czwartek, 22 lutego 2018

Śledzie

Śledzie, to ulubiona ryba w wielu domach, a jak można ją podać, zobaczcie sami.


--


Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, 
2 jabłka, 2 cebule, 1/2 papryki, 5 ugotowanych jajek, śmietana. 18 % 330ml


Jabłka ucieramy na grubych oczkach.


Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. 
Ugotowane jajka po obraniu i wystudzeniu - kroimy na ćwiartki.


--


Pokrojone warzywa wkładamy do miski/ciut solimy i dodajemy pieprzu.


--


Następnie dodajemy 4 czubate łyżki śmietany i mieszamy całość.


Wymieszaną masę przekładamy na półmisek łyżką, na 10 "kupek" :) ,
 potem zwijamy płaty śledziowe i układamy, na wcześniej wyłożonych ...
wymieszanych razem jabłkach z porem, cebulą i śmietaną.
Pomiędzy ryby wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i ozdabiamy zieleniną.


Zostało trochę śmietany, którą dodajemy do każdej rybki/ozdabiamy papryką.
Po posypaniu całości zieleniną, możemy serwować gotowy półmisek śledzi...
Podajemy z pieczywem lub do ziemniaków, albo jako przekąskę bez dodatków


Smacznego !

P.S. DLA TYCH, KTÓRZY KUPILI PŁATY ŚLEDZIOWE SOLONE Z BECZKI >>>>  Zalewa:4 szklanki wody, szklanka octu, 1/2 szklanki cukru,5 liści
 laurowych, 5 ziaren  ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego , duża cebula
--
Śledzie odcedzamy z solanki/moczymy~1 h w wodzie, którą wymieniamy5 razy.
Wszystkie składniki zalewy razem gotujemy ~5 min., STUDZIMY i zalewamy
 (wcześniej wypłukane w wodzie)  śledzie, chowamy na min. 10 h do lodówki, 
żeby w chłodnym miejscu stężały i nabrały konkretnego octowego smaku....

4 komentarze: