wtorek, 12 kwietnia 2016

Rosół z kluskami

Polecam zawsze dobrą zupę, która może być podawana na każdą okazję.
Rosół, to moje smaki z dzieciństwa... na niedzielę, na przyjęcie, na chorobę.
Po więcej wiadomości o rosole, proszę kliknąć tutaj https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/rosol/



Rosół:nie zagęszczona zupa mięsno-warzywna, a kluski to mączna potrawa z dodatkiem jajka i soli.


Rosół: do 4 l zimnej wody wrzucamy mięso, ja dałem 1 kg skrzydełek, włoszczyznę ~500 g,
coś zielonego i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę, aż kurczak odda wszystkie soki.
Jeżeli robimy rosół z różnych mięs, drób, wieprzowina..., to wówczas gotujemy 3-4 godziny.


Ciasto na kluski: do 1 kg przesianej mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy 1 łyżkę soli  i 350-450 ml
ciepłej wody.  Wyrabiamy ciasto, potem przykryte odstawiamy na 30-60 min. niech "odpocznie".


Gdy rosół się ugotuje, to go odcedzamy i wtedy zostaje czyściutki smaczny rosół.


Skrzydełka i niektóre warzywa wrzucamy do przyprawionego na ostro ciasta naleśnikowego, 
żeby potem usmażyć w głębokim tłuszczu i na pewno będą smakować lepiej niż gotowane.


Ciasto już "odpoczęło" więc dzielimy je na 3-4 części, każdy kawałek formujemy na okrągło,
 wałkujemy na grubość 2-3 mm, kroimy na 4, składamy przesypując lekko mąką.


Tak przygotowane kroimy na paski 4-5 cm i potem już kroimy cienko na kluski,
które ugotujemy partiami w gotującej się i dobrze posolonej wodzie.


--


Kluski będą ugotowane... gdy po wypłynięciu pogotujemy je 2-3 minuty.
Ugotowane odcedzamy i chwilę hartujemy w zimnej wodzie i już.


--


--


Skrzydełka  smażymy, po minucie z każdej strony i gotowe !


Smacznego !

https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/rosol/ 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz