wtorek, 14 marca 2017

Chleb z chrupiącą skórką

Pomysł na super chrupiąca skórkę z bloga grunttoprzepis.blogspot.com 


--


Gdy mamy zrobione ciasto z 1 kg mąki, 50 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, ~500 ml wody
...odstawiamy je  do wyrośnięcia, po wyrastaniu, dzielimy na części i zagniatamy 2 chleby.


Odstawiamy znowu do wyrośnięcia, a  przed włożeniem do piekarnika smarujemy pomadą.
Pomada: 100ml wody, szczypta soli i łyżka mąki - gotujemy razem i gorącym smarujemy.


... podczas pieczenia zrobi się super chrupiąca skórka.
Pieczemy około 60 min / 200 st. C w funkcji góra-dół


Chleby jak widać upiekłem na dwa sposoby tj. w naczyniu i na blaszce .
W  każdym przypadku wyszły grube, chrupiące i smaczne skórki.
  

--


--


Chleby  upieczone pod wieczór :) a na  rano zostało pół jednego bochenka.


62 komentarze:

  1. Piękne i smakowite bochenki :). Też korzystałam z tego przepisu na chleb i pomadę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie !!! Piekę sama chleby już od dawna - ponad dwa lata. Założyłam nawet oddzielnego bloga o chlebie, ale ciągle brakuje mi na niego czasu i zapału :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas, czas, czas :) ... chęci jest dużo ale nie da się wszystkiego od razu :) ... Trzeba w domu piec, chociaż tyle można :) w piekarni to niestety...chemia, koncerny, pogoń za pieniądzem, Monsanto i jego Rundap, ...jest tego w cholerę...mąka żeby była biała to dosypują tlenek tytanu..., razowy żeby był ciemny- dolewaja coli z biedronki i jest razowy na miodzie..spulchniony.. Oj ! ... Pozdrawiam, bo będę pisał cały dzień :)

      Usuń
    2. Dlatego właśnie piekę sama - no i też nie zawsze mam mąkę z pełnego przemiału z ekologicznej uprawy ale jak tylko jest możliwość to kupuję taką ....

      Usuń
    3. ...hmmm. nieraz przy wędlinach dodawałem skład przemysłowych wyrobów "dobrej firmy" sokołowa, morlin itp. ..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331,
      substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621,
      regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." ( widziałem, ze też dodawałaś coś takiego, ale to rano o szóstej było...) Pytam jak to sie ma do domowego schabu na kanapki gdzie jest 1/20 tej chemii... Przy serach tez sprawdzałem... Mam przy schodach opakowanie soli tej zwykłej do posypywania i tam właśnie był "twój" E 536 ... Sam żyłem 100 lat w nieświadomości ale widać, że jak się chce wiedzieć to można ... nie jest to zabronione :) temat rzeka, a dzień się kończy Pozdrawiam !

      Usuń
  3. http://zapiecekjagi.blogspot.com/

    zapomniałam o adresie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;-) a ja tam grasowałem rano na JagaToJa... :) chętnie zajrzę na zapiecek :) wstawiłem kilka Twoich wpisów na google+ żeby inni tez poczytali, że warto w domu sobie zrobić coś pysznego...jak mnie nie chcą słuchać to może Jagi posłuchają :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
    2. Ludzie są wygodni - nie licz na to że ktoś zmądrzeje po przeczytaniu naszych blogów :) sama mam takich w rodzinie którzy kupują plastikowe jedzenie. Wykupują abonament w karmniku tylu bar i przynoszą gotowe syfy w plastikowych opakowaniach do domu. Bo szkoda czasu na gotowanie.... i karmią rodzinę żarciem które różni się od opakowania może jednym genem

      Usuń
    3. ... :) po cichu, po małemu cichu ...czytają niektórzy:) nieraz nawet od roku czasu :) ...kilkanaście osób objawiło mi się w tzw. prive ;-), to mnie cieszy :) A tak dodaję różne/ inne niż moje żeby innymi słowami, fotkami, zwrotami ....trafiło gdzie trzeba :) Wiem, że wygodniej jest ludziom zjeść w barze itp. i nieraz się pytam " słuchaj stary masz łeb na karku, wybudowałeś dom, firma hula ...a Ty pizzę na telefon zamawiasz, po co w domu wybudowałeś kuchnię/ po co te meble na zamówienie za 45 koła :) przecież mogłeś zrobić jeszcze jeden pokój :) i mieć święty spokój :) odpowiedzi są w stylu ...jak w filmie "Kogiel mogiel" a co LUDZIE POWIEDZO, że kuchni Ni ma ;-) .... " Ech tam...kropla drąży skałę może się uda coś naprawić :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  4. Dzień dobry, czy drożdże wcześniej rozpuszczamy w wodzie? Ile gram drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Dobry wieczór :) pół kostki to 50 g... chyba, że są to drożdże w proszku to wówczas jest tam na opakowaniu podana tabelka lub opis z przelicznikiem. Tak z rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdzy z dodatkiem cukru i kilku łyżek mąki robimy zaczyn... podaję link do prawie identycznego przepisu... https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb.html, proszę wejść w zakładkę pieczywo i upiec najpierw bułki maslane lub ziemniaczane, taki chleb nie jest łatwy...a bułki tak :) Pozdrawiam ! Potem proszę chlebek w foremce.... Zapraszam !

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ��

      Usuń
  5. Witam :) czy do upieczenia chlebka można użyć tylko mąki pszennej pełnoziarnistej?Jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Pełnoziarnista dawałem 50/50 ...nigdy z samej nie piekłem, ale któż to wie... robią chleby bez mąki, to na pewno i tak można, ale ja niestety nie robiłem .... Przechowywanie: zamrożony b.długo, świeży u nas nigdy nie wytrwa dłużej niż 1,5 dnia bo zjedzą...jeżeli chcesz to mozna po wystudzeniu pokroić na kromki i po 3 lub 4 w woreczkach zamrozić... Jeżeli do mąki dodamy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka to 4,5 dni będzie miękki i pulchny :) ... proszę zajrzeć tutaj https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb.html jest przepis z ziemniakiem :) ...Pozdrawiam ! p.s. kliknąłem teraz u wujka google w sprawie chleba i jest np. strona http://www.chleby.info/p/lista-chlebow.html moze tam coś się znajdzie pełnoziarnistego ;-) Ja mogę tylko odpisać na temat swoich chlebów. Pozdrawiam !

      Usuń
  6. dziękuje bardzo za obszerną odpowiedz :) piekę chleb dopiero od 3 tygodni,za każdym razem z innego przepisu ;) stąd moje pytania,Pana chlebuś wygląda tak smakowicie,że zrobie 50/50 i zobaczymy .Dziękuje również za podesłanie adresu stronki,na pewno tam zajrze :)Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dlugo zostawilamy DO wyrosniecia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...moje takie męskie minimum to 30 min. ale ludzie zostawiają godzinę, dwie,...

      Usuń
  8. Witam jakiej pan mąki używał mając na myśli w przepisie i czy woda ma być przegotowana i ciepła i czy te składniki wszystkie razem w misce trzeba wynieść pisze to mój by był pierwszy chlebek i nie wiem za co by się wpierw zabrac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... maka typ 650 , woda ciepła ...proponuję inny przepis w zakładce "pieczywo" na górze strony są bułki ziemniaczane, proszę się nie przerażać...dodaje się ugotowanego duużego ziemniaka, który daje super miękkość, pulchność i świeżość...jak na pierwszy chleb to tutaj nazwa jest myląca powszedni :) ja wcześniej upiekłem duzo chlebów.... itd. Ale doskonale opisany przepis na chleb z foremki jest też w zakładce pieczywo pod nazwą chleb pszenny ziemniaczany http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb-pszenny-ziemniaczany.html // proszę przeczytać ten przepis i zobaczyć fotki a później zawalczyć :) Powodzenia! p.s. nie zniechęcam, ale zachęcam do pieczenia :) moje pierwsze chleby były jak z kosmosu, ale smakowały i cały dom pachniał. Pozdrawiam !

      Usuń
  9. Czy do piekarnika trzeba wlozyc naczynie z woda? Na zdjeciu pod chlebami wydaje mi sie ze takie widzd��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...mozna ...jak nie zapomnę to wkładam ...

      Usuń
  10. A może Pan podpowiedzieć jak upiec ten chlebek w piekarniku z termoobiegiem?
    Niestety nie da się go wyłączyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę :) bo akurat tutaj jestem :) ... ryzyk fizyk wkładaj i piecz :) trzeba spróbować i nie ma czego sie bać inaczej żylibyśmy nadal w jaskiniach :) Może to będzie nowy przepis na szybszy chleb :) O.K. Ustaw termoobieg na 185-200 st. C i tyle :) pozostałe czynności i inne rzeczy tak jak napisałem :) Obserwuj chleb po 40 min. 50 min. powinien być dobry zależy jaki masz piekarnik ... kolor skórki powie Ci jak jest z upieczeniem i wtedy wyjmij ...go przez szmatkę tzn. chlebek :) połóż wierzchem do dołu i postukaj palcem w spód :) jak będzie głuchy odgłos tzn. się upiekł... jak nie to wstaw z powrotem do pieca na 3-5 min. sam goły chleb na kratkę i dopiecz... :) będzie dobrze :) ....... a spróbuj może w foremce :) wszystko sie da :) ... http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/06/chleb-pszenny-dokadny-przepis.html Wyczujesz to zobaczysz :) Ja tak pisze na Ty bo tak łatwiej w tym wirtualnym świecie ;-)-- Darek :)
      Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Super. Dziękuję ;)

      Usuń
  11. Chleb piękny, koniecznie muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy w piekarniku pieczemy chleby z miską wody?
    Czy w wodzie coś rozpuszczamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...JA NALEWAM GORĄCEJ WODY JAK NIE ZAPOMNĘ :)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. ...tak :) 50 g na dwa chleby z 1 kg jest o.k.

      Usuń
  14. Czy z samej mąki pszennej też może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Ja pieke z tego co akurat mam :) może byc z przennej :) można dodac jakies nasiona itd.... ale najważniejsze to zacząć piec :)

      Usuń
  15. Wyszedł pyszny z samej mąki pszennej.. 2 chleby zjedzone piorunem��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję :) smaczności :) cieszę się bardzo :) teraz już starajcie się zawsze sobie upiec chlebek chociaż na weekend :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Ja lubie chleby z dodatkiem maki zytniej. Czy mozna czesc maki w tym przepisie zastapic zytnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... oczywiście :) to jest tylko propozycja przygotowania :) proszę śmiało zamieniać ... jeżeli kilogram to 6 szklanek ... można upiec chleb mieszany ... i dać 2 szkl. żytniej a 4 pszennej :) tylko trzeba dać szansę drożdżom i aż tak bardzo się nie spieszyć...niech wyrośnie ładnie pod przykryciem oczywiście 1 h- 2 h i wtedy upiec ...

      Usuń
  17. Witam zrobiłam pyszny chlebek tylko że się strasznie kruszy od czego to zależy czy może za krótko wyrabiam ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ...nie wiem ...woda, drożdże, mąka... wszystko zależy :)może dłużej chciał rosnąć i ciasto było trochę za suche...nie wiem Ale kolejny będzie lepszy :) na pewno :) proszę się nie zniechęcać, czasami coś ze sobą się nie połączy tak jak trzeba... Proszę spróbować upiec chleb w feremce.... lub "chleb codzienny" http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/07/chleb-codzienny.html -Tutaj dodaje się ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka, który daje świeżość i pulchność ... polecam :) Pozdrawiam !

      Usuń
  18. Witam serdecznie,
    piekę chleb od wielu lat i ostatnio coś sie popsuło mianowicie podczas pieczenia ciasto opada, nie wiem, dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmmm....nie wiem ... ale może wstaw wcześniej, bo za długo wyrasta? może piekarnik się częściowo przepalił jak masz elektryczny i jedna z grzałek nie działa :) albo się rozgrzewa i wtedy jakiś termostat odcina grzałkę ... jak masz gazowy wiekowy, to tak miałem kiedyś ....jakaś dziurka była i uciekało ciepło....

      Usuń
  19. jak dlugo zostawiamy do wrośnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...jak podwoi swoją objętość... proszę też zajrzeć do innych wpisów np. "chleb codzienny" w zakładce pieczywo ... na pewno nie zaszkodzi a wiele rozjaśni ... pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Witam mam pytanie czy wstawia Pan naczynie z wodą w trakcie pieczenia chleba? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Witam :) przed włożeniem chleba, nalewam wrzątku do miski jak nie zapomnę :) Teraz mam zwykły spryskiwacz z zimną wodą i jak wkładam chleb, to spryskuję spód piekarnika i szybko zamykam....wilgoć/para jest potrzebna na początku wypieku. ....

      Usuń
  21. Witam. Ile soli i cukru należy dodać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..." z 1kg mąki, 50g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, 500-600 ml wody"...

      Usuń
  22. Odpowiedzi
    1. Witam. ..."a z jakiej maki?" ...hmmm... a co takiego ? :) :) :) mąka chlebowa typ 750 do 1050 Chleb praktycznie upieczemy z każdej mąki, a chleb klasyczny domowy taki bez wydziwiania, to po prostu z mąki pszennej do wyrobów drożdżowych typ 650. Możemy upiec pszenno żytni np. 4 szklanki pszennej 650 i 2 szklanki żytniej 2000 .... Możliwości jest bardzo dużo, pamiętać trzeba jednak, że nie wszystkie mąki są "lekkie" np. ja jeszcze nigdy nie piekłem z samej żytniej ponieważ jest ona dla mnie zbyt trudna w wyrastaniu i może gdybym dodał sodę czy coś jeszcze, to chlebki by wyrosły.... Proszę konkretnie zapytać, a ja wówczas postaram się dobrze i na temat opowiedzieć. Jeżeli jest to pierwszy raz, to polecam zajrzeć do zakładki pieczywo i wybrać chleb w foremce ... wkleję może link... trzeba dużo chlebów upiec żeby wyszedł taki fajny jak powyżej pokazany, który powstał z mąki chlebowej typ 750 chyba z młyna Szymanów tzw. mąka "Szymanowska" Pozdrawiam. http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/06/chleb-pszenny-dokadny-przepis.html

      Usuń
  23. Wypróbowany, mega smaczny. Pytanie czy jest jakiś sposób na przywieranie do naczynia żaroodpornego czy zostaje papier do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Witam :) piekłem bez niczego i wydaje mi się, że nie powinien przywierać do wcześniej nagrzanego naczynia, ale jak chcesz to przed włożeniem chleba wlej 1 łyżeczkę oleju lub smalcu ... nie pamiętam jak to było w oryginalnym przepisie na grunttoprzepis jest link na wstępie postu :) :) :) Zazwyczaj piekę normalny chleb na blaszce wyłożonej papierem, w naczyniu kilka razy upiekłem dla sprawdzenia, bo był taki sposób zachwalany i jak widać na fotkach od razu obok piekłem na blaszce bez naczynia... sprawdziłem wiem i już :) a dalej piekę po swojemu. Na pewno jak ktoś na początku przygody z wypiekami jeszcze nie wyczUł ciasta itp. to naczynie jest b.pomocne żeby np. za miękkie ciasto nie rosło na boki tylko w górę ... :) ... itd. Pozdrawiam :) Jak masz pytania to pisz, odpowiem na pewno jak będę przy komputerze :)

      Usuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie stygną moje chlebki zrobione z Twojego przepisu. Zapowiada się pyszne niedzielne śniadanko 😉 Pozdrawiam 😊

      Usuń
    2. Super :) :) :) ostry nóż i dobre masło ?:) pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Witam kolejny raz sięgnełam po Twój przepis tym razem padło na chleb.Od pół roku piekę chleb na zakwasie z duża ilością nasion wychodzi pyszny.Chciałam trochę odmienić formę pieczenia i padło na Twój chleb.Odwoływałeś się do źródła przepisu i wczoraj upiekłam chlebek wg tamtego przepisu.Po ukrojeniu pierwszej kromki zdecydowanie wyczuwałam drożdże co mnie trochę zraziło.Dziś wróciłam do przepisu podanego na tym blogu i widzę różnicę.Tam było łącznie 350 g mąki /300 pszennej+50g pełnoziarnistej/ i 20 g drożdży i płynu 225 ml.U Ciebie w przepisie na 500g mąki 2,5 drożdzy i 250 ml wody.Mam pytanie jeżeli dam do mąki pszennej żytnia to chyba trzeba dać chyba więcej wody chodzi mi o sypkość mąki.Ten mój chlebek wczorajszy nie był dla rewelacyjny jeszcze popróbuję wg tej receptury nie poddaję się.Jeszcze jedno pytanie czy mogę dodać siemi
    ,słonecznik o dynię i czy nie trzeba dodać więcej wody? Przy pieczeniu chleba na zakwasie to wiem jaka ma być konsystencja ciasta tu mam pewne obawy,jezeli będzie za rzadki to nie będzie miał właściwego kształtu chyba,że w foremce.
    Zadaje dużo pytań bo mam wiele wątpliwości.Będę czekała w miarę możliwości na odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa :) :) :) konsystencja chleba ///bez względu na rodzaj tj. zakwas czy drożdże/// musi być taka sama... to moje zdanie, oczywiście sprawa wygląda trochę inaczej jak chcesz chleb z foremki- kiedyś ...lata temu piekłem chleb, który wlewałem do blaszki... Ziarna, ziarna... :) jest zakładka na górze strony "pieczywo" i tam są różne chleby,z ziarnami też .... generalnie na dwa chleby czy bułki... ja przeznaczam 1 kg mąki, 50 g drożdży świeżych, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 2 szklanki bardzo ciepłej wody. No i to jest pozycja wyjściowa :) natomiast gdy ciasto wychodzi mi za suche to dodaję kilka łyżek oleju lub wody, a jak za mokre to kilka łyżek mąki... :) Jeżeli dosypiesz ziarna, to zobaczysz ile mąka chce jeszcze wody, którą delikatnie dolejesz i basta. Ja tak piszę, bo robię to bez zastanowienia i jest to dla mnie oczywiste( po upieczeniu setek chlebów) kiedyś wychodziły mi różne, ale szukałem i znalazłem poprzez doświadczenie jakiś złoty środek :) Zajrzyj na https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/chleb-sonecznikowy.html CHLEB SŁONECZNIKOWY... JA TAM DODAŁEM OPRÓCZ SŁONECZNIKA JESZCZE INNE NASIONA ... NIE MUSISZ GO PRZYSPIESZAĆ TAK JAK TO TAM POKAZAŁEM, DAJ MU CZAS NIECH POWYRASTA .... Pozdrawiam :)

      Usuń
  27. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Będę dziś ponownie piekła bo muszę osiągnąć to co chcę.Wg mnie ten poprzedni chleb był przed wypiekiem za ścisły ale bałam się dolewać wody bo może miałabym trudność w utrzymaniu prawidłowego kształtu bochenka.
    Jeszcze raz b.dziękuję i serdecznie pozdrawiam😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia :) chleb trzeba często piec i wówczas człowiek nabiera wprawy :) Przecież piekarze to zwykli ludzie :) i pieką codziennie miliony chlebów :) :) :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Zgadza się!!!!Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń