niedziela, 20 sierpnia 2017

Placki z zielonych ogórków

Był już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki.


Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki.


Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy końcówki.


Ucieramy na grubych oczkach.


Następnie całość solimy w celu odciśniecia nadmiaru wody.


Po 10 min. od posolenia ogórki puszcza soki, wówczas odciskamy nadmiar wody.


Z 1,5 kg utartych i posolonych 1 czubatą łyżką soli ogórków... odciśniemy około 500 ml wody.


 1 kg ogórków  przekładamy do miski, dodajemy 3 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczkę pieprzu, czosnek.


Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Odsączamy wykładając na kratkę lub na papier.


Serwujemy na gorąco lub na zimno, z cukrem, ze śmietaną, do zupy... jak kto lubi.


Smacznego ! 

9 komentarzy: