piątek, 2 lutego 2018

Bułki z mąki Szymanowskiej

Na domowy wypiek chleba czy bułek, polecam mąkę Szymanowską, bardzo
dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez dodatków wypieka się smaczne pieczywo.


Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 40-50 g świeżych
 drożdży, 1 łyż. cukru, 1 łyż. soli, 1 rozbite jajko do smarowania przed wypiekiem.
Z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i 4 łyżek mąki robimy zaczyn, który
mieszamy/przykryty odstawiamy na 10 minut, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
*** można użyć suchych drożdży 2 op. po 7 g, wg wskazań producenta
 Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą, potem dolewamy
 wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta ~ 2 minut.
 Następnie wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy ciasto, które odchodzi od ręki i od
 miski. Tak wyrobione przykrywamy i odstawiamy na 60 min. do wyrośnięcia.


--


Po wyrastaniu krótko/lekko zagniatamy ciasto, żeby pozbyć się gazów.


--


Wałkujemy na grubość ~ 2 cm i wycinamy krążki, które wykładamy na blachy.


Przykrywamy szmatką na 20-30 minut, potem przed samym włożeniem do 
rozgrzanego piekarnika, smarujemy rozbitym jajkiem i nacinamy lub nie...
Możemy również posypać ziarnami: maku, słonecznika, sezamu wg uznania.


--


--


--


Pieczemy w 200 st. C /~ 20 min., góra/dół na środkowej szynie piekarnika. 


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz