wtorek, 18 czerwca 2019

Chleb ...

Dobry domowy chleb, który zawsze można sobie upiec.


Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, pół kostki drożdży 50g, 2 szklanki ciepłej wody ~500 ml, 
1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania.
***oczywiście można użyć suchych drożdży 2opak.x 8g -pomijamy wówczas robienie zaczynu
** jeżeli nie masz mąki Szymanowskiej użyj innej typu 450,500,650,750 też się upiecze


Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki.
Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Potem dodajemy przesianą mąkę i sól, mieszamy łyżką lub mikserem z hakami.
Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto-dodając olej- na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30-90 minut do wyrośnięcia.


Jak ciasto wyrośnie, to zagniatamy je krótko jeszcze raz.


Dzielimy na dwie części i formujemy chleby lub wkładamy do foremek 25 x 11


Wyrobione i uformowane chleby kładziemy na blachę i pod przykryciem odstawiamy na 30 min.


Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy lub nie nasionami.


--


Po posypaniu nacinamy chleby żeby nie pękały nam gdzie chcą.... 


Tak przygotowane pieczemy 45-60 min w 200 st, C w funkcji góra/dół
Zależy wszystko od piekarnika... gazowy, elektryczny...stary, nowy...itd.
Można wstawić też miskę z wrzątkiem...  lub spryskać dolną blachę po włożeniu chleba.


Chleb jest upieczony wówczas gdy cały dom pachnie chlebem.
Po wyjęciu stukamy w spód i jak jest głuchy odgłos tzn, że się upiekł,
jak nie to wstawiamy jeszcze na kilka minut na samą kratkę i na pewno się dopiecze.
Następnie studzimy na desce lub na kratce minimum 30 min. kroimy b.ostrym nożem.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. wspaniały! uwielbiam domowy pachnący chleb

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością spróbuję upiec wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń