sobota, 10 marca 2018

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza.


Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy.


Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g ,
sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do 
mięsa 1 czubata łyżka lub pieprz, papryka, gałka muszkatołowa... wg uznania.


Po zakupie schabów na kotlety należy odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów
odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz.


Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową.


Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami.
Włoszczyznę zalewamy 4 litrami zimnej wody i dorzucamy pokrojone ziemniaki... 


Potem mięso smażymy i  dusimy  do miękkości 10-12 min.


Gdy zupa się zagotuje i "popyrka" z 5 min. wtedy dodajemy do niej podduszone mięso.


Gotujemy razem jeszcze około 10-15 minut i w tym czasie na patelni z rozgrzanym tłuszczem
podsmażamy czubatą łyżkę papryki, którą podlewamy zupą gdy ściemnieje i dodajemy do zupy.


--


Serwujemy bardzo gorącą i smaczną zupę.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz