Był już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki.
Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki.
Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy końcówki.
Ucieramy na grubych oczkach.
Następnie całość solimy w celu odciśniecia nadmiaru wody.
Po 10 min. od posolenia ogórki puszcza soki, wówczas odciskamy nadmiar wody.
Z 1,5 kg utartych i posolonych 1 czubatą łyżką soli ogórków... odciśniemy około 500 ml wody.
1 kg ogórków przekładamy do miski, dodajemy 3 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczkę pieprzu, czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Odsączamy wykładając na kratkę lub na papier.
Serwujemy na gorąco lub na zimno, z cukrem, ze śmietaną, do zupy... jak kto lubi.
Smacznego !
ciekawy przepis ;) ja kiedys robilam z kapusty białej i pora
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-) spróbuj i takich placków ... jeszcze z pora nie robiłem, ale z kapusty tak :)
UsuńNigdy takich nie jadłam - świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń:) warto spróbować :)
Usuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) :) :)
UsuńJak czosnek, to juz chyba nie cukier...
OdpowiedzUsuńDobry pomysł 😊
OdpowiedzUsuńCoś nowego i fajnego.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis