Polecam proste przygotowanie domowych wędlin.
Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne kawałki, z których robimy gulasz
lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę...
Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę...
Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca.
Najpierw wcieramy sól z cukrem i jak mięso się "spoci" wcieramy czosnek i dodajemy
pokrojone ziarna jałowca, tak przygotowane posypujemy obficie przyprawami, ziołami...
Jak widać na zdjęciu, zrobiłem 4 różne smaki i kolory : paprykowy, pieprzowy, curry, oregano.
Tak przyprawione mięso chowamy do lodówki na 3 doby i co 12 h wylewamy soki,
które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok.
--
--
Jak mięso już nic nie wypuszcza, to zabieramy się za sparzenie.
Na schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik ustawiamy na środkową moc grzania...
Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. , od czasu zagotowania wody.
Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia na noc lub na cały dzień.
Następnie osuszamy na kratce do odsączenia i chowamy na kilka godzin do lodówki.
Potem możemy delektować się pyszną domową wędliną, którą przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
Pysznie wygląda. Dziękuję za inspirację ;-)
OdpowiedzUsuń:) :) :) Dziękuję i pozdrawiam !
UsuńWędliny pokazane , nie mają takiego koloru, są barwy szarej po ugotowaniu.
Usuń:) ...tzn. że kupiłem w sklepie i zrobiłem zdjęcie ??? :) :) :)
UsuńAnna Skrzypkowska /// ile pani zrobiła tych schabów? To jest mięso "zapeklowane na sucho" i sparzone, jeżeli Pani sobie gotuje godzinami jakieś tam mięso itd. to może być, szare, suche, wiórowate itd.... proszę nie wypisywać takich dziwnych tekstów... nie sprawdzając jak to się robi, bo nie wiem czemu ma to służyć. Proszę również o link lub adres strony gdzie mógłbym zobaczyć Pani wędliny... D.Podlasek
UsuńNie musi gotować godzinami wystarczy ze sól jeat jodowana. Ja tak popsułam wygląd.
UsuńOd którego zacząć? :)
OdpowiedzUsuń:) Tutaj są cztery od razu :) ... :)
UsuńCo znaczy: "na schaby nakładamy pończochy"? Dosłownie pończochy, czy to jakieś slangowe określenie na coś podobnego do siatek do wędlin?
OdpowiedzUsuńDzień dobry ! Witam ! ...to znaczy dosłownie, to co znaczy :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia ... Pozdrawiam! Zapraszam!
UsuńDziękuję - tej techniki nie znałem ;)
Usuńczy nie jest za suche?
OdpowiedzUsuńWitam ! Dobry wieczór! ... jeszcze jeden mały kawałek został, zapraszam na degustację :) ... co to znaczy za suche? ? ? jeżeli schab wypieczemy na szybko w piekarniku, to będzie za suchy...tutaj jest w sam raz :) Pozdrawiam ! Polecam ! ... Zapraszam !
UsuńNo właśnie co z tymi pończochami?
OdpowiedzUsuńNo właśnie co z tymi pończochami?
OdpowiedzUsuńDzień dobry ! Witam ! ...to znaczy, że :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia w wodzie, a potem je zdejmujemy... ... Pozdrawiam! Zapraszam! Polecam
UsuńMają takie problemy z pończochami, to może trzeba dopisać jeszcze, że mają być czyste? :)))))
Usuń...w biedronce schab był po 9,90 pln / kg , a podkolanówki 2,99 pln za op. tj. 4 szt. :) . nowe ...
UsuńWitam może moje pytanie będzie wydawało się śmieszne ale co oznacza spoci się?
OdpowiedzUsuń...zacznie puszczać soki "spoci się" jeżeli był osuszony, to po posoleniu spoci się po 2 minutach 3 ... :) wówczas dajemy przyprawy ....
UsuńMój schabik robiony 3 krotnie był pyszny ale blady......co mu zrobić by się zaczerwienił;)
OdpowiedzUsuń...może dosypać soli peklowej... może zamienić sól na morską niejodowaną lub himalajską... może ciut krócej i na zmniejszonym ogniu zagotowywać.... ciężko tak coś z daleka ...
UsuńDziękuję będę próbować dalej bo bardzo odpowiada mi to mięsiwo. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń...ostatni wpis z wczoraj jest w tym samym temacie tj. raz sparzony 20 min. i nie jest taki różowy :) może jak są schaby z zwierząt karmionych czymś...to jest bardziej kolorowe...albo za stare wieprzki lub za młode nie wiadomo... :) Pozdrawiam :)
UsuńŻeby w środku był kolor czerwony potrzebna jest sól peklowa. Tak sobie myślę ,że Pan Darek nie dał peklowej ,a jest różowo w środku. Dzięki peklowaniu mięso na dłużej zachowuje świeżość, odpowiednią barwę i konsystencję. A jak długo te schabiki można przechowywać ?
OdpowiedzUsuńPal licho kolorek ważne, że jest pyszny...
OdpowiedzUsuń:) jakie były kolory to widać na zdjęciu... i każdy jest inny ...różowy, blady, burawy...
UsuńO.K.
Zamieńcie połowę soli kamiennej/// tej -grubiziarnistej-nieoczyszczanej-niejodowanewj-bez antyzbrylaczy-bez bieli tytanowej- nie płukanej :) /// na łyżkę soli peklowej, potem obracajciew co 6 h mięso i wycierajcie soki co drugi raz, żeby wnikało dłużej w mięso z każdego boku... niech się pekluje 5 dni tj. 5x24h a nie tylko 36h i wtedy dopiero zaparzajcie na średnio-małym ogniu. :) :) :) Generalnie schab wychodzi zawsze podobnie ale nigdy tak samo. Żeby było tak samo trzeba mieć receptę z morlin lub sokołowa... " Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331, substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621, regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..."
I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it
OdpowiedzUsuńThanks
Usuń... great :) I'm glad that the post comes in handy :) best regards :)
Just awesome and home made things are always my favorite . Thank your for this well post . Clipping Path | Remove White Background | Product Photo Editing
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńBędę robić kiełbasę czosnkową bez wędzenia proszę o wiadomość czy można taką kiełbasę podsuszyć w piekarniku z termoobiegiem.Ile trzeba ją suszyć w piekarniku. Może trochę w piekarniku a resztę przy kaloryferze. Bardzo proszę o podpowiedź.Pozdrawiam
Pisze pan peklowanie na sucho. Czy to znaczy że dodaje pan soli peklowej (saletry,nitrytu.. etcetera)
OdpowiedzUsuńNie trzeba dodawać peklosoli do peklowania wystarczy zwykła sol.widac kto robi wędliny
UsuńVery nice food recipe. Thanks for give to us nice information and tell for us how to make this food. For portrait photography, e-commerce business, Photoshop need product photo editing making n images pop up. Provide to do product photo editing. We provide high-quality e-commerce product photo editing service at a competitive price from Clipping Expert Asia. If, you want to take this service then please you contact with us.
OdpowiedzUsuńproduct photo editing | clipping path service
Keep it for more updates about this blog. Get the best Web Designing and Digital Marketing Services.
OdpowiedzUsuńWebsite Designing Company in Delhi
Nice blog, visit Mutual Fund Wala for Mutual Funds India, Mutual Fund Companies and Mutual Fund Agent.
OdpowiedzUsuńMutual Fund Companies
Przypadkowo zajrzałam. Czytam, czytam i oczu nie mogę oderwać. Świetne przepisy. Pozwoli pan że wypróbuję kilku.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńVery useful post. Thanks for sharing this.
Photo Retouching Services
Bridging corporate meetings with conference attendance could be the next step in this all-in-one model and This approach meets new market needs while also providing greater security for event hosts. thank you note after party to guests and speaker examples
OdpowiedzUsuńPończochy? Serio? Plastik nie nadający się do kontaktu z żywnością i to podgrzany do takiej temperatury? Wiem że to sposób z lat 60-tych, ale teraz przy kiedy ludzie posiadają wiedzę i środki to pończochy???
OdpowiedzUsuńThis is Great Article. You are post informatics blog so keep posting.
OdpowiedzUsuńService provider app
Top SEO company in Meerut
Digital Marketing Institute in Meerut
Top 10 CSBE Schools in Meerut
Desawer Satta King Chart
Website Design Company Meerut
Satta King Live Result
Entertainment News Update
Home services app Free
Take Screenshot on iPhone
Free Home Services App in India
Wkladamy te schaby juz do wrzątku czy do zimnej wody?
OdpowiedzUsuńI appreciate the clarity and insight you bring to each topic thank you for making a difference with your words
OdpowiedzUsuńVisit Here: Background Removal Service