poniedziałek, 16 listopada 2015

Mintaj

Zdrów jak ryba, tak się mówi małym dzieciom...


 Mięso ryby jest łatwo przyswajalne i  bardzo odżywcze.


Ryby smakują w różnych postaciach smażone, gotowane,grillowane, zupy lub w zalewie,...


 Nie polecam jeść surowych ryb, ponieważ  nie wiemy
 co się działo z nimi w drodze, zanim trafiły do naszego domu. 


Jak ktoś nie ma wprawy a chciałby spróbować, to podam prosty przepis na smażone filety. 


1 kg filetów z mintaja trzeba rozmrozić i osuszyć papierem kuchennym. 
Następnie  skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. 


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, uprzednio panierując w mące/jajku/mące.



Najpierw smażymy po minucie z każdej strony   żeby cała panierka dobrze się przysmażyła,
 a potem smażymy na złoto brązowo. Ryba bardzo szybko jest gotowa,
 wystarczy po 4 - 5 minut z każdej strony Serwujemy na gorąco z czym
 kto lubi, ryż, ziemniaki, pieczywo, surówki. Smacznego ! 
*** dla chętnych poniżej zdjęcie zupy rybnej , a link do przepisu tutaj zupa-rybna 


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Thanks Luis. I'm glad that you like it :)

      Usuń
  2. Świetne i niezwykle smakowite rybki :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę i miłe słowa :)) zapraszam częściej. Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Weszłam na blog w poszukiwaniu przepisu na racuchy a wylądowałam "w rybach". Moja panierka to najczęściej mąka, jajo i bułka tarta ale robiłam również tak jak Ty. Idę dalej szperać w Twoich przepisach. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Witam :) ...drzwi otwarte, może coś się znajdzie ciekawego... :) .... Pozdrawiam !

      Usuń