Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką.
*** ziemniaki dają pulchność i dłuższą świeżość
Skład: 1 kg przesianej mąki typ 650, 2-3 ziemniaki, pół kostki świeżych drożdży 50 g,
łyżka cukru, łyżka soli, 1,5- 2 szkl.ciepłej wody, jajko do posmarowania przed pieczeniem.
*** można użyć suchych drożdży 2 opak. po 8g i wtedy pomijamy robienie zaczynu
** jak nie masz mąki typu 650 to upieczesz również z typu 450,500, 750.
Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy,studzimy i dokładamy do posolonej mąki.
Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży, 3 łyżek mąki i przykryty
odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy go do miski z mąką...
odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy go do miski z mąką...
--
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,
...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ręcznie ciasto.
...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki, odstawiamy na minimum 30 min.
w ciepłe miejsce pod przykryciem, niech zacznie rosnąć.
w ciepłe miejsce pod przykryciem, niech zacznie rosnąć.
*** jeżeli ciasto jest za miękkie dodajemy kilka łyżek mąki
Następnie lekko zagniatamy,dzielimy na dwa kawałki, formujemy i wkładamy
do dwóch foremek 30 x 11, chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego.
do dwóch foremek 30 x 11, chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego.
W formach rozpłaszczamy ciasto po całości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia 30-60 min.
Jak wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami, nacinamy, żeby nie pękały.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ~50-60 min./ 200 st.C, góra/dół
Wyjmujemy, stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to chleb jest upieczony.
Jeżeli nie, dopiekamy 3- 5 min na samej kratce., potem studzimy na kratce albo w koszyku
lub na desce przykryty szmatką i po 1 h kroimy bardzo ostrym nożem.
lub na desce przykryty szmatką i po 1 h kroimy bardzo ostrym nożem.
Smacznego !!!
mniam .... bardzo często robię taki z gotowanymi ziemniakami - zachęcam do wypróbowania przepis z surowymi ziemniakami :)
OdpowiedzUsuń....studzi się :) dam znać ....ni chcę kroić na gorąco :)
UsuńŚwietny chleb .
OdpowiedzUsuńJak to zrobić w maszynie do pieczenia chleba...hmmmm...
Nie mam piekarnika...
Używam suchych drożdży...
Muszę się zastanowić.
Nie wiem jak działają maszyny do pieczenia, ale próbuj :) od razu nie ma co się zastanawiać, na pewno gdzieś wsypuje się mąkę- to tam daj rozgniecione ugotowane zimne ziemniaki...a na suchych drożdżach jest podane na ile torebka wystarcza - chyba na 250 g mąki......
UsuńPo prostu dodaj do przepisu trochę ziemniaków z obiadu i ciut więcej maki. Ja tak robię.
UsuńPyszny chlebek piekłam- polecam go zrobić.
OdpowiedzUsuń:) polecam :) dziękuję :) proszę zajrzeć do innych zakładek i zakamarków :)
UsuńWidać,że masz pasję do gotowania i pieczenia i to dobre bo domowe
OdpowiedzUsuńWitam :) Dziękuję :) ...czasu brakuje :) pomysły i chęci są prawie zawsze :)
Usuńwygląda pysznie i zachęcająco
OdpowiedzUsuńCzy wyjdzie chleb z mąki typu 550?
OdpowiedzUsuńChleb z ziemniakiem jest pyszny, ale robie go troszke inaczej. Ziemniaki dobrze szoruje szczoteczka i gotuje w mundurkach, obieram i troche przestudzam, a nastepnie rozgniatam praska. Zamiast cieplej wody biore te z ugotowanych ziemniakow. Ziemniaki sa dobrze wyszorowane, a woda po gotowanych ziemniakach dodaje dobrego smaku chlebkowi. Po wyrosnieciu i wlozeniu do keksowek nakluwam dosc gesto ciatto widelcem i odstawiam do ponownego wyrosniecia. Po upieczeniu jeszcze gorace chlebki smaruje pedzelkiem umoczonym w dobrze zimnej wodzie i wtedy skorka staje sie szklista i chrupiaca, Sprobujcie. Naprawde pyszby chlebek.Smacznego.
OdpowiedzUsuń