wtorek, 8 sierpnia 2017

Schaby parzone, w czterech smakach

Polecam proste przygotowanie domowych wędlin. 


Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne  kawałki, z których robimy gulasz
 lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę... 


Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę...
Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki  cukru, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca.


Najpierw wcieramy sól z cukrem i jak mięso się "spoci" wcieramy czosnek i dodajemy
 pokrojone ziarna jałowca, tak przygotowane posypujemy obficie przyprawami, ziołami...


Jak widać na zdjęciu, zrobiłem 4 różne smaki i kolory : paprykowy, pieprzowy, curry, oregano.


Tak przyprawione mięso chowamy do lodówki na 3 doby i co 12 h wylewamy soki, 
które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok.


--


--


Jak mięso już nic nie wypuszcza, to zabieramy się za sparzenie.
 Na schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik  ustawiamy na środkową moc grzania...
Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min.


Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia na noc lub na cały  dzień.
Następnie osuszamy na kratce do odsączenia i chowamy na kilka godzin do lodówki.


Potem możemy delektować się pyszną domową wędliną, którą przechowujemy w lodówce.


Smacznego ! 

27 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Dziękuję za inspirację ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) Dziękuję i pozdrawiam !

      Usuń
    2. Wędliny pokazane , nie mają takiego koloru, są barwy szarej po ugotowaniu.

      Usuń
    3. :) ...tzn. że kupiłem w sklepie i zrobiłem zdjęcie ??? :) :) :)

      Usuń
    4. Anna Skrzypkowska /// ile pani zrobiła tych schabów? To jest mięso "zapeklowane na sucho" i sparzone, jeżeli Pani sobie gotuje godzinami jakieś tam mięso itd. to może być, szare, suche, wiórowate itd.... proszę nie wypisywać takich dziwnych tekstów... nie sprawdzając jak to się robi, bo nie wiem czemu ma to służyć. Proszę również o link lub adres strony gdzie mógłbym zobaczyć Pani wędliny... D.Podlasek

      Usuń
  2. Co znaczy: "na schaby nakładamy pończochy"? Dosłownie pończochy, czy to jakieś slangowe określenie na coś podobnego do siatek do wędlin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ! Witam ! ...to znaczy dosłownie, to co znaczy :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia ... Pozdrawiam! Zapraszam!

      Usuń
    2. Dziękuję - tej techniki nie znałem ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Witam ! Dobry wieczór! ... jeszcze jeden mały kawałek został, zapraszam na degustację :) ... co to znaczy za suche? ? ? jeżeli schab wypieczemy na szybko w piekarniku, to będzie za suchy...tutaj jest w sam raz :) Pozdrawiam ! Polecam ! ... Zapraszam !

      Usuń
  4. No właśnie co z tymi pończochami?

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie co z tymi pończochami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ! Witam ! ...to znaczy, że :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia w wodzie, a potem je zdejmujemy... ... Pozdrawiam! Zapraszam! Polecam

      Usuń
    2. Mają takie problemy z pończochami, to może trzeba dopisać jeszcze, że mają być czyste? :)))))

      Usuń
    3. ...w biedronce schab był po 9,90 pln / kg , a podkolanówki 2,99 pln za op. tj. 4 szt. :) . nowe ...

      Usuń
  6. Ale po co czyste?? Przecież i tak się ubrudzą!! A poza tym takie znoszone, dwutygodniowe, mogą dodać schabom ciekawego smaku i aromatu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, no, od razu byłyby w wersji wędzonej ;)

      Usuń
    2. Czyste, czyste :) ... 4 szt. 3 zł ...

      Usuń
  7. Witam może moje pytanie będzie wydawało się śmieszne ale co oznacza spoci się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...zacznie puszczać soki "spoci się" jeżeli był osuszony, to po posoleniu spoci się po 2 minutach 3 ... :) wówczas dajemy przyprawy ....

      Usuń
  8. Mój schabik robiony 3 krotnie był pyszny ale blady......co mu zrobić by się zaczerwienił;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...może dosypać soli peklowej... może zamienić sól na morską niejodowaną lub himalajską... może ciut krócej i na zmniejszonym ogniu zagotowywać.... ciężko tak coś z daleka ...

      Usuń
  9. Dziękuję będę próbować dalej bo bardzo odpowiada mi to mięsiwo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...ostatni wpis z wczoraj jest w tym samym temacie tj. raz sparzony 20 min. i nie jest taki różowy :) może jak są schaby z zwierząt karmionych czymś...to jest bardziej kolorowe...albo za stare wieprzki lub za młode nie wiadomo... :) Pozdrawiam :)

      Usuń