poniedziałek, 6 lutego 2017

Gulasz... i nie tylko

Bardzo szybki i smaczny obiad, który przygotujemy w 30 min.


Kupiłem schab żeby zrobić wędlinę i jak rozpakowałem okazało się,
 że nie zużyję całego... i tak powstał pomysł na szybki gulasz.


Ostrym nożem wykrawamy, to co jest niepotrzebne na wędlinę...


... no i tak to z 1,5 kg schabu wyszło aż  0,5 kg ścinek.


Mięso kroimy w kostkę około 2-3 cm i smażymy na smalcu bez przypraw na gorącej patelni.
W garnku z 1 l wody gotujemy op. 500 g marchewki z groszkiem + 4ziela, 2 liście i 2 kostki bulionu.


Po obsmażeniu mięsa na złoto brązowo dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy.
Jak mięso i cebula są już dobre... przyprawiamy mięso solą, pieprzem i dodajemy do garnka. 


Gdy całość  się przegotuje, a smaki się połączą, to dodajemy 1 łyżkę papryki i zabielamy śmietaną.


Serwujemy gorące danie, które mimo prostoty wykonania smakuje wyśmienicie.


Po obiedzie okrojony schab przewiązujemy sznurkiem i  przyprawiamy do peklowania na sucho.
Potem w naczyniu przekładamy do lodówki i działamy wg przepisów z zakładki  mięsa-i-wędliny  


Możemy wówczas przygotować super smaczną domową wędlinę bez wędzenia.
Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz