Prosty przepis, na smaczny cytrynowo - miętowy dżem na zimę.
Skład: 3 kg cukinii bez skóry i pestek, 3 sparzone cytryny, gałązka mięty,
1 kg cukru żelującego i 1 kg cukru białego- można użyć trzcinowy lub inny.
Cukinię kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce, cytrynową skórkę
ścieramy na tarce, liście mięty kroimy, wszystko wkładamy do jednej miski.
Następnie z cytryn wyciskamy sok i dodajemy do pozostałych składników.
--
Tak przygotowaną mieszankę wrzucamy do garnka i gotujemy mieszając.
Jak całość już się zagotuje, to po 5 min. blendujemy.
Dodajemy cukry, mieszamy do czasu zniknięcia pianki.
Nakładamy do sparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Jak dżem ostygnie wynosimy do spiżarni w ciemne i chłodne miejsce.
--
Smacznego !
Robiłam już taki dzem w zeszlym roku tylko bez cukru żelującego w zast pstwie była galaretka
OdpowiedzUsuń:) no i super :) z galaretką zrobiłem dżem z ogórków :)
Usuń