środa, 22 marca 2017

Chleb rozmaitości.

Chleb, który dzieci lubią bardziej niż bułki :) Co takiego jest w tym pysznym chlebie?...
Już podaję składniki na dwa bochenki foremkowe 30 x 11


Mąka typ650- 5 szkl., mąka żytnia typ2000- 1 szkl., drożdże 1/2 kostki, woda ciepła- 2 szkl.,
 cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki :
siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania.


Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...
 Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.
 Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik, do 200 st.C, 
Smarujemy chlebki rozbitym jajkiem lub wodą, nacinamy, posypujemy ziarnami i pieczemy
przez 50-60 min. w opcji góra/dół, po upieczeniu studzimy na kratce. 


Smacznego !!!

16 komentarzy:

  1. Pyszny!
    Sięgam po kromeczkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Witam ! Dziękuję :) Proszę bardzo :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  2. Ale fajny - śmieciowy :) lubię takie. A u mnie rosną właśnie ciabatty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;-) ja mam dwa dzisiejsze już na kratce, białe pszenne z gotowanym ziemniakiem, makiem i siemieniem... z wczorajszych chlebów właśnie ostatnia kromka do Agnieszki trafiła... a ciabaty nie robiłem z 3 lata już ... Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Polecam ten z surowymi ziemniakami - jest fajny

      Usuń
    3. Witam! ...nigdy z surowymi nie zrobiłem, więc wkrótce pewnie upiekę :) Dziękuję za propozycję :) Miłego dnia :) Słońce już jest, ptaki ćwierkają, dzieci szaleją przed wyjściem do szkoły ... bonanza :)

      Usuń
  3. https://www.blogger.com/profile/13402656121417208084 No wstawiłem do wyrośnięcia chleby z surowymi ziemniakami....ciekawe jak to wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakbym tak chciala upiec cos bardziej razowego, zytniego czy orkiszowego tylko z malym dodatkiem maki pszennej to polecasz jakis przepis? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) zazwyczaj piekę chleby z przewagą mąki pszennej, ale ... spróbuj ze swoją mieszanką mąk :) po prostu // 1 kg maki to 6 szkl. daj 2 szkl. pszennej, 2 szkl. żytniej, 2 szkl. orkiszowej - dosyp 6 łyżek płatków owsianych, garść ziaren słonecznika... // Zaczyn zrób z 50g drożdży+2 szkl. ciepłej wody+łyżka cukru+ kilka łyżek mąki -wymieszaaj, przykryj, odstaw na 15 minut....pozostałe składniki połącz ze sobą w misce dodaj sól i żeby chlebek był pulchny dodaj 1 ugotowanego rozgniecionego ziemniaka...jak zaczyn wyrośnie dolej go do suchej mieszanki i wymieszaj łyżką lub mikserem z hakami, potem ręcznie wyrób ciasto...jeżeli będzie za suche/twarde dodaj kilka łyżek wody...jak za mokre kilka łyżek mąki...po wyrobieniu przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 h i potem jak ciasto podwoi swoją objętość...zagnieć włóż do foremek - przykryj i niech trochę podrośnie 15-30 min. potem posmaruj rozbitym jajkiem, posyp makiem czy ziołami i natnij lekko... upiecz w rozgranym piekarniku 200 st. / 50-60 min.......... po upieczeniu odwróć chleb i postukaj w spód jak będzie głuchy odgłos to chleb jest upieczony jeżeli nie to dopiecz go na samej kratce 5 min.... ///// Czy polecam inne chleby ? Nie wiem, bo jak nie spróbowałem, to ciężko polecić :) Wszedłem teraz na stronę www.chleb.info.pl i jest tak chleb bardzo razowy, ale sam skład mnie osobiście przestrasza :) " 300g zaparka



      60g ryżu czarnego
      40g maki gryczanej
      5g kminku
      10g siemienia lnianego
      2 lyżki melasy (można użyć ciemnego miodu)
      ok 180g wrzącej wody


      Wszystkie składniki zalać wrzącą wodą najlepiej w garnku o grubym dnie ze szczelną pokrywką,
      wymieszać i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.



      Ciasto wlasciwe



      50g mąka gryczana zmielona z kaszy
      50g mąka ziemniaczana
      50g mąka zmielona z ryżu czarnego
      200g mąka ryżowa biała
      1 lyżeczka skrobi z tapioki
      150g wody
      1,5 łyżeczki soli (ok 12 g)
      2 łyżki ziaren słonecznika " .............

      Usuń
    2. Dzieki, sprobuje ��

      Usuń
  5. Witam! Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba. Chciałabym upiec właśnie ten, ale chciałabym spytać :
    Jak długo wyrabiać ciasto
    Jak długo odstawić do wyrośnięcia po zarobieniu
    Czy ocet jabłkowy jest konieczny czy ewentualnie trzeba go czymś zastąpić
    Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Witam :) "Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba. Chciałabym upiec właśnie ten, ale chciałabym spytać"--- CIESZĘ SIĘ :)
      "Jak długo wyrabiać ciasto" ---- Wszystko zależy ja nigdy nie mierzyłem czasu, tylko patrzyłem na masę, ale o.k. to tak :) wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj ze sobą dokładnie- oprócz składników na zaczyn t.j. 50 g drożdże, 1 łyżka cukier, ~500 ml ciepła woda i 3 łyżki mąki, które mieszamy ze sobą w innej misce potem pod przykryciem odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia... jak już zaczyn wyrośnie to dolewamy go do pozostałych składników i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta 1-2 minuty, następnie dodajemy olej i ocet i wyrabiamy ręcznie około 5 minut... jak ciasto jest gotowe...odchodzi od ręki i miski-przykrywamy i odstawiamy przykryte na 30-60 min. potem krótko zagniatamy bo podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie części...wyrabiamy dwa chleby, które wkładamy do foremek wyłożonych papierem lub posmarowanych smalcem i posypanych bułką taRTĄ, przykrywamy szmatką na 30-60 min. potem chlebki podrosną, teraz smarujemy rozbitym jajkiem - posypujemy nasionami i nacinamy żeby nie pękał gdzie popadnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika i na spód możemy wstawić miskę z gorącą wodą, żeby była para ... po 50-60 min chleby będą upieczone, dom będzie pachniał :) Należy delikatnie wyjąć chleb z formy i postukać w spód palcem ... jak będzie głuchy odgłos tzn. , że się upiekł jak nie to wstawiamy na 3 minuty na samą kratkę na dopieczenie :) Piekarnik- ja mam stary elektryczny w nowym gazowym chleb upiecze się w 45 min.
      Jak długo odstawić do wyrośnięcia po zarobieniu...PISAŁEM POWYŻEJ :)
      Czy ocet jabłkowy jest konieczny czy ewentualnie trzeba go czymś zastąpić OCET DAJE ŚWIEŻOŚĆ I PULCHNOŚĆ I NIE JEST SZKODLIWY, PODCZAS PIECZENIE ODPARUJE...itd. ale jak nie możesz to lepszy efekt daje dodanie utartego na tarce surowego ziemniaka albo rozgniecionego ugotowanego... W zakładce pieczywo na górze strony wejdź na inne przepisy poglądowo, w niektórych jest po 18 zdjęć krok po kroku... to może dać Ci odpowiedzi na ewentualne kolejne pytania :) NAJPIERW UPIECZ, BUŁKI, POTEM ZWYKŁY CHLEB... JAK TO PRZEJDZIESZ, TO DO KOLEJNYCH DODAWAJ SWOJE RÓŻNE NASIONA I BAW SIĘ SMAKIEM :) .... JAK MASZ OKAZJĘ, TO KUP KONIECZNIE MĄKĘ SZYMANOWSKĄ TYP 480 LUB CHLEBOWĄ 750 JA ODKRYŁEM TE MĄKI DOPIERO MIESIĄC TEMU... I JAK MASZ TAKĄ MĄKĘ TO NIE TRZEBA DODAWAĆ OCTU, ZIEMNIAKÓW ITP :) JEST DOSKONAŁA... Pisz jak poszło :) Ja lecę nastawić bułki, ... Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Super! Dziękuję za informację. Mam tą mąkę 750 .mam też mąkę pszenna razową Melvit do chleba i żytnią razową typ 2000.a z octem to taka historia, że nie mam się jak ruszyć z domu i kupić więc muszę sia obejść bez niego😄 ale Przy najbliższej okazji kupię.dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... :) razowe mąki są dosyć "ciężkie" dla drożdży i potem do wyrobienia, więc moim zdaniem ciężko jest upiec 100 % razowy chleb... Ale to moje zdanie :) Razową dawałem maksymalnie 2 szkl. przy założeniu, że 1 kg mąki to 6 szklanek. W internecie można znaleźć cuda nawet chleby bez mąki, ale ...ja na to patrzę sceptycznie :) Jak lubisz to polecam bułki maślane, przepis jest z boku strony wśród 10 najpopularniejszych postów... :) te bułki było już obejrzeć i potem może upiec przeszło 35 tys. osób :) Polecam :)

      Usuń
  7. Ja typowo razowego nie lubię. Ale tu w przepisie jest mąka typ 650 której nie mam ale myślałam że może zastąpię 2,5 szkl 750 i 2,5 szkl 450. Czy lepiej sama 750? Powiem szczerze że zawsze boję się eksperymentować i wolę trzymać się przepisu, ale musi być ten pierwszy raz😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... dopiero jestem tutaj przy internecie :) ... 750 jest typowo chlebowa więc spoko...ale mieszanka też jest o.k. piekłem chleby maślane z samej 450 ... :) MUSI BYĆ TEN PIERWSZY RAZ :)

      Usuń