Pierniczki świąteczne, to ulubione ciastka na każde Św.Bożego Narodzenia !
Można zakupić tzw. gotowe, ale warto przygotować sobie własne domowe ...
Skład: mąka typu 450 lub 480 ~ 1 - 1,2 kg, masło 200 g, miód płynny wielokwiatowy 500g, cukier pół szklanki, jajka 4 szt., sól 2 szczypty,proszek do pieczenia 30g, imbir mielony i goździki mielone po 1 czubatej łyżeczce, kakao 2 czubate łyżki, cynamon mielony 2 łyżki . // opcjonalnie: gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka, cukier waniliowy 2 x 16g, mielona kolendra 1 płaska łyżeczka// *** przyprawy korzenne dobieramy wg. swoich ulubionych smaków...a te mogą być przeróżne, niektórzy smakosze dodają np. pieprz-ziele angielskie-kardamon...skórkę z pomarańczy skórkę z cytryny czy aromaty do ciast.
*** OPCJONALNIE JEŻELI CHCEMY TO MOŻEMY - ZAMIAST WŁASNYCH KOMPOZYCJI PRZYPRAW - UŻYĆ 80g- 120g /T.J. 2-3 OP. PRZYPRAWY DO PIERNIKA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI BEZ ZMIAN...
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy masło, następnie wszystkie suche składniki i mieszamy, wbijamy jajka i dolewamy miód. - mieszamy dokładnie łyżką i wyrabiamy ręcznie ugniatając na jednolitą masę, wyrobione ciasto chowamy do lodówki na 2 h / na noc żeby wszystkie aromaty się połączyły, a ciasto żeby całkowicie stężało...
--
--
--
--
--
Po wyjęciu dzielimy na 4 części i każdy kawałek wyrabiamy na gładko.
--
Przygotowane ciasto wałkujemy na np. 4-5 mm i wycinamy pierniczki.
Wycięte ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na środkową szynę.
--
--
Pieczemy w 180 st.C ~10 minut /funkcja grzania góra/dół bez termoobiegu.
Przy grubszych ciastkach należy wydłużyć czas pieczenia.
Po upieczeniu studzimy i przekładamy do pudełek lub dekorujemy ( zimne).
Smacznego !















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz