Był już dżem z cukinii, a dzisiaj dżem z zielonych ogórków o smaku truskawkowym.
Skład: 1 kg obranych ogórków bez nasion, 1 kg cukru, 1 cytryna, 2 galaretki, cukier waniliowy,
szczypta soli, opcjonalnie możemy dodać liście mięty, melisy.
--
--
Przygotowane ogórki zasypujemy cukrem i szczyptą soli.
Odkładamy na 15 min żeby puściły soki.
Potem wszystko wkładamy do garnka i dusimy na średnim ogniu 30 minut.// mieszamy!
W tym czasie sparzamy cytrynę i ucieramy skórkę, a potem wyciskamy sok z cytryny.
Do gotującego się dżemu dodajemy cukier waniliowy, skórkę , sok z cytryny.
Jeszcze chwilę gotujemy do zgęstnienia i potem dodajemy galaretki np. truskawkowe,
chwilę dobrze mieszamy i już nalewamy do przygotowanych słoiczków.
Jeżeli chcemy uzyskać jednolita konsystencję miksujemy blenderem.
Po napełnieniu odwracamy dnem do góry, do czasu wystygnięcia.
Potem wynosimy w ciemne, chłodne miejsce.
Smacznego !!!
Najbardziej irracjonalny, a zarazem intrygujący przepis na przetwory, jaki kiedykolwiek znalazłam. Gratuluję kreatywności :D
OdpowiedzUsuńhttps://alternatywypiecipol.blogspot.com/
Dziękuję :) ...wyszło przypadkowo jak w grze skojarzenia :) skoro zrobiłem dżem z cukinii, to ogórek jest z tej samej rodziny ... ;-) Potem sprawdzałem w necie, to ludzie robią takie i podobne dżemy :):) :)
Usuń