Domowy chleb bez wyrabiania i czekania.
Skład:
mąka typ 650 1 kilogram, 40-50g drożdży, woda ciepła 1
litr, cukier
4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie dodatki: nasiona, płatki, zioła...
Opis : wlać do miski ciepłą wodę i
wsypać cukier, dodać rozkruszone
drożdże...dobrze pomieszać, wsypać mąkę, sól, nasiona-wymieszać
i na końcu dodać ocet... całość mieszamy i przekładamy do
wysmarowanych foremek, skrapiamy wierzch wodą, wkładamy do
zimnego piekarnika ustawiamy 200 st. 30 min, 185 st. 30 min, góra/dół
Po
wyjęciu z formy -można postukać od spodu, powinien być głuchy
odgłos- wówczas jest upieczony- jak nie, to można jeszcze dopiec już
na samej kratce od 3 do 6 minut zależy piekarnika...
Smacznego !!!
Piękne bochenki :). Pierwszy raz spotykam się z dodatkiem octu w chlebie.
OdpowiedzUsuńWitam ! Dziękuję :) proszę spróbować, to chyba najszybszy chleb :) ocet trzyma świeżość i w takiej ilości, a jeszcze po odparowaniu ...to "pikuś" do rzeczy, które się dzieją w piekarniach....można dać jabłkowy :) ja daję jaki mam :) Pozdrawiam !
Usuńwitam ! jeśli mam zwykły gazowy piekarnik (tylko dół) jak długo i w jakiej temp piec? pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) zwykły/ niezwykły :) piekarnik to piekarnik trzeba go wyczuć :) ...spróbuj tak samo... potem wyjmij chleb i postukaj w spód :) jak dudni głucho to o.k. jak nie to dopiecz bez foremki na kratce około 5 min. :)
Usuńdziękuję :)
UsuńJak sie nie posiada takich foremek to mozna w zwyklej duzej blaszce albo bez blaszki?
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) i daj znać ... ja tak nie robiłem więc nie pomogę :) ....
UsuńDo wody przed maką dał ocet. Nie uda się chleb?
OdpowiedzUsuńJuż robiłam wszystkie "szybkie"chlebki z pana przepisów i zawsze mega wychodzą.pana blog to prawdziwa skarbnica wiedzy.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj i pierwszy raz taki pyszny wyszedl moj chleb.Wczesniej korzystalan co chwile z innego przepisu i raczej zostane przy tym. :) A dodam jeszcze,ze chleb pierwszy raz nie kruszy sie przy krojeniu. <3
OdpowiedzUsuńA czym posypać blaszki
OdpowiedzUsuńDlaczego słabo wyrósł? 😒
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzis swój pierwszy chleb, z połowy składników, piekłam w keksówce, w piekarniku, grzanie tylko dół, tak na oko z 45 min
OdpowiedzUsuń