czwartek, 17 sierpnia 2017

Dżem z ogórków

Był już dżem z cukinii, a dzisiaj dżem z zielonych ogórków o smaku truskawkowym. 


Skład: 1 kg obranych ogórków bez nasion, 1 kg cukru, 1 cytryna, 2 galaretki, cukier waniliowy,
szczypta soli, opcjonalnie możemy dodać liście mięty, melisy.


--


--


Przygotowane ogórki zasypujemy cukrem i szczyptą soli.


Odkładamy na 15 min żeby puściły soki.


Potem wszystko wkładamy do garnka i dusimy na średnim ogniu 30 minut.// mieszamy!
W tym czasie sparzamy cytrynę i ucieramy skórkę, a potem wyciskamy sok z cytryny.


Do gotującego się dżemu dodajemy cukier waniliowy, skórkę , sok z cytryny.


Jeszcze chwilę gotujemy do zgęstnienia i potem dodajemy galaretki np. truskawkowe,
chwilę dobrze mieszamy i już nalewamy do przygotowanych słoiczków.


Jeżeli chcemy uzyskać jednolita konsystencję miksujemy blenderem.


Po napełnieniu odwracamy dnem do góry, do czasu wystygnięcia.
Potem wynosimy w ciemne, chłodne miejsce.


Smacznego !!! 

2 komentarze:

  1. Najbardziej irracjonalny, a zarazem intrygujący przepis na przetwory, jaki kiedykolwiek znalazłam. Gratuluję kreatywności :D
    https://alternatywypiecipol.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ...wyszło przypadkowo jak w grze skojarzenia :) skoro zrobiłem dżem z cukinii, to ogórek jest z tej samej rodziny ... ;-) Potem sprawdzałem w necie, to ludzie robią takie i podobne dżemy :):) :)

      Usuń