 - 5 minut. Teraz smakujemy i przyprawiamy 
solą, pieprzem i majerankiem- przedtem utartym mocno w dłoniach :) 
 Ugotowane jajka studzimy w wodzie,obieramy ze skorupek i kroimy na pół.


Wcześniej upieczone chlebki przygotowujemy do nalania zupy, odcinamy
 "pokrywki", wybieramy ciasto ze środka, smarujemy wewnątrz rozbitym
 jajkiem, w celu uszczelnienia i tak przygotowane chlebki wrzucamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 8-10 min. w 200 st. C góra/dół


Serwujemy na gorąco, posypane zieleniną lub roztartym majerankiem.


Smacznego ! 

Dla chętnych podaję poniżej linki pomocnicze jak można zrobić... : 

Chlebki ! ...znajdziecie klikając tutaj domowy-chlebek-do-żurku 


Domowy zakwas do żurku! ... znajdziecie klikając tutaj żurek-z-jajkiem-i-kiełbasą 


Białą kiełbasę ? ...zajrzyj klikając tutaj kiełbasa-domowa 


*** jak nie zdążycie zrobić/kupić zakwasu, to kupcie 2 zupy ŻUREK w proszku,
rozróbcie proszek w pół litrze zimnej wody, potem dolejcie do ugotowanej zupy
 To sposób-na żurek dopuszczalny tylko dla spóźnialskich i wiecznie zabieganych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz