czwartek, 16 marca 2017

Łopatka pieczona

Wieprzowina z piekarnika, wybornie smakuje i pachnie cały dom. 



SKŁAD: łopatka wieprzowa 1,3-1,5 kg, sól kamienna 1 płaska łyżka, czosnek śr.
wielkości 1/2 główki lub 5-6 dużych ząbków, pieprz czarny mielony 1 czubata 
łyżeczka, papryka mielona ostra 1 łyżeczka lub słodka wg. upodobań i smaku,
-do pieczenia potrzebujemy 1/3 kostki smalcu tj. ~70g lub 1/2 szkl. oleju.

***opcjonalnie dodajemy ulubione zioła np. prowansalskie lub toskańskie

Przyprawiamy najpierw nacierając dokładnie solą, gdy po kilku minutach 
mięso się "spoci"-będzie mokre-wówczas wcieramy rozgnieciony czosnek,
na końcu dajemy suche przyprawy wg. uznania ostre lub łagodne... 


Tak przygotowany kawałek mięsa profilujemy przy pomocy sznurka...
wówczas mięso po upieczeniu będzie miało pożądany przez nas kształt.
Po przygotowaniu chowamy przyprawioną i wyprofilowaną łopatkę na
 12 h do lodówki, potem jeżeli wydzielą się jakieś soki wycieramy naczynie.
Po wytarciu dodajemy tłuszcz/wstawiamy do uprzednio rozgrzanego pieca.


Pieczemy 90 min. w 200 st.C góra/dół- ostatnie 15 min. pieczemy bez pokrywki.


Po upieczeniu-przed krojeniem-studzimy ~20-30 minut żeby soki się uspokoiły
Serwujemy na gorąco lub po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.


--


Smacznego !!! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz