sobota, 9 kwietnia 2016

smaczne drożdżowe

Ciasto, które zawsze smakuje :) i nigdy się  nie nudzi ...


Ciasto drożdżowe klasyczne z jajkami,cukrem, masłem :)


Zrobiłem więcej ciasta, żeby wystarczyło dla domu i dla Babci :)


Podzieliłem na trzy części i upiekłem trzy różne drożdżówki.


Najmniejszy kawałek dostał do środka konfiturę śliwkową i zrobiłem przeplatankę.


Kolejne ciasto :)  podzieliłem i dodałem dżem z czarnego bzu, skleiłem.


Następnie zaplotłem gruby "koński" warkocz.


Ostatni kawałek okazał się taki duży, że nie wiedziałem jak go zmieścić do foremki :)


Wyjąłem więc większą okrągłą blaszkę, do pieczenia biszkoptów,
dodałem dżem z czarnego bzu, twarożek i cukier puder.


Gdy skleiłem ciasto, to musiałem wziąć jednak  foremkę do babki :) i dobrze, bo fajnie się upiekło.


Przygotowane ciasta włożyłem na 50 min do piekarnika i piekłem w 180 st. C 


Przez noc ciasta ostudziły się i nabrały tęgości.
Domowe ciasto polukrowałem, a dla Babci posypałem pudrem :)


Wszystkie ładnie wyrosły...  Polecam ! 


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam- ja to na biegu tak robię :)
      Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka cukru, pół kostki masła 100 g, 4 jajka, 1,5 szklanki ciepłego mleka, szczypta soli.... do środka jakieś konfitury
      Przygotowanie: z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 4 łyżek mąki robimy w misce zaczyn, przykrywamy i sobie rośnie 10-15 min., do drugiej dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier, jajka, masło pokrojone w kosteczki- to trzeba przemieszać łyżką i dodać wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, którą przykrywamy na minimum 20-30 min. żeby podrosło, potem posypujęmy blat mąką i wyrabiamy ciasto, dzielimy na części - wałkujemy dość grubo i nakładamy dżem :) zwijamy- do blaszki i pieczemy w 180 st. 60 min.
      P.S. ciasto musisz czuć tzn. chodzi mi o konsystencję, która jest zależna np. od rodzaju mąki jak będzie za suche to można zawsze parę łyżek mleka dolać, jak za mokre to garść mąki można dosypać... to jest możliwe w każdą stronę :) Jak jesteś uczulona na mleko, to daj ciepłą wodę też robiłem i jest dobre, bez jajek też robiłem bo akurat nie było ale wtedy trochę więcej mleka dajesz...Ciasto jest fajne i zawinąć można różne rzeczy, można też nie zawijać, a dać na wierzch np. jabłuszka czy rabarbar :) albo śliwki.... Oj drożdżówek jest mnóstwo ;-) . Pozdrawiam !!!

      Usuń
  2. Witam
    ciasto ładnie wyrosło, niestety inne nadzienie ;)
    czy mogłabym prosić o przepis na dżem z bzu?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Czarny bez zbiera się we wrześniu :) chyba, że mieszkasz w Australii :) Taki super kolor ma też Aronia i przetwory z niej przygotowane.... // W zakładce przetwory na górze strony wkleiłem zdjęcie z przepisem na Czarny Bez, który zbieramy jak jagody są czarne(bo zielone są trujące)... pozrywane gałązki z jagodami płuczemy w zimnej wodzie, potem przy pomocy widelca lub grubego grzebienia obrywamy jagody... jak już są oberwane zalewamy jeszcze zimną wodą i wówczas wypłyną jeszcze mini gałązki i paprochy, wodę wylewamy i wszystko przekładamy do dużego garnka i przesypujemy cukrem :) ja dawałem na 1 kg jagód 0,5 kg cukru i pół szklanki wody... to trzeba wymieszać i zostawić na noc żeby puścił sok...rano dodatkowo całość traktujemy tłuczkiem i następnie przez sito zlewamy sok-do butelek lub słoików...pasteryzujemy w 100 st.C w piekarniku przez 25-30 min. i wynosimy do ciemnego-chłodnego miejsca..../// Pozostaje cała reszta, którą szkoda wyrzucić dlatego możemy zblendować całość i dodać np. żelatynę lub galaretki owocowe, albo żelfix ...wszystko podgrzewamy mieszając do zagotowania i przekładamy do słoików, pasteryzujemy w 130 st. C / 20 min. i wynosimy do piwnicy... sposobów jest bardzo dużo :) p.s. taki dżem ma malutkie pestki i nie każdy lubi chrupać, akurat u nas nikomu to nie przeszkadza :) ani małym ani dużym.Dodawałem też czarny bez do dżemu z jabłek i innych.... KLIKNĄŁEM W GOOGLACH HASŁO DZEM Z CZ.... I SPRAWDZIŁEM JAK ROBIĄ INNI :) "... Sposób przygotowania przepisu:
      Owoce oberwać z gałązek i umyć.
      Przełożyć do garnka, dodać wodę i gotować bez przykrycia 10 minut.
      Zmiksować blenderem na gładko. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
      Gorący dżem przełożyć do słoiczków, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia..." Sok z czarnego bzu jest super wzmacniającym sokiem na wszystkie przeziębienia, a właściwie przeciwko :) i u nas postawił już nie jedno dziecko na nogi :) POZDRAWIAM :) zapędziłem się i piszę i piszę, ale naprawdę CZARNY BEZ to dobry i zdrowy temat :) Latem ludzie smażą białe baldachimy/kwiaty w cieście naleśnikowym i też robią sok z kwiatów..........................

      Usuń