czwartek, 9 czerwca 2016

Strudel na słono

Jeżeli robi się strudel na słodko, to można tez zrobić na słono.
 Drożdżowe ciasto z farszem, upieczone w piekarniku :) 


 Nie wiem jaki jest przepis na tzw. prawdziwy strudel, mój jest smaczny i  robię go po swojemu.
 Ciasto  jak na bułki czy pizzę, a do środka to co lubimy wówczas będzie smacznie, zdrowo i domowo. 


Danie jest tak łatwe, że można je z dziećmi zrobić :) wówczas każdy robi dla siebie...
 Jest to doskonała okazja na dobrą zabawę, naukę i kuchenne domowe pogawędki o wszystkim :)


Wcześniej przygotowane ciasto, w kulkach czeka sobie w lodówce na okazję...
Zielenina rośnie w ogródku, a pozostałe produkty wykopujemy z lodówki :)


Wszystko kroimy i przygotowujemy żeby było pod ręką jak rozwałkujemy ciasto, nakładamy
zieleninę, ser i jakąś wędlinę, trochę przyprawy...sól tutaj pomijamy, bo jest jej dosyć w cieście itd. 


Gdy już farszu jest dosyć, to nacinamy po obu stronach i zaplatamy:)
Ciasto musi być mocno wyrobione, wtedy nie będzie problemu z naciągnięciem pasków do zaplatanki.


Zaplecione strudle wykładamy na blachę lub papier...


Smarujemy rozbitym jajkiem i wrzucamy do pieca na 20-30 min / 200-220 st.C


Polecam każdemu przydomowe ogródki, a nawet małe hodowle balkonowe, naprawdę warto :)
U nas już kolejne zasiewy się szykują w miejscach :) po rzodkiewkach, szpinaku, koperku...


Ludzie chodzą i się pytają czy rośnie ? Ja się śmieję... i odpowiadam " jak widać :) chyba rośnie..."
U nas 99% sąsiadów sieje trawę, ale co można zrobić z trawy ? ... tylko siano :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz