pieczywo

Zapraszam do sprawdzenia się w wypieku domowego pieczywa :)
Pod zdjęciami aktywne linki do przepisów...


chleba-naszego...


maslane









16 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie,ciekawe jak smakują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty sposób żeby się przekonać...zachęcam do domowego wypieku :) nic trudnego, a na pewno smakują dobrze :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Chlebki i bułki wyglądają smakowicie a czy ma pan również jakieś przepisy na chleb w maszynie.Właśnie kupiłam automat do wypieku chleba z Lidla Silver.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję! ...nie kupuję maszyn, bo nie ma już miejsca w kuchni :) ...tylko hand made :)

      Usuń
  3. Dzień dobry, czy piekła Pan również pieczywo ale bez mąki pszennej? Gryczana, kukurydziana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak piekłem z 3 mąk pomieszanych.... :) z mąki ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Pół kg gryczanej i po 25dkg kukurydzianej i ryżowej... pozostałe składniki bez zmian :)

      Usuń
  4. W ten weekend robiłem codzienny - z tego przepisu wychodzą dwa spore bochenki. Jest bardzo dobry :) pół rodziny obczęstowałem i wszyscy chwalą :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Cieszę się :), że smakuje :) Polecam bułki maślane, rogaliki, schab parzony, polędwicę łososiową .... oj i dużo innych :) :) :) .... pozdrawiam ! :)

      Usuń
  5. A jakis zloty przepis na chleb na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie mam ... upiekłem kiedyś z 3 chleby na zakwasie :) Ja ciągle się spieszę a zakwas wymaga cierpliwości :)

      Usuń
    2. ...ciągle zbieram się do tego i odkładam na lepszy czas i tak leci...., że robię drożdżowy :)

      Usuń
  6. Witam serdecznie.Dwa lata temu stwierdziłam że zacznę piec swoje chleby.No i kupiłam maszynę podobno dobrej firmy.Nic a nic chleb z maszyny nie przypomina zapachem i smakiem tego chlebka z piekarnika.Zrezygnowałam z maszyny i schowalam ja do szafy razem z moją nadzieją na dobry chleb. Dzisiaj pierwszy raz weszłam na bloga i co ja widze piekne chlebki muszę wypróbować .Znajdę tu może chlebek graham ?. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) zasada pieczenia jest prawie zawsze taka sama lub zbliżona... generalnie jest to tak produkty suche w jednej misce- 1 kg mąki +1 łyżka soli, mokre w drugiej -500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki...wymieszane-przykryte na 10 min. da nam zaczyn, który dolejemy do pierwszej miski z mąką :) wymieszamy i ręcznie wyrobimy ciasto odchodzące od miski i od ręki- przykrywamy na minimum 30 min. można i na całą noc :) potem wyrabiamy lekko i formujemy chleby do foremek lub na blachę...znowu drożdże trochę muszą chwilę popracować .... smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy np. makiem, nacinamy i pieczemy 60 min./200 st.C w rozgrzanym piekarniku góra/dół, po włożeniu spryskujemy piekarnik na dole wodą....po upieczeniu wyjmujemy chleb przez szmatkę i stukamy w spód jak jest głuchy odgłos to się upiekł...jak nie to dopiekamy na samej kratce 3-5 min. ///// Tak to mniej więcej przebiega :) na szybko. Proszę wejść na przepis chleb codzienny lub chleb ...dokładny przepis... jest dużo zdjęć mało tekstu... raczej wszystko widać... chleby są różne, mieszane, maślane, rozmaitości, na drożdżach , na proszku :) graham nie wystąpił jeszcze i na zakwasie też nie mam... Proszę przejrzeć i pytać :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za szybką i wyczerpującą odpowiedz. Idę przejrzeć przepis na chleb codzienny i chyba od tego zacznę moją przygodę .Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Witam ponownie. Chlebek upieczony.Po odkrojeniu wszystkich skórek dookoła smakował doskonale.Trochę chyba za długo go trzymałam w piekarniku.Ale i tak jestem zadowolona i rodzinka również.Jutro nastepny wypiek myślę że będzie lepiej.Jaki pan proponuje chlebek ? Chodzi mi o tzw zdrowszy :) z innej mąki.Dziś robię drożdżówki ,ale mnie wzięło na pieczenie a to dzięki panu.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :) Życzę miłego dnia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował :) Jak dobry i mocny nowy piekarnik to trzeba pilnować i można śmiało skrócić o 10 min. :) Ja mam stary elektryczny i tak piekę jak opisuję :) Typowa mąka chlebowa to typ 750 do 1050 :) z dodatków można zastosować płatki owsiane, siemię lniane, ziarna słonecznika, mak, czarnuszka... U mnie podstawą jest mąka pszenna typ 650, której jest minimum połowa i tak to //// z kg mąki mamy 6 szklanek mąki :) więc 3 dobre szklanki pszennej 650 , 1 szklanka pełnoziarnistej typ 2000, 1 szklanka płatków owsianych zwykłych"górskich", 1 szklanka ziaren słonecznika z siemieniem lnianym i z pestkami dyni... do tego łyżka soli niejodowanej /morskiej/himalajskiej (bo drobna sól wybielana, mielona, jodowana z antyzbrylaczami...itd. to trucizna) zaczyn drożdżowy, 3-5 łyżek oleju, 3-4 łyżki octu(przedłuża świeżość, daje pulchność) wyrabianie, trochę czasu na wyrastania i będzie fajny chlebek, a właściwie dwa chleby - nastawić w keksówkach 25x10 cm lub 30x11cm wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych smalcem i posypanych trochę bułką tartą :) :) :) Kazdy domowy chleb jest zdrowszy od przemysłowego... PROSZĘ WEJŚĆ NA WKLEJONY LINK I POCZYTAĆ 3 MINUTY... https://calkiemzdrowo.pl/szokujaca-prawda-o-swiezym-pieczywie-z/ JA ZARAZ WSTAWIĘ POST O CHLEBKU PAPRYKOWYM :) Proszę brać poprawkę na moje wypieki :) nie jestem piekarzem i wszystko robię po swojemu :) oczywiście uczę się podpatrując i słuchając innych :) POZDRAWIAM :)

      Usuń