wtorek, 8 sierpnia 2017

Schaby parzone, w czterech smakach

Polecam proste przygotowanie domowych wędlin. 


Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne  kawałki, z których robimy gulasz
 lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę... 


Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę...
Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki  cukru, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca.


Najpierw wcieramy sól z cukrem i jak mięso się "spoci" wcieramy czosnek i dodajemy
 pokrojone ziarna jałowca, tak przygotowane posypujemy obficie przyprawami, ziołami...


Jak widać na zdjęciu, zrobiłem 4 różne smaki i kolory : paprykowy, pieprzowy, curry, oregano.


Tak przyprawione mięso chowamy do lodówki na 3 doby i co 12 h wylewamy soki, 
które się wysączą, naczynie wycieramy i mięso przekładamy na drugi bok.


--


--


Jak mięso już nic nie wypuszcza, to zabieramy się za sparzenie.
 Na schaby nakładamy pończochy i gotujemy wodę, a palnik  ustawiamy na środkową moc grzania...
Wkładamy mięso i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min.


Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy wszystko do wystygnięcia na noc lub na cały  dzień.
Następnie osuszamy na kratce do odsączenia i chowamy na kilka godzin do lodówki.


Potem możemy delektować się pyszną domową wędliną, którą przechowujemy w lodówce.


Smacznego ! 

13 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Dziękuję za inspirację ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co znaczy: "na schaby nakładamy pończochy"? Dosłownie pończochy, czy to jakieś slangowe określenie na coś podobnego do siatek do wędlin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ! Witam ! ...to znaczy dosłownie, to co znaczy :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia ... Pozdrawiam! Zapraszam!

      Usuń
    2. Dziękuję - tej techniki nie znałem ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Witam ! Dobry wieczór! ... jeszcze jeden mały kawałek został, zapraszam na degustację :) ... co to znaczy za suche? ? ? jeżeli schab wypieczemy na szybko w piekarniku, to będzie za suchy...tutaj jest w sam raz :) Pozdrawiam ! Polecam ! ... Zapraszam !

      Usuń
  4. No właśnie co z tymi pończochami?

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie co z tymi pończochami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry ! Witam ! ...to znaczy, że :) nakładamy pończochowe podkolanówki i wówczas przyprawy nie odpłyną podczas sparzenia w wodzie, a potem je zdejmujemy... ... Pozdrawiam! Zapraszam! Polecam

      Usuń