Pachnący chlebem dom, który wywołuje bardzo miłe wspomnienia...
Pomysł na chrupiąca skórkę z bloga -->> grunttoprzepis.blogspot.com
SKŁAD- na dwa chleby potrzebujemy: 1 kg mąki typ 480, 500, 650 lub 750 ,
40-50 g drożdży świeżych, łyżka cukru, łyżka soli,~450- 500 ml ciepłej wody.
Zaczyn/rozczyn- do wody wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i wsypujemy
3 łyżki mąki, wymieszane odstawiamy-przykryte na 10-15 min. do wyrośnięcia
*** można użyć drożdży instant 2x8g wg zaleceń producenta na opakowaniu
--
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej i posolonej mąki i mieszamy łyżką do
połączenia się składników, potem ciasto wyrabiamy ręcznie, które przykryte
odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. w ciepłe miejsce, po wyrastaniu,
krótko zagniatamy, dzielimy na 2 części - wyrabiamy 2 bochenki chleba,
wykładamy na blachę, przykrywamy na 30 - 60 min. żeby podrosły.
--
--
--
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy chleb przygotowaną pomadą.
*** 150 ml wody, szczypta soli i łyżka mąki-gotujemy i gorącym smarujemy.
Podczas pieczenia zrobi się super chrupiąca skórka.
Pieczemy około 60 min / 200 st. C w funkcji góra-dół
Chleby jak widać upiekłem na dwa sposoby tj. w naczyniu i na blaszce .
W każdym przypadku wyszły grube, chrupiące i smaczne skórki.
Na dół piekarnika możemy wstawić miseczkę ceramiczną z wrzątkiem.
Po upieczeniu chleb studzimy ~45-60 min., potem kroimy b.ostrym nożem.
Chleby:2szt. były upieczone wieczorem, do rana zostało pół jednego bochenka.
Smacznego !!!
Piękne i smakowite bochenki :). Też korzystałam z tego przepisu na chleb i pomadę.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Polecam !!! ...
UsuńWitam Dziś również chciałam zrobić chlebek z tego przepisu ale jak połączyłam wszystkie składniki to ciasto zrobiło się bardzo Suche i nie dało rady nawet tego wyrobić Niestety u mnie się nie sprawdziło i wszystko wyladowalo w koszu.
UsuńA mi wszystko wyszło idealnie😊
UsuńWystarczyło dodać odrobinę więcej wody i wychodzi idealnie��
UsuńNiezawodny, bardzo prosty przepis na pyszny chlebek��
Wygląda rewelacyjnie !!! Piekę sama chleby już od dawna - ponad dwa lata. Założyłam nawet oddzielnego bloga o chlebie, ale ciągle brakuje mi na niego czasu i zapału :)))
OdpowiedzUsuńCzas, czas, czas :) ... chęci jest dużo ale nie da się wszystkiego od razu :) ... Trzeba w domu piec, chociaż tyle można :) w piekarni to niestety...chemia, koncerny, pogoń za pieniądzem, Monsanto i jego Rundap, ...jest tego w cholerę...mąka żeby była biała to dosypują tlenek tytanu..., razowy żeby był ciemny- dolewaja coli z biedronki i jest razowy na miodzie..spulchniony.. Oj ! ... Pozdrawiam, bo będę pisał cały dzień :)
UsuńDlatego właśnie piekę sama - no i też nie zawsze mam mąkę z pełnego przemiału z ekologicznej uprawy ale jak tylko jest możliwość to kupuję taką ....
Usuń...hmmm. nieraz przy wędlinach dodawałem skład przemysłowych wyrobów "dobrej firmy" sokołowa, morlin itp. ..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331,
Usuńsubstancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621,
regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." ( widziałem, ze też dodawałaś coś takiego, ale to rano o szóstej było...) Pytam jak to sie ma do domowego schabu na kanapki gdzie jest 1/20 tej chemii... Przy serach tez sprawdzałem... Mam przy schodach opakowanie soli tej zwykłej do posypywania i tam właśnie był "twój" E 536 ... Sam żyłem 100 lat w nieświadomości ale widać, że jak się chce wiedzieć to można ... nie jest to zabronione :) temat rzeka, a dzień się kończy Pozdrawiam !
http://zapiecekjagi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńzapomniałam o adresie :)
... ;-) a ja tam grasowałem rano na JagaToJa... :) chętnie zajrzę na zapiecek :) wstawiłem kilka Twoich wpisów na google+ żeby inni tez poczytali, że warto w domu sobie zrobić coś pysznego...jak mnie nie chcą słuchać to może Jagi posłuchają :) Pozdrawiam !!!
UsuńLudzie są wygodni - nie licz na to że ktoś zmądrzeje po przeczytaniu naszych blogów :) sama mam takich w rodzinie którzy kupują plastikowe jedzenie. Wykupują abonament w karmniku tylu bar i przynoszą gotowe syfy w plastikowych opakowaniach do domu. Bo szkoda czasu na gotowanie.... i karmią rodzinę żarciem które różni się od opakowania może jednym genem
Usuń... :) po cichu, po małemu cichu ...czytają niektórzy:) nieraz nawet od roku czasu :) ...kilkanaście osób objawiło mi się w tzw. prive ;-), to mnie cieszy :) A tak dodaję różne/ inne niż moje żeby innymi słowami, fotkami, zwrotami ....trafiło gdzie trzeba :) Wiem, że wygodniej jest ludziom zjeść w barze itp. i nieraz się pytam " słuchaj stary masz łeb na karku, wybudowałeś dom, firma hula ...a Ty pizzę na telefon zamawiasz, po co w domu wybudowałeś kuchnię/ po co te meble na zamówienie za 45 koła :) przecież mogłeś zrobić jeszcze jeden pokój :) i mieć święty spokój :) odpowiedzi są w stylu ...jak w filmie "Kogiel mogiel" a co LUDZIE POWIEDZO, że kuchni Ni ma ;-) .... " Ech tam...kropla drąży skałę może się uda coś naprawić :) Pozdrawiam !!!
UsuńDzień dobry, czy drożdże wcześniej rozpuszczamy w wodzie? Ile gram drożdży?
OdpowiedzUsuńWitam! Dobry wieczór :) pół kostki to 50 g... chyba, że są to drożdże w proszku to wówczas jest tam na opakowaniu podana tabelka lub opis z przelicznikiem. Tak z rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdzy z dodatkiem cukru i kilku łyżek mąki robimy zaczyn... podaję link do prawie identycznego przepisu... https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb.html, proszę wejść w zakładkę pieczywo i upiec najpierw bułki maslane lub ziemniaczane, taki chleb nie jest łatwy...a bułki tak :) Pozdrawiam ! Potem proszę chlebek w foremce.... Zapraszam !
UsuńDziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ��
Usuń;-) ...
UsuńWitam :) czy do upieczenia chlebka można użyć tylko mąki pszennej pełnoziarnistej?Jak długo można go przechowywać?
OdpowiedzUsuńWitam ! Pełnoziarnista dawałem 50/50 ...nigdy z samej nie piekłem, ale któż to wie... robią chleby bez mąki, to na pewno i tak można, ale ja niestety nie robiłem .... Przechowywanie: zamrożony b.długo, świeży u nas nigdy nie wytrwa dłużej niż 1,5 dnia bo zjedzą...jeżeli chcesz to mozna po wystudzeniu pokroić na kromki i po 3 lub 4 w woreczkach zamrozić... Jeżeli do mąki dodamy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka to 4,5 dni będzie miękki i pulchny :) ... proszę zajrzeć tutaj https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb.html jest przepis z ziemniakiem :) ...Pozdrawiam ! p.s. kliknąłem teraz u wujka google w sprawie chleba i jest np. strona http://www.chleby.info/p/lista-chlebow.html moze tam coś się znajdzie pełnoziarnistego ;-) Ja mogę tylko odpisać na temat swoich chlebów. Pozdrawiam !
Usuńdziękuje bardzo za obszerną odpowiedz :) piekę chleb dopiero od 3 tygodni,za każdym razem z innego przepisu ;) stąd moje pytania,Pana chlebuś wygląda tak smakowicie,że zrobie 50/50 i zobaczymy .Dziękuje również za podesłanie adresu stronki,na pewno tam zajrze :)Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńJak dlugo zostawilamy DO wyrosniecia?
OdpowiedzUsuń...moje takie męskie minimum to 30 min. ale ludzie zostawiają godzinę, dwie,...
UsuńWitam jakiej pan mąki używał mając na myśli w przepisie i czy woda ma być przegotowana i ciepła i czy te składniki wszystkie razem w misce trzeba wynieść pisze to mój by był pierwszy chlebek i nie wiem za co by się wpierw zabrac
OdpowiedzUsuń... maka typ 650 , woda ciepła ...proponuję inny przepis w zakładce "pieczywo" na górze strony są bułki ziemniaczane, proszę się nie przerażać...dodaje się ugotowanego duużego ziemniaka, który daje super miękkość, pulchność i świeżość...jak na pierwszy chleb to tutaj nazwa jest myląca powszedni :) ja wcześniej upiekłem duzo chlebów.... itd. Ale doskonale opisany przepis na chleb z foremki jest też w zakładce pieczywo pod nazwą chleb pszenny ziemniaczany http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb-pszenny-ziemniaczany.html // proszę przeczytać ten przepis i zobaczyć fotki a później zawalczyć :) Powodzenia! p.s. nie zniechęcam, ale zachęcam do pieczenia :) moje pierwsze chleby były jak z kosmosu, ale smakowały i cały dom pachniał. Pozdrawiam !
UsuńCzy do piekarnika trzeba wlozyc naczynie z woda? Na zdjeciu pod chlebami wydaje mi sie ze takie widzd��
OdpowiedzUsuń...mozna ...jak nie zapomnę to wkładam ...
UsuńA może Pan podpowiedzieć jak upiec ten chlebek w piekarniku z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńNiestety nie da się go wyłączyć...
Mogę :) bo akurat tutaj jestem :) ... ryzyk fizyk wkładaj i piecz :) trzeba spróbować i nie ma czego sie bać inaczej żylibyśmy nadal w jaskiniach :) Może to będzie nowy przepis na szybszy chleb :) O.K. Ustaw termoobieg na 185-200 st. C i tyle :) pozostałe czynności i inne rzeczy tak jak napisałem :) Obserwuj chleb po 40 min. 50 min. powinien być dobry zależy jaki masz piekarnik ... kolor skórki powie Ci jak jest z upieczeniem i wtedy wyjmij ...go przez szmatkę tzn. chlebek :) połóż wierzchem do dołu i postukaj palcem w spód :) jak będzie głuchy odgłos tzn. się upiekł... jak nie to wstaw z powrotem do pieca na 3-5 min. sam goły chleb na kratkę i dopiecz... :) będzie dobrze :) ....... a spróbuj może w foremce :) wszystko sie da :) ... http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/06/chleb-pszenny-dokadny-przepis.html Wyczujesz to zobaczysz :) Ja tak pisze na Ty bo tak łatwiej w tym wirtualnym świecie ;-)-- Darek :)
UsuńPozdrawiam !
Super. Dziękuję ;)
UsuńChleb piękny, koniecznie muszę go wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam :) <3
UsuńCzy w piekarniku pieczemy chleby z miską wody?
OdpowiedzUsuńCzy w wodzie coś rozpuszczamy?
