wtorek, 17 maja 2016

Pizza domowa

Bardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek. 
Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:)


Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju.
Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc.


Ja robię pizzę bez sosu pomidorowego, do obłożenia dajemy to co lubimy, ważne żeby nie przesadzić.
Warto przygotować sobie wszystkie produkty wcześniej...


U nas nie jest to jedna pizza a kilka, bo amatorów jest wielu, ale to nie jest problemem.
 Pizza piecze się sześć minut, w wcześniej nagrzanym do 250 st. C piecu.


Przepisy, które podają 30 minutowy czas nadają się do pieczenia bułek, pizzę piecze się krótko:)
Wówczas jest bardzo dobra.


Można zawinąć brzeg pizzy do środka, wtedy jest cała chrupiąca, a nie twarda jak kamień.


Smacznego !!! 

2 komentarze:

  1. Można szybko, zdrowo bez chemii, ulepszeń. Trzeba byłoby uczyć tego dzieci, nawet w szkołach, niech sobie same robią pizze, a nie kupują, drogą i pełną chemii. Gratuluję pomysłów:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję :) !!! ...rodzice popełniają błędy ciągle pędzą nie wiadomo gdzie, kupują "czipsy", "kolę" i inne wynalazki dzieciakom... Reklama jest wszechobecna i zawsze "mówi" coś takiego..."musisz to mieć, tylko ty nie masz, jak to będziesz miał to będziesz wspaniały i odniesiesz sukces w gronie przyjaciół"... itd. Prawda często bywa odmienna od reklam. Pozdrawiam serdecznie !!!

      Usuń