wtorek, 12 grudnia 2017

Chleb pszenny wieloziarnisty

Pyszny domowy, pszenny chleb z ziarnami, który możemy upiec na każdą okazję.


--


Potrzebujemy 1 kg mąki pszennej typ 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżkę soli, 
1 łyżkę cukru, 2 średnie ziemniaki, po garści ziaren maku, siemienia, słonecznika, sezamu...
Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem
odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy
do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów.


--


Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką.


Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy ręcznie, gdy jest za suche dolewamy 3-5 łyżek wody lub oleju, 
jak jest za bardzo mokre  dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę,
 która powinna dobrze odchodzić od miski i od ręki.


Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas podwojenia objętości.


--


Potem jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i formujemy chleby do wypieku 
lub możemy włożyć do 2 foremek keksówek 25cmx10cm, przykrywamy na 30 minut. 
Włączamy piekarnik na 200 st.C żeby był nagrzany, gdy zaczniemy piec chleb.


--


Przed pieczeniem smarujemy chleby rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami.
Żeby nasze bochenki nie pękały w dziwnych miejscach, to je nacinamy.


Pieczemy w 200 st.C ~50-60 minut, w funkcji góra/dół na środkowej szynie.
Po włożeniu chleba do piekarnika, spryskujemy wodą obficie spód piekarnika,
albo wstawiamy miskę z wrzątkiem na dół.

  
Jak chleby się upieką, to wyciągamy je i sprawdzamy stukając w spód czy jest
głuchy odgłos, jeżeli tak tzn., że się upiekły, jak nie to dopiekamy 3-5 min. na samej kratce.


Studzimy na desce, kratce lub w koszyku minimum 1 h i potem ostrym nożem kroimy.


--


Smacznego !!! 

4 komentarze:

  1. Pieke chleby jakoszalala odkad znalalzam ten swietny blog nastepnym razem przesle zdjecie mojego chlebka, mieszkam poza granicami polski i taki chleb to tutaj skarb pozdrawiam i zycze wszytkiego najlepszego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Wielkie dzięki za miłe słowa :) Pozdrawiam i polecam też inne domowe jedzenie :) Proszę zajrzeć do innych zakładek na górze strony np. mięso wędliny ... bez wędzenia i cudowania różne dobre wyroby :) ....

      Usuń
  2. Dla Wszystkich Podlaskow w Nowym Roku 2018 serdecznosci, duzo zdrowka, milosci, spokoju i tylko dobrych ludzi na drodze. Pozdrawiam serdecznie :-***

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ;-) serdecznie...wszystko się przyda, bo nie jest łatwo :)
    A Tobie Zdrowia i Szczęścia Życzę :) ... :)

    OdpowiedzUsuń