...JA NALEWAM GORĄCEJ WODY JAK NIE ZAPOMNĘ :)
UsuńTylko 5o g drożdży?
OdpowiedzUsuńTylko 5o g drożdży?
OdpowiedzUsuń...tak :) 50 g na dwa chleby z 1 kg jest o.k.
UsuńCzy z samej mąki pszennej też może być?
OdpowiedzUsuń...Ja pieke z tego co akurat mam :) może byc z przennej :) można dodac jakies nasiona itd.... ale najważniejsze to zacząć piec :)
UsuńWyszedł pyszny z samej mąki pszennej.. 2 chleby zjedzone piorunem��
OdpowiedzUsuńGratuluję :) smaczności :) cieszę się bardzo :) teraz już starajcie się zawsze sobie upiec chlebek chociaż na weekend :) Pozdrawiam :)
UsuńJa lubie chleby z dodatkiem maki zytniej. Czy mozna czesc maki w tym przepisie zastapic zytnia?
OdpowiedzUsuń... oczywiście :) to jest tylko propozycja przygotowania :) proszę śmiało zamieniać ... jeżeli kilogram to 6 szklanek ... można upiec chleb mieszany ... i dać 2 szkl. żytniej a 4 pszennej :) tylko trzeba dać szansę drożdżom i aż tak bardzo się nie spieszyć...niech wyrośnie ładnie pod przykryciem oczywiście 1 h- 2 h i wtedy upiec ...
UsuńWitam zrobiłam pyszny chlebek tylko że się strasznie kruszy od czego to zależy czy może za krótko wyrabiam ciasto?
OdpowiedzUsuńWitam :) ...nie wiem ...woda, drożdże, mąka... wszystko zależy :)może dłużej chciał rosnąć i ciasto było trochę za suche...nie wiem Ale kolejny będzie lepszy :) na pewno :) proszę się nie zniechęcać, czasami coś ze sobą się nie połączy tak jak trzeba... Proszę spróbować upiec chleb w feremce.... lub "chleb codzienny" http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/07/chleb-codzienny.html -Tutaj dodaje się ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka, który daje świeżość i pulchność ... polecam :) Pozdrawiam !
UsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńpiekę chleb od wielu lat i ostatnio coś sie popsuło mianowicie podczas pieczenia ciasto opada, nie wiem, dlaczego ?
hmmmm....nie wiem ... ale może wstaw wcześniej, bo za długo wyrasta? może piekarnik się częściowo przepalił jak masz elektryczny i jedna z grzałek nie działa :) albo się rozgrzewa i wtedy jakiś termostat odcina grzałkę ... jak masz gazowy wiekowy, to tak miałem kiedyś ....jakaś dziurka była i uciekało ciepło....
Usuńjak dlugo zostawiamy do wrośnięcia?
OdpowiedzUsuń...jak podwoi swoją objętość... proszę też zajrzeć do innych wpisów np. "chleb codzienny" w zakładce pieczywo ... na pewno nie zaszkodzi a wiele rozjaśni ... pozdrawiam :)
UsuńWitam mam pytanie czy wstawia Pan naczynie z wodą w trakcie pieczenia chleba? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń...Witam :) przed włożeniem chleba, nalewam wrzątku do miski jak nie zapomnę :) Teraz mam zwykły spryskiwacz z zimną wodą i jak wkładam chleb, to spryskuję spód piekarnika i szybko zamykam....wilgoć/para jest potrzebna na początku wypieku. ....
UsuńWitam. Ile soli i cukru należy dodać do ciasta?
OdpowiedzUsuń..." z 1kg mąki, 50g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, 500-600 ml wody"...
Usuńa z jakiej maki?
