piątek, 17 marca 2017

Schabowy

Tradycyjne polskie kotlety, szukamy różnych egzotycznych potraw, tymczasem jest schabowy, bez którego nie ma kuchni polskiej.


Skład:  mięso, jajko, bułka tarta, mąka, sól, pieprz...smalec.


Mięso kroimy na grube kotlety rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem.


--


Moczymy w rozbitym jajku, a następnie  panierujemy w bułce tartej,
 potem jeszcze raz w jajku i w mące-wówczas panierka się nie pali... 


Tak przygotowane kotlety smażymy na złoto brązowo i serwujemy.
*** SMAŻYMY najpierw po 2 min na stronę , następnie po ~3 min na str.


Smacznego !!!

7 komentarzy:

  1. witam pamiętam z domu rodzinnego jak mama jeszcze do kotletów kapustę zasmażaną z boczkiem robiła pychota pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...no właśnie smaki dzieciństwa :) ... Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Heh...Schabowy raz!!! Oj, ślinianki pracują, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ...to dobrze, że pracują :) cieszę się :) Pozdrawiam ! i zapraszam do innych wpisów super mięsnych ;-) ...jak np. Domowa polędwica łososiowa http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/domowa-poledwica-ososiowa.html , naprawdę wyszła de luxe :) Polecam! Pozdrawiam !

      Usuń
    2. a ja myslalem ze pierwsza idzie maka...jajko i bulka tarta...i tak smazymy..bo maka jako ostatnia wypije mase tluszczu...czy sie myle???

      Usuń
    3. ...można moim zdaniem panierować wg swojego uznania... ja tak robię ponieważ gdy mąka jest ostatnia, to kotlety mogą się upiec i mają "normalny złoty kolor", a jeżeli dam sobie na końcu bułkę, to jest to przypalony kawałek mięsa... Generalnie więc dwie szkoły/ sposoby są dobre :) Ja preferuję ten, który przedstawiam :) Chleb...hmmm tzn. bułka tarta wchłonie więcej tłuszczu... ale dobry tłuszcz jest potrzebny w diecie :) nie można używać oleju rzepakowego czy innego, który po podgrzaniu powyżej 80 kilku stopni staje się trucizną... smalec doskonale nadaje się do schabowych i do wielu innych :) ... Dobry nie rafinowany olej jest bardzo porządany w diecie człowieka, ale zimny ... do sałatek, surówek... minimum spożycia na dzień to mała łyżeczka takiego oleju :) Jeżeli nie mamy smalcu, oleju kokosowego (z dobrego źródła) ... to żeby się najeść usmażymy nawet na utwardzanym oleju tzw. margarynie, która jest gwarantowanym związkiem chemicznym trującym bez względu na nazwę ( wymyślonym przez Niemców podczas wojny, "ulepszonym" przez USA po wojnie, a od 2018 roku margaryna jako przyczyna raka , otyłości, zgonów ...itd. jest całkowicie zakazana w USA) Temat jest bardzo długi i nie znam się na tyle, żebym wszystko wyjaśnił.... Pozdrawiam :) Spróbuj moim sposobem i zobaczysz, że wyjdą fajne schabowe :)

      Usuń
    4. W skrócie :) bułka pali mi się na patelni i dlatego robię inaczej :)

      Usuń