Bardzo prosty, stary, sprawdzony przepis na pyszną wędlinę
Skład: schab środkowy ~1,5 kg / odcinamy to czego nie chcemy -tłuszcz-
błonki itp. będzie tego około 0,5 kg z czego zrobimy gulasz zobacz tutaj
Sól peklująca 1 łyżka, sól kamienna 1 łyżka, cukier 2 łyżki.
*** naczynie musi być szklane, czy gliniane lub ze stali nierdzewnej
Następnie peklujemy mięso -wszystko najpierw mieszamy ze sobą,
a potem wcieramy w schab- wstawiamy do lodówki ~24 h
W tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co ~12 h.
Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przyprawiamy: 4-6 z. czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka jałowca,
1 łyżeczka chili, 4-5 liści laurowych... Czosnek przeciskamy przez
praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony, pozostałe mieszamy ze sobą,
( liście kruszymy, pieprz i jałowiec traktujemy tłuczkiem) i wcieramy.
--
--
Przygotowane mięso chowamy do lodówki na ~2-3 doby, w tym czasie
schab co 12 h obracamy i wycieramy naczynie ręcznikiem kuchennym.
Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć.
Wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu.
Ja wieszam pomiędzy szafkami w kuchni na kiju wysokość ~2.2m
*** pomieszczenie gdzie jest ruch i otwierane są okna, temp. 20-24 st.C
Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną polędwicę łsosiową,
jeżeli suszymy dłużej wówczas mięso będzie bardziej suche ....
Smacznego !!!
podoba mi się
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Jest ładna i smaczna :) nie wiem co bardziej :) Pozdrawiam !!!
UsuńTak przygotowane mięsko wolę wrzucić do szynkowara, ale moi faceci pewnie by docenili nowe smaki, bo tak jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńSzynkowar, hmmm... to inne klimaty :) ja zaparzam wędliny w garnku...szynkowara nie mam :)// Spróbuj :) takiej podsuszanej jest de luxe :) Można ją dłużej suszyć...tylko będzie się robić coraz twardsza...Pozdrawiam !
UsuńWspaniałe wygląda i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !!! Naprawdę tak jest :) Pozdrawiam ! Zachęcam do skorzystania z przepisu :)
UsuńTeż tak robimy ☺ tylko że z polędwiczki, jest ok☺pozdrawiam ciepło ☺
OdpowiedzUsuń...Witam ! u nas duża rodzina i z polędwicy ...byłoby mizernie :) Pozdrawiam !
Usuńgüze gorunuyor eınıze saglık
OdpowiedzUsuń... :) Teşekkür ederim! Selamlar! Hoşgeldin!
UsuńNiooo robie na swiet,uwielbiam,mhmmm :D
OdpowiedzUsuńPolecam :) ... :) Pozdrawiam !
UsuńCzy sól peklosól i cukier po wyjęciu z lodówki nie powinno się spłukać z mięsa?
OdpowiedzUsuńWitam ! Ja nie spłukuję, wycieram papierem lekko, ale to co nie było potrzebne tzn. woda z mięsa się wydzieliła.... więc myję i wycieram naczynie do sucha... Jak chcesz umyj, w zimnej wodzie ale to znowu będzie mokre a chcemy podsuszyć .... Nie myj ...bo sól dalej działa antybakteryjnie i konserwująco, jałowiec i czosnek też.... Pozdrawiam !!!!
UsuńPodziękował :)
Usuń:) na zdrowie :) Pozdrawiam !!!
UsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie....czy polędwiczkę możemy wcinać po 4 dniach łącznie z peklowaniem , czy 4 dni musi wisieć i się suszyć ( czyli łącznie 7 dni z peklowaniem ). Rozumiem, że im dłużej wisi i się suszy to robi się z niej tzw. dojrzewająca i twardsza?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)
Wszystko już skróciłem :) ... tak jak piszesz 4 dni musi wisieć :) ja trak zrobiłem i wówczas zrobiłem fotki, ale moze są metody suszenia w piekarniku uchylonym i nastawionym na 50 st. C wówczas posmakujesz wcześniej :)) Pozdrawiam ! Wesołych Świąt :)
Usuńp.s. ...właśnie wróciłem do domu i przewracałem dwie kolejne sztuki-odlewałem soki...rano przyprawiam :) w biedronce kupiłem podkolanówki :) .... :)pamiętaj i nie żałuj ...sól, czosnek, jałowiec, robią dobrą robotę...mięso jest b.dobre ..........
Jest super. Właśnie zabieram się za kolejną produkcję.
OdpowiedzUsuńCieszę się :) to bardzo miła wiadomość :) dla mnie :) ... Moje wiszą i dojrzewają :) 1.papryka 2. pieprz ...chyba jutro degustacja i może jakiś post żeby ludzie porobili trochę w domu .............. Pozdrawiam ! Dziękuję !
UsuńNa zdjęciu opisującym przyprawianie mięsa jest mała miseczka, chyba z solą lub cukrem. W opisie nic nie piszesz o tym. Ma być?
OdpowiedzUsuńpzdr
...trochę soli można dosypać do przypraw szczyptę 1/3 płaskiej łyżeczki...ale nie jest to konieczne...dla mnie sól jest nośnikiem smaku i wydaje mi się, że przyprawy głębiej wejdą ... Generalnie ilości, które podałem są na 0,9-1,2 kg wystarczające. Tylko nie dawaj soli jodowanej itp. bo to jest z jakąś chemią antyzbrylacze, jest oczyszczana, rozdrabniana...coś tam z nią wyrabiają... Pozdrawiam!Jeżeli chcesz zapytać o sól peklującą,to powiem Ci, że robiłem też bez peklującej właśnie z kamienną solą z Kłodawy w zielonym opakowaniu z napisem do przetworów....
UsuńDzięki za szybką odpowiedź.
Usuń:) Witam :) ...wczoraj zdjąłem z kija kolejne dwie sztuki i kiełbasę :) Dokleję fotkę, do postu... Pozdrawiam!
Usuńproszę podać przykładowe miejsce gdzie wiesza pan mięsko i czy nie tzreba ściereczką zakryć ,żeby muchy nie siadały
OdpowiedzUsuńWisi w kuchni pomiędzy szafkami , ale wieszają przy grzejnikach itp. ... nie może to być zamknięte i nie używane pomieszczenie...musi byc ruch powietrza, muchy tępię na bieżąco ...ściereczke tak ...jakąś lekką nie oblepiajacą ... jak są muchy to na pewno... prosze gdześ w kiosku poszukać lepy na muchy i łapkę ... Pończocha i przyprawy chronią ale na ile którz to wie :) po zdjęciu z kija można b.suchą gąbką zdrapką usunąć delikatnie z wierzchu przyprawy jak muchy siadały.... uwaga na koty :) ... Pozdrawiam !
UsuńDarek,
OdpowiedzUsuńa w takiej temperaturze jak jest teraz mozna trzymać na dworze czy musi byc w domu bo cieplej?
...zależy gdzie mieszkasz :) bo w Gdyni jest w dzień 15-16 st.C ...na dworze to musisz jakąś siatkę założyć na muchy, ptaki itp..... koty, wróble :) w domu 20 st. w kuchni jest, u mnie wisi na kiju pomiędzy szafkami na górze szafek, okno na mini taras często otwierane o każdej porze roku... jak jest niższa temp. to dłużej będzie podsychał...możesz podsuszyć w piekarniku... jak chcesz :) https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/schab-podsuszany-w-piekarniku.html :) pozdrawiam :)
Usuńale przećwiczyłeś to za oknem. bo tak sobie mysle, ze temeratura nozszao nawet 7 stopni, ale ruch powietrza kilkanascie razy wiekszy
OdpowiedzUsuńzrobie teraz na szafe, apotem za oknem i porównaim.
... działaj :) różne są drogi dojścia do Rzymu :)
UsuńWitaj. Mój schab wg twojego przepisu właśnie wisi - jakie jest ryzyko że mi nie wyjdzie (czytałam że niektórym wychodzi pleśń podczas suszenia), albo jakie jest ryzyko, że zalegną się bakterie? na co mam zwracać uwagę.
OdpowiedzUsuńZ gór dziękuje za info.
Pozdrawiam Natalia
Hej Natalia :) zwracaj uwagę na otwieranie okna i odkręcone kaloryfery :) ciepło - sucho - przewiewnie :) Jak będzie cały czas deszczowo i wówczas jest duża wilgoć, to nie będzie wysychał... W takiej sytuacji są wtedy dwa wyjścia 1. zrobić schab parzony- przepisy są w zakładce mięso wędliny(tak musiałem zrobić z schabami w czterech smakach, były powieszone do suszenia ale lało 72 h ...3 h przerwy i dalej lało... i jak popatrzyłem na te schaby i dotknąłem to nic nie poszły do "przodu" więc sparzyłem dwa razy po 10 minut i już, bo pojawił się biały nalot...jak będzie zielony to do wyrzucenia) 2. można podsuszyć w piekarniku nastawiając na 50 st. termoobieg... itd. https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/schab-podsuszany-w-piekarniku.html //// .... Jak dałaś sól kamienną niejodowaną, sól peklującą, sporo czosnku i jałowiec, to bakterie mówią na pewno baj baj ... pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Na szczęście schab się udał;)ale osobiście wole wersje parzone więc od miesiąca to one królują na moim stole: różne mięsa, różne wersje..
Usuńdziękuję za inspirację..pozdrawiam;)
:) cieszę się :) pozdrawiam i zapraszam :) jest tu na blogu jeszcze kilkanaście dobrych i nietypowych propozycji :) proszę poszperać :) :) :)
UsuńCudo! Właśnie próbuję po 4 dniach suszenia!
OdpowiedzUsuńSuper :) cieszę się, że przepis się przydał :) Pozdrawiam :)
Usuńa mucha na to nie siądzie ?
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko według przepisu.
Wisiała 4 dni. Wystąpił na niej biały nalot czy to normalne ?