OdpowiedzUsuńWitam. ..."a z jakiej maki?" ...hmmm... a co takiego ? :) :) :) mąka chlebowa typ 750 do 1050 Chleb praktycznie upieczemy z każdej mąki, a chleb klasyczny domowy taki bez wydziwiania, to po prostu z mąki pszennej do wyrobów drożdżowych typ 650. Możemy upiec pszenno żytni np. 4 szklanki pszennej 650 i 2 szklanki żytniej 2000 .... Możliwości jest bardzo dużo, pamiętać trzeba jednak, że nie wszystkie mąki są "lekkie" np. ja jeszcze nigdy nie piekłem z samej żytniej ponieważ jest ona dla mnie zbyt trudna w wyrastaniu i może gdybym dodał sodę czy coś jeszcze, to chlebki by wyrosły.... Proszę konkretnie zapytać, a ja wówczas postaram się dobrze i na temat opowiedzieć. Jeżeli jest to pierwszy raz, to polecam zajrzeć do zakładki pieczywo i wybrać chleb w foremce ... wkleję może link... trzeba dużo chlebów upiec żeby wyszedł taki fajny jak powyżej pokazany, który powstał z mąki chlebowej typ 750 chyba z młyna Szymanów tzw. mąka "Szymanowska" Pozdrawiam. http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/06/chleb-pszenny-dokadny-przepis.html
Usuń...Witam :) piekłem bez niczego i wydaje mi się, że nie powinien przywierać do wcześniej nagrzanego naczynia, ale jak chcesz to przed włożeniem chleba wlej 1 łyżeczkę oleju lub smalcu ... nie pamiętam jak to było w oryginalnym przepisie na grunttoprzepis jest link na wstępie postu :) :) :) Zazwyczaj piekę normalny chleb na blaszce wyłożonej papierem, w naczyniu kilka razy upiekłem dla sprawdzenia, bo był taki sposób zachwalany i jak widać na fotkach od razu obok piekłem na blaszce bez naczynia... sprawdziłem wiem i już :) a dalej piekę po swojemu. Na pewno jak ktoś na początku przygody z wypiekami jeszcze nie wyczUł ciasta itp. to naczynie jest b.pomocne żeby np. za miękkie ciasto nie rosło na boki tylko w górę ... :) ... itd. Pozdrawiam :) Jak masz pytania to pisz, odpowiem na pewno jak będę przy komputerze :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie stygną moje chlebki zrobione z Twojego przepisu. Zapowiada się pyszne niedzielne śniadanko 😉 Pozdrawiam 😊
UsuńSuper :) :) :) ostry nóż i dobre masło ?:) pozdrawiam :)
UsuńWitam kolejny raz sięgnełam po Twój przepis tym razem padło na chleb.Od pół roku piekę chleb na zakwasie z duża ilością nasion wychodzi pyszny.Chciałam trochę odmienić formę pieczenia i padło na Twój chleb.Odwoływałeś się do źródła przepisu i wczoraj upiekłam chlebek wg tamtego przepisu.Po ukrojeniu pierwszej kromki zdecydowanie wyczuwałam drożdże co mnie trochę zraziło.Dziś wróciłam do przepisu podanego na tym blogu i widzę różnicę.Tam było łącznie 350 g mąki /300 pszennej+50g pełnoziarnistej/ i 20 g drożdży i płynu 225 ml.U Ciebie w przepisie na 500g mąki 2,5 drożdzy i 250 ml wody.Mam pytanie jeżeli dam do mąki pszennej żytnia to chyba trzeba dać chyba więcej wody chodzi mi o sypkość mąki.Ten mój chlebek wczorajszy nie był dla rewelacyjny jeszcze popróbuję wg tej receptury nie poddaję się.Jeszcze jedno pytanie czy mogę dodać siemi
OdpowiedzUsuń,słonecznik o dynię i czy nie trzeba dodać więcej wody? Przy pieczeniu chleba na zakwasie to wiem jaka ma być konsystencja ciasta tu mam pewne obawy,jezeli będzie za rzadki to nie będzie miał właściwego kształtu chyba,że w foremce.
