czwartek, 7 grudnia 2017

Tort w 30 minut, jak to zrobić?

Prosty i łatwy sposób na wykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych.
 Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to  pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt itd. 


Skład: spody biszkoptowe 2 lub 3 szt., mini murzynki, prince polo, merci, pastylki typu m&m"s,
Polewa czekoladowa... jedna kostka masła 200 g, 3 łyżki czubate kakao, 3 łyżki cukru pudru.
Masa do przełożenia... sernik na zimno 1 op., 500 ml zimnego mleka, cukier waniliowy 1 op.


Do wysokiego naczynia nalewamy mleko i wsypujemy zawartość op. "sernika" i cukier waniliowy, 
całość  ubijamy mikserem  przez 2 min. na sztywną piankę. Potem przekładamy tą masą biszkopty.
Masło roztapiamy i dodajemy kakao z pudrem, mieszamy dokładnie i mamy polewę czekoladową.
Na wierzchu  układamy  murzynki i wciskamy  batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą.
Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą  dookoła boki  naszego  tortu.
Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi  słodyczami.
W międzyczasie na waflu możemy wkleić  tekst z dedykacją dla solenizanta np. Stu lat ... 


Na tak przygotowany tort mocujemy świeczki i serwujemy od razu z życzeniami.


Polecam taki tort, który zawsze się udaje i smakuje wybornie, bo jemy też przecież oczami.
Oczywiście pojawią się głosy, że to czy tamto...  nie należy się tym absolutnie przejmować,
bo takie torty zjadamy tylko i wyłącznie okazjonalnie tj. najwyżej kilka razy w roku.


Smacznego ! ! ! 



2 komentarze: