niedziela, 4 lutego 2018

Karkówka pieczona

Prosty sposób na przygotowanie w piekarniku mięsa, które można
 serwować gorące do obiadu lub na zimno- po wystudzeniu - do kanapek :) 


--


Skład: karkówka 1,5 kg, smalec 1/3 kostki ~70g, łyżeczka soli, 1 łyżka
 przyprawy  do mięsa lub płaską łyżeczka pieprzu + łyżka słodkiej papryki.
Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym, potem
odcinamy zbędne kawałki `~400-500g, które spożytkujemy na szybki gulasz.
Do naczynia wkładamy pocięty w kawałki smalec, a mięso przyprawiamy solą.
Karkówka, po 2-3 minutach się "spoci", wówczas wcieramy przyprawę do mięs.
Opcjonalnie możemy dodać zioła, czosnek, chili, majeranek, pieprz. cayenne...


Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ~70-80 minut. / 200 st.C/ góra/dół


Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu tylko po 15-20 min. 


--


--


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz