Dzisiaj kolejna próba wędzenia :) tym razem sery twarogowe.
W tym celu zakupiłem zwykłe twarogi w kostce i jeden niby typu włoskiego.
Potrzebujemy pojemniki, żeby sery wymoczyć w solance.
Można dodać przyprawy, dla smaku, aromatu i koloru :)
Sama solanka to 2 łyżki soli kamiennej na litr wody.
Jak widać dodałem paprykę, curry, pieprz...
W solance trzymamy minimum przez noc :)
Potem osuszamy na kratce.
...lub w uchylonym piekarniku z termo obiegiem przy 50 st. C
Na dno mini wędzarki wsypujemy zrębki, wkładamy tackę...zamykamy
Do palników wlewamy paliwo i podpalamy...
Sery można posypać przyprawami...
Następnie wkładamy ruszt z serem do rozgrzanej wędzarki na 30 minut w temp. 60 st. C
Dzisiaj szalał wiatr, temperatura spadała i jak widać serki podwędziły się tak sobie,
jedynie żółty ser włożony bez siatki rozpłynął się :)
...sery były dobre ale czegoś im brakowało...
...więc po ostudzeniu i pobycie w lodówce...podwędziłem jeszcze raz :)
Tym razem wędzenie wyszło aż za mocno :)
Wniosek jest taki, że do wędzenia potrzebna jest dobra pogoda i dobre sery np. z Lidla ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz