Pyszne bułki, które zawsze mają powodzenie u domowych smakoszy.
--
Skład: 0,5 kg mąki pszennej typ 650 , 0,5 kg mąki żytniej typ 2000,
2 szklanki ciepłej wody, 40-50 g drożdży świeżych, 1 łyżkę cukru,
1 łyżkę soli, 2 ugotowane i rozgniecione lub utarte ziemniaki.
Zaczyn: do wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 4 łyżki mąki,
mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe produkty mieszamy w misce, gdzie potem dolewamy zaczyn.
Następnie mieszamy mikserem z hakami do ciasta lub po prostu łyżką,
gdy jest już dobrze wymieszane, to wyrabiamy porządnie ręcznie
ciasto i jak jest zbyt suche dodajemy kilka łyżek wody.
--
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na minimum 30-60 min.
Potem krótko zagniatamy i wyrabiamy bułki, które wykładamy do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rozbitym jajkiem i
posypujemy ziarnami lub smarujemy wodą, nacinamy lub nie i już pieczemy.
Opcjonalnie odstawiamy jeszcze raz przykryte do wyrośnięcia, będą bardziej
pulchne, ale jak się bardzo spieszymy, to pomijamy ten proces.
Pieczemy 20-25 min. / 200 st.C ,w funkcji góra/dół czas- zależy od piekarnika.
Po wyjęciu studzimy 10-20 min., można zjeść od razu lub przez kolejne 2 dni.
Ziemniak daje pulchność i świeżość, więc bułki są cały czas dobre.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz