wtorek, 15 sierpnia 2017

Dżem z cukinii

Prosty przepis, na smaczny cytrynowo - miętowy dżem na zimę.


Skład: 3 kg cukinii bez skóry i pestek, 3 sparzone cytryny, gałązka mięty,
 1 kg cukru żelującego i 1 kg cukru białego- można użyć trzcinowy lub inny.


Cukinię kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce, cytrynową skórkę 
ścieramy na tarce,  liście mięty kroimy, wszystko wkładamy do jednej miski.


Następnie z cytryn wyciskamy sok i dodajemy do pozostałych składników.


--


Tak przygotowaną mieszankę wrzucamy do garnka i gotujemy mieszając.


Jak całość już się zagotuje, to po 5 min. blendujemy.


Dodajemy cukry, mieszamy do czasu zniknięcia pianki.


Nakładamy do sparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Jak dżem ostygnie wynosimy do spiżarni w ciemne i chłodne miejsce.


--


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Robiłam już taki dzem w zeszlym roku tylko bez cukru żelującego w zast pstwie była galaretka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) no i super :) z galaretką zrobiłem dżem z ogórków :)

      Usuń