Zadaje dużo pytań bo mam wiele wątpliwości.Będę czekała w miarę możliwości na odp.
Ewa :) :) :) konsystencja chleba ///bez względu na rodzaj tj. zakwas czy drożdże/// musi być taka sama... to moje zdanie, oczywiście sprawa wygląda trochę inaczej jak chcesz chleb z foremki- kiedyś ...lata temu piekłem chleb, który wlewałem do blaszki... Ziarna, ziarna... :) jest zakładka na górze strony "pieczywo" i tam są różne chleby,z ziarnami też .... generalnie na dwa chleby czy bułki... ja przeznaczam 1 kg mąki, 50 g drożdży świeżych, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 2 szklanki bardzo ciepłej wody. No i to jest pozycja wyjściowa :) natomiast gdy ciasto wychodzi mi za suche to dodaję kilka łyżek oleju lub wody, a jak za mokre to kilka łyżek mąki... :) Jeżeli dosypiesz ziarna, to zobaczysz ile mąka chce jeszcze wody, którą delikatnie dolejesz i basta. Ja tak piszę, bo robię to bez zastanowienia i jest to dla mnie oczywiste( po upieczeniu setek chlebów) kiedyś wychodziły mi różne, ale szukałem i znalazłem poprzez doświadczenie jakiś złoty środek :) Zajrzyj na https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/chleb-sonecznikowy.html CHLEB SŁONECZNIKOWY... JA TAM DODAŁEM OPRÓCZ SŁONECZNIKA JESZCZE INNE NASIONA ... NIE MUSISZ GO PRZYSPIESZAĆ TAK JAK TO TAM POKAZAŁEM, DAJ MU CZAS NIECH POWYRASTA .... Pozdrawiam :)
UsuńBardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Będę dziś ponownie piekła bo muszę osiągnąć to co chcę.Wg mnie ten poprzedni chleb był przed wypiekiem za ścisły ale bałam się dolewać wody bo może miałabym trudność w utrzymaniu prawidłowego kształtu bochenka.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz b.dziękuję i serdecznie pozdrawiam😃
Powodzenia :) chleb trzeba często piec i wówczas człowiek nabiera wprawy :) Przecież piekarze to zwykli ludzie :) i pieką codziennie miliony chlebów :) :) :) Pozdrawiam :)
UsuńZgadza się!!!!Pozdrawiam!!!!
OdpowiedzUsuńMam pytanie,w piekarniku pod chlebami widzę miskę.Czy trzeba wstawić miskę z wodą do pieczenia?
OdpowiedzUsuńCzy mogą być suche drożdże?
OdpowiedzUsuńWitam! Wreszcie upiekłam ten chlebek,ale z połowy porcji bo tylko tyle drożdży miałam. Jest bardzo dobry. Szukałam długo dobrego chleba i jest ,właśnie ten,pycha! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj według tego przepisu i muszę przyznać, że wyszły pysznie.. Prawdziwy chleb,z chrupiącą skórką. Mniam. Dziekuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńWitam,czy naczynie żaroodporne musi mieć pokrywę ?po jakim czasie ją zdjąć?
OdpowiedzUsuńJa teraz robię,ale zastanawiam się nad żaroodpornym naczyniem ,ma być z pokrywą ,jeśli tak to zdejmuje się ją po jakimś czasie ?
OdpowiedzUsuńTo naczynie trzeba na dole czymś wysmarować, czy chleb Sam wypadnie ?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis 😊 przepyszny chleb 😊
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj według tego przepisu i muszę przyznać, że wyszły pysznie.. Prawdziwy chleb,z chrupiącą skórką. Mniam. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńCo zrobić by pszenno zytni wyrósł ładnie do góry a nie na boki żeby nie był płaski?
OdpowiedzUsuńPróbowałam dziś... Chleb twardy z wierzchu, nie wiem jak w środku :(
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczony, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuń