Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż.
Ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki TYPu 450- 650, 40-50 g drożdży,
2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka.. kliknij tutaj
Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części.
Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane jajko.
Zawijamy jajka- opcjonalnie dodajemy zieleninę i układamy zawinięciem do spodu.
Tak przygotowane przykrywamy do wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C w funkcji góra/dół.
Przed pieczeniem smarujemy bułki rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami.
Pieczemy w 200 st. C / 15-20 min. zależy od piekarnika.
Po wyjęciu czekamy około 15 min. na schłodzenie i już.
Smacznego !
Piękne i bardzo smakowicie wyglądające bułeczki -:)
OdpowiedzUsuńWitam :) serdecznie polecam, bo smaczne :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy z jajkiem nie beda suche ? I czy mozna dacplaster sera i jajko ?ser nie wyplynie przypadkiem....odkrylam twoja strone i wlasnie wybieram sie na piknik ,z przyjemnoscia wyprobuje pare twoich wypiekow,,,,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń...To zrób sobie z salami i cebulką, z serem jak najbardziej, z parówką :) włóż to co lubisz :) Nic nie jest za suche, z tego ciasta możesz zrobić chleb, bułki... nawet bez dodatków...jest ugotowany i rozgnieciony ziemniak jako naturalny spulchniacz... :) Pozdrawiam !
Usuń