czwartek, 15 marca 2018

Schab upieczony w cebuli

Pyszne schaby, upieczone na jednym ogniu, ale w dwóch wersjach.


--


Potrzebujemy 2 schaby ważące~ 1,4-1,6 kg, około 15 szt. cebuli,
 kostkę smalcu 200 g, sól, przyprawę do mięsa lub pieprz i paprykę. 


--


--


--


W pierwszej wersji schab dzielimy na kotlety, przyprawiamy i wkładamy do natłuszczonego  naczynia, przekładając wszystko z 3 str. plastrami cebuli


Drugi schab mocno solimy i po 5-10 min. przyprawiamy pieprzem i papryką,
 nacinamy z góry. Wkładamy do natłuszczonego naczynia, w którym 
też wykładamy pokrojoną w grube plastry cebulę .


Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku 200-210 st.C/~90 min  góra/dół


Potem zdejmujemy pokrywki i dopiekamy w zależności od potrzeby 5-15 min.


--


--


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz