czwartek, 16 marca 2017

Ostra wieprzowina z piekarnika... na kanapki.

Kawałek  1,5 kg wieprzowiny przyprawiamy porządnie... solą, czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką...
Potem  wkładamy do lodówki na dwa, trzy dni :) dla dobrego zapeklowania :) 


Codziennie obracamy mięso i wycieramy naczynie z soków, które się wydzielą...


Gdy zdecydujemy się już na pieczenie, to dla nadania kształtu przewiązujemy sznurkiem,
 dodajemy 5 łyżek tłuszczu i wstawiamy do piekarnika.


Pieczemy 90 min. w 200 st. C , przez ostatnie 15 min. pieczemy bez pokrywki.


Po upieczeniu studzimy naszą pieczeń... żeby soki się uspokoiły i potem możemy
 schować do lodówki lub zajadać od razu :)


Jak widać jest dobrze wypieczona i gotowa do degustacji :)


Smacznego !!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz