*** Więcej wpisów znajdziecie w etykietach po lewej stronie ekranu.
Tutaj jest tylko kilka ... i jeżeli nie ma tego co szukasz, to zajrzyj do etykiet.
Tutaj jest tylko kilka ... i jeżeli nie ma tego co szukasz, to zajrzyj do etykiet.
Chleb-z-mąki-Szymanowska-chlebowa-typ 750
domowa-bułka-paryska
chleb-upieczony-z-surowymi-ziemniakami
chrupiacy-chleb-z-bio-maki
bagietki-domowe
chleb-z-ziarnami
chleb-z-ziarnami-upieczony-na-proszku
domowa-bułka-paryska
chleb-upieczony-z-surowymi-ziemniakami
chrupiacy-chleb-z-bio-maki
bagietki-domowe
chleb-z-ziarnami
chleb-z-ziarnami-upieczony-na-proszku
ziemniaczane
chleb-powszedni-chrupiaca-skorka-pomada
jak-sie-robi-rogaliki
chleb-pszenny-dokadny-przepis
chleb-marchewkowy
chleb-paprykowo-pieprzowy
chleb-maslany
domowy-chlebek-do-zurku
pyszny-chleb-foremkowy
drozdzowki.
bułki-z-makiem
chleb-codzienny
chleb-domowy-bez-wyrabiania-wyrastania
chleb-powszedni-chrupiaca-skorka-pomada
jak-sie-robi-rogaliki
chleb-pszenny-dokadny-przepis
chleb-marchewkowy
chleb-paprykowo-pieprzowy
chleb-maslany
domowy-chlebek-do-zurku
pyszny-chleb-foremkowy
drozdzowki.
bułki-z-makiem
chleb-codzienny
chleb-domowy-bez-wyrabiania-wyrastania
Wyglądają apetycznie,ciekawe jak smakują?
OdpowiedzUsuńProsty sposób żeby się przekonać...zachęcam do domowego wypieku :) nic trudnego, a na pewno smakują dobrze :) Pozdrawiam !
UsuńChlebki i bułki wyglądają smakowicie a czy ma pan również jakieś przepisy na chleb w maszynie.Właśnie kupiłam automat do wypieku chleba z Lidla Silver.
OdpowiedzUsuńWitam ! Dziękuję! ...nie kupuję maszyn, bo nie ma już miejsca w kuchni :) ...tylko hand made :)
UsuńDzień dobry, czy piekła Pan również pieczywo ale bez mąki pszennej? Gryczana, kukurydziana
OdpowiedzUsuńTak piekłem z 3 mąk pomieszanych.... :) z mąki ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Pół kg gryczanej i po 25dkg kukurydzianej i ryżowej... pozostałe składniki bez zmian :)
UsuńW ten weekend robiłem codzienny - z tego przepisu wychodzą dwa spore bochenki. Jest bardzo dobry :) pół rodziny obczęstowałem i wszyscy chwalą :) polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Cieszę się :), że smakuje :) Polecam bułki maślane, rogaliki, schab parzony, polędwicę łososiową .... oj i dużo innych :) :) :) .... pozdrawiam ! :)
UsuńA jakis zloty przepis na chleb na zakwasie?
OdpowiedzUsuń:) nie mam ... upiekłem kiedyś z 3 chleby na zakwasie :) Ja ciągle się spieszę a zakwas wymaga cierpliwości :)
Usuń...ciągle zbieram się do tego i odkładam na lepszy czas i tak leci...., że robię drożdżowy :)
UsuńWitam serdecznie.Dwa lata temu stwierdziłam że zacznę piec swoje chleby.No i kupiłam maszynę podobno dobrej firmy.Nic a nic chleb z maszyny nie przypomina zapachem i smakiem tego chlebka z piekarnika.Zrezygnowałam z maszyny i schowalam ja do szafy razem z moją nadzieją na dobry chleb. Dzisiaj pierwszy raz weszłam na bloga i co ja widze piekne chlebki muszę wypróbować .Znajdę tu może chlebek graham ?. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) :) :) zasada pieczenia jest prawie zawsze taka sama lub zbliżona... generalnie jest to tak produkty suche w jednej misce- 1 kg mąki +1 łyżka soli, mokre w drugiej -500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki...wymieszane-przykryte na 10 min. da nam zaczyn, który dolejemy do pierwszej miski z mąką :) wymieszamy i ręcznie wyrobimy ciasto odchodzące od miski i od ręki- przykrywamy na minimum 30 min. można i na całą noc :) potem wyrabiamy lekko i formujemy chleby do foremek lub na blachę...znowu drożdże trochę muszą chwilę popracować .... smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy np. makiem, nacinamy i pieczemy 60 min./200 st.C w rozgrzanym piekarniku góra/dół, po włożeniu spryskujemy piekarnik na dole wodą....po upieczeniu wyjmujemy chleb przez szmatkę i stukamy w spód jak jest głuchy odgłos to się upiekł...jak nie to dopiekamy na samej kratce 3-5 min. ///// Tak to mniej więcej przebiega :) na szybko. Proszę wejść na przepis chleb codzienny lub chleb ...dokładny przepis... jest dużo zdjęć mało tekstu... raczej wszystko widać... chleby są różne, mieszane, maślane, rozmaitości, na drożdżach , na proszku :) graham nie wystąpił jeszcze i na zakwasie też nie mam... Proszę przejrzeć i pytać :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję bardzo za szybką i wyczerpującą odpowiedz. Idę przejrzeć przepis na chleb codzienny i chyba od tego zacznę moją przygodę .Pozdrawiam:)
