piątek, 25 sierpnia 2017

Schab nadziewany kiełbasą

Soczysty nadziewany kiełbasą schab z piekarnika, to doskonała propozycja na obiad i nie tylko.


Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.


Następnie długim nożem robimy dziurę wzdłuż schabu i nadziewamy kiełbasę.


Potem solimy mięso (1 kg/ 1 łyżeczka) gdy mięso się "spoci" dodajemy kolejne przyprawy...


Przyprawione mięso przekładamy do naczynia, w którym układamy na dnie
pokrojoną cebulę, czosnek i ~3 łyżki smalcu wieprzowego lub innego dobrego tłuszczu.


Pieczemy w 220 st.C / 60 min.  i potem odkryte 185 st.C / 10-15 min
Powyższe temperatury i czas  dotyczą schabów o masie od 0,9-1,2 kg


Po upieczeniu nie kroimy od razu tylko po 10-15 min. Serwujemy na gorąco
 do obiadu lub na zimno do kolacji czy też innego posiłku w ciągu dnia.


2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda Mam nadzieję ze jeszcze lepiej smakuje . Stronkę mam na pasku jak tylko skorzystam z przepisu To dam znać jak wyszło.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń