poniedziałek, 13 listopada 2017

Pierogi z kaszą gryczaną, z piekarnika

Polecam pyszne pierogi z kaszą, upieczone w piekarniku.


Ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 jajko, 2 łyżki papryki, ~2 szklanki
 bardzo ciepłej wody, 1/2 szkl. oleju, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem.


Farsz: 4 torebki ugotowanej  kaszy,  250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki,
 pieprz 1/2 łyżeczki, papryka 1 łyżka, majeranek 1 czubata łyżka, garść zielonego, 1 jajko, smalec.


Boczek-cebulę-czosnek kroimy i przesmażamy, potem dodajemy do kaszy.
Przyprawy i zieleninę dodajemy do kaszy, smakujemy i potem dodajemy jajko.
Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki.


Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól i przyprawy z jajkiem, mieszamy i dolewamy około 350-400 ml 
bardzo ciepłej wody, dodajemy olej i wyrabiamy ręcznie do czasu gdy ładnie się połączy w całość.


Stół podsypujemy mąką, ciasto dzielimy i wałkujemy na 4-6 mm grubość.
Wycinamy kółka i nakładamy farsz, uważając żeby nie ubrudzić brzegów farszem.


Ja lubię duże pierogi, więc najpierw zrobiłem/wyciąłem 15-18 cm kółka,
 takie na które zmieściłem 4 duże łyżki farszu.


Wówczas na blachę mieści się 8 sztuk.
Oczywiście można zrobić też mniejsze pierogi.


Pierogi zalepiamy, smarujemy rozbitym jajkiem i już wkładamy do pieca.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C/ 20-25 minut funkcja góra dół


Po upieczeniu serwujemy gorące do czerwonego barszczu.
Równie dobrze będą smakowały na zimno w trakcie pikniku, w pracy, w pociągu... 


Smacznego ! ! ! 

2 komentarze:

  1. Świetne! Uwielbiam takie pieczone pierożki, fajny farsz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a to dobrze się składa :) mam jeszcze kilka zamrożonych :) .... pozdrawiam :)

      Usuń