UsuńWitam ponownie. Chlebek upieczony.Po odkrojeniu wszystkich skórek dookoła smakował doskonale.Trochę chyba za długo go trzymałam w piekarniku.Ale i tak jestem zadowolona i rodzinka również.Jutro nastepny wypiek myślę że będzie lepiej.Jaki pan proponuje chlebek ? Chodzi mi o tzw zdrowszy :) z innej mąki.Dziś robię drożdżówki ,ale mnie wzięło na pieczenie a to dzięki panu.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :) Życzę miłego dnia.:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :) Jak dobry i mocny nowy piekarnik to trzeba pilnować i można śmiało skrócić o 10 min. :) Ja mam stary elektryczny i tak piekę jak opisuję :) Typowa mąka chlebowa to typ 750 do 1050 :) z dodatków można zastosować płatki owsiane, siemię lniane, ziarna słonecznika, mak, czarnuszka... U mnie podstawą jest mąka pszenna typ 650, której jest minimum połowa i tak to //// z kg mąki mamy 6 szklanek mąki :) więc 3 dobre szklanki pszennej 650 , 1 szklanka pełnoziarnistej typ 2000, 1 szklanka płatków owsianych zwykłych"górskich", 1 szklanka ziaren słonecznika z siemieniem lnianym i z pestkami dyni... do tego łyżka soli niejodowanej /morskiej/himalajskiej (bo drobna sól wybielana, mielona, jodowana z antyzbrylaczami...itd. to trucizna) zaczyn drożdżowy, 3-5 łyżek oleju, 3-4 łyżki octu(przedłuża świeżość, daje pulchność) wyrabianie, trochę czasu na wyrastania i będzie fajny chlebek, a właściwie dwa chleby - nastawić w keksówkach 25x10 cm lub 30x11cm wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych smalcem i posypanych trochę bułką tartą :) :) :) Kazdy domowy chleb jest zdrowszy od przemysłowego... PROSZĘ WEJŚĆ NA WKLEJONY LINK I POCZYTAĆ 3 MINUTY... https://calkiemzdrowo.pl/szokujaca-prawda-o-swiezym-pieczywie-z/ JA ZARAZ WSTAWIĘ POST O CHLEBKU PAPRYKOWYM :) Proszę brać poprawkę na moje wypieki :) nie jestem piekarzem i wszystko robię po swojemu :) oczywiście uczę się podpatrując i słuchając innych :) POZDRAWIAM :)
UsuńKtóry chlebek upiec na pierwszy raz? Żeby się udał I była ochota na kolejne próby? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) :) :) ...chleb pszenny ziemniaczany :) Generalnie każdy musi się udać, tylko trzeba piec, żeby nabrać doświadczenia :) Może jeszcze bułki maślane :) ... Pozdrawiam
UsuńWitam,przeglądam jakiś już czas twoje chlebowe wypieki,ja uwielbiam pięc ale niestety chleby mi nie idą kilkanaście podejść za mną niestety albo wyszły mi chleby zatwarde albo za miękkie..rodzina nie chciała ich jeść...mam kilka pytań,typ mąki 700,450 itd o co chodzi ?piekarnik mam z termoobiegiem ,twoje chleby są wypiekane gora-dol,czy termoobieg się sprawdza?i jeszcze jedno dlaczego dodaje się ziemniaki,co one magicznego robią?dziekuje
OdpowiedzUsuńWitam :) ODP. na pytania :) 450 typ mąki do wypieku ciasta, biszkoptu itp. 650 typ mąki do wypieków drożdżowych, na pierogi, placki,... i do chleba, typ 750 to typowa mąka chlebowa... chodzi o rodzaj przemiału w młynie i to dobre pytanie do młynarza :) albo w przeglądarce google wpisz hasło "typy mąki"... jeszcze inaczej mielone są mąki pełnoziarniste pszenne i żytnie, .... typ 1900 , typ 2000 :) tej mąki dodaje się do pieczywa mieszanego .... Chleby pieczemy góra/dół ... termoobieg lepszy będzie do opiekania mięsa... Ziemniaki są naturalnym ulepszaczem dają pulchność i miękkość... Wklejam jedno z moich odpowiedzi powyżej :) " zasada pieczenia jest prawie zawsze taka sama lub zbliżona... generalnie jest to tak produkty suche w jednej misce- 1 kg mąki +1 łyżka soli, mokre w drugiej -500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki...wymieszane-przykryte na 10 min. da nam zaczyn, który dolejemy do pierwszej miski z mąką :) wymieszamy i ręcznie wyrobimy ciasto odchodzące od miski i od ręki- przykrywamy na minimum 30 min. można i na całą noc :) potem wyrabiamy lekko i formujemy chleby do foremek lub na blachę...znowu drożdże trochę muszą chwilę popracować .... smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy np. makiem, nacinamy i pieczemy 50-60 min./200 st.C w rozgrzanym piekarniku góra/dół, po włożeniu spryskujemy piekarnik na dole wodą....po upieczeniu wyjmujemy chleb przez szmatkę i stukamy w spód jak jest głuchy odgłos to się upiekł...jak nie to dopiekamy na samej kratce 3-5 min. ///// Tak to mniej więcej przebiega :) na szybko. Proszę wejść na przepis chleb codzienny lub chleb ...dokładny przepis... jest dużo zdjęć mało tekstu... raczej wszystko widać... chleby są różne, mieszane, maślane, rozmaitości, na drożdżach , na proszku :)... " POZDRAWIAM :)
UsuńDziekuje bardzo za odpowiedzi �� na to wychodzi że musze wymienić piekarnik ponieważ mój obecny nie posiada opcji góra dół �� pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUpiekłam i ja ;) Nie wygląda aż tak idealnie jak Pana ale jest przepyszny. Polecam ;)
OdpowiedzUsuń