piątek, 3 listopada 2017

Bułki nie tylko na rano

Pyszne pszenne bułki, niesamowicie miękkie i z chrupiącą skórką.


Zaczyn robimy z 500ml ciepłej wody, 1 łyżki cukru,50 g świeżych drożdży, 4 łyżek mąki.
Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy na 10 min. Ciasto: 1 kg mąki typ 650 przesiewamy, 
dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 1 dużego rozgniecionego i ugotowanego wcześniej ziemniaka,
 3-5 łyżek oleju i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie mikserem z hakami lub łyżką.
Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie ciasto do czasu gdy odchodzi od ręki  i od miski... 
Tak przygotowane chowamy w woreczku do lodówki na noc, żeby rano polepić bułki.


Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, które o dziwo znacznie wyrosło i lepimy bułki,
 w dłoniach posypanych  mąką, układamy na blaszki do pieczenia, przykrywamy szmatką na 30 min.
Jak bułki trochę podrosną, to smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami lub nie.
***oczywiście  można też wyrobić bułki od razu lub potrzymać w lodówce tylko 1 h  


Posmarowane bułki nacinamy lekko ostrym nożem żeby pękały w wyznaczonych miejscach.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 st.C / 25-30 minut w funkcji góra /dół.


Smacznego !!! 

4 komentarze:

  1. domowe bułeczki na śniadanie mrr :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Witam :) ...no właśnie się pieką ... ale to już kolejne :) ... nie zawsze są :) jak nie ma czasu chleb musi wystarczyć :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Czy mozna ominac noc w lodowce I poprostu odrazu po wyrosnieciu upiec?

    OdpowiedzUsuń