poniedziałek, 16 listopada 2015

Zdrów jak Ryba :)


Będziesz zdrów jak ryba ! Tak się mówi małym dzieciom :) a jaka jest prawda ? 


 Od  niepamiętnych  czasów ryby stanowią  jedną z podstaw  pożywienia człowieka.
 Mięso ryby jest łatwo przyswajalne i  odżywcze.
 Zawiera białko, jod, fosfor, potas, wapń jak również wit.  A i D.


Polecam spożywanie ryb w różnych postaciach :) smażone, gotowane, grilowane, 
zupy rybne lub ryby w zalewie, ze śmietaną...
 Opcji jest bardzo dużo i zawsze smakują.


 Nie polecam jeść surowych ryb ponieważ  nie wiemy
 co się działo z nimi w drodze zanim trafiły do naszego domu. 


Jak ktoś nie ma wprawy a chciałby spróbować, to podam prosty przepis na smażone filety :) 


Należy kupić  1 kg filetów z dorsza lub mintaja i proszę sprawdzić ile %  glazury jest na rybach, 
najlepiej gdy jest tylko 5%.

Potem ryby trzeba rozmrozić i osuszyć papierem kuchennym. 
Następnie  skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. 


Smażenie :) trzeba  wlać olej na rozgrzaną patelnię,
 filety obtoczyć w mące, potem w jajku i jeszcze raz w mące.



Teraz już można układać ryby na gorącym tłuszczu, 
 po minucie należy przewrócić na drugą stronę żeby cała panierka dobrze się przysmażyła do ryby.
  Dalej już odwracamy wg uznania i sami oceniamy do jakiego momentu smażymy  i jaką chcemy zjeść,
 mocno usmażoną czy lekko zrumienioną :)


Ryba bardzo szybko jest gotowa, wykładamy na talerz i zjadamy: 
  z chlebem, ryżem, ziemniakami, surówką, samą rybkę :):):)
 Jak kto lubi :)  Smacznego :) 

p.s. Zamieszczam  też zdjęcie zupy rybnej, o której kiedyś napiszę.


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Thanks Luis. I'm glad that you like it :)

      Usuń
  2. Świetne i niezwykle smakowite rybki :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę i miłe słowa :)) zapraszam częściej. Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Weszłam na blog w poszukiwaniu przepisu na racuchy a wylądowałam "w rybach". Moja panierka to najczęściej mąka, jajo i bułka tarta ale robiłam również tak jak Ty. Idę dalej szperać w Twoich przepisach. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Witam :) ...drzwi otwarte, może coś się znajdzie ciekawego... :) .... Pozdrawiam !

      Usuń