Dobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny.
Skład: 1 kg mąki, 200g lub 2 torebki kaszy, 40-50 g drożdży,1 łyżka cukru,
1 łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu.
Zaczyn- z rozkruszonych drożdży + łyżka cukru + łyżka mąki + szklanka
wody- łączymy razem w misce mieszając/odstawiamy przykryte na 10-15 min.
Kaszę gotujemy na sypko. Do przesianej mąki dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn,
ugotowaną i ostudzoną kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody.
Wyrabiamy ciasto żeby odchodziło od ręki i odstawiamy/przykryte na 30-60min
***jakby było za suche dodajemy 2-3 łyżki wody, jak zbyt mokre 1-2 łyżki mąki.
Ciasta mamy na dwie foremki 30x 10, które smarujemy i obsypujemy
bułką tartą... lub wykładamy papierem do pieczenia
Ciasto wyrośnie po minimum 30 min zagniatamy i dzielimy/ wkładamy do blaszek.
Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte na 30-60 min
Po wyrośnięciu, chleby smarujemy wodą lub rozbitym jajkiem i nacinamy.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około ~ 1 h.
Pieczemy 200 st. C / ~55-60 min. w funkcji góra/dół
Po upieczeniu stukamy w spód chleba żeby usłyszeć głuchy odgłos, wówczas
jest upieczony,jak nie to wstawiamy na 3 min. bez foremek na samą kratkę.
Smacznego !!!
Wygląda apetycznie :). Ja raz upiekłam chleb z kaszą gryczaną, ale nie pasował rodzinie . I na tym jednym bochenku się skończyło.
OdpowiedzUsuńWidocznie nie lubią kaszy gryczanej w żadnej postaci☺też mam takiego typa w domu,ale nie można sobie odmawiać przyjemności ☺
UsuńWitam ! Jak tak wymyślają to mają za dobrze... :)a Chleb był bardzo dobry :) Pozdrawiam!
UsuńDarku uwielbiam chlebek gryczany, jak ktoś nie lubi kaszy gryczanej można zastąpić kaszą jaglana jest równie zdrowa i pyszna !Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń