sobota, 9 kwietnia 2016

bułki

Dobre bułki na śniadanie, to podstawa na sobotę i niedzielę :)
Wówczas ekipa ma czas na śniadanie, a nie płatki z mlekiem, kanapka + woda i bieg do szkoły.


 Domowe, pszenne, wyrośnięte, wypieczone i bez dodatków, trochę krzywe ale dobre :)


Ciasto: mąka typ 650, ale robię z różnych...zależy co akurat jest w domu :)
Mąka 1 kg, drożdże  pół kostki, łyżka soli, łyżeczka cukru, ciepła woda 500-600 ml, 3 łyżki oleju.


Mąkę wsypujemy do miski, w zagłębienie  kruszymy drożdże, wsypujemy cukier,dolewamy wody,
 mieszamy tak żeby też wmieszać trochę mąki...zakrywamy i odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.
 .

Potem wyrabiamy ciasto, dodając wodę, olej, sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki.


Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy.


Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :) 


Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne.


Można je zjadać same, na słono, na słodko... Smacznego ! 

4 komentarze:

  1. Super buleczki...dzisiaj pierwszy raz trafilam na Pana stronke i od razu postanowilam zrobic moje pierwsze buleczki w zyciu;) piekne to one nie sa ale dobre w smaku...maz bedzie mial na jutro do pracy:)nastepnym razem probuje upiec buleczki maslane:) super stronka ,gdyby nie Pan nigdy bym nie pomyslala o wlasnych wypiekach;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) dziekuje za dobre słowa ;-) ...moje pierwsze chleby i bułki wygladały jak u jaskiniowców, ale smakowały ...trzeba popiec trochę i wyczuć ciasto, piekarnik, różne maki, twardość wody ... zawsze są inne :) ale domowe :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Witam, panie Darku stronka super_ale? cytuje-potem wyrabiamy ciasto,dodając wodę olej sól...... Jak długo wyrabiamy? Podobno zle wyrobione(czyli za krótko lub za długo) ma znaczenie i to duże. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ale, ale ... ciasto wyrabiamy do czasu kiedy będzie odchodzić od miski i od ręki... nigdy nie mierzyłem czasu,są różne mąki, ph wody, drożdże suche, drożdże świeże... temperatura otoczenia, przeciąg... ciasto musi byc w miare gładkie wówczas jest wyrobione, jak jest za miękkie podsypujemy mąki, jak za twarde dodajemy kilka łyżek wody... Proszę zajrzeć do zakładki pieczywo i jest tam przepis na bułki ziemniaczane tzn. dodajemy rozgniecione ugotowane ziemniaki.... http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html Pozdrawiam !

      Usuń