Niby mini calzone, które szybko się robi i są bardzo smaczne.
--
Farsz : 500 g mielonego mięsa, ...sól, pieprz, papryka, oregano i czosnek.
Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy wg swoich smaków i wyrabiamy...
Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy wg swoich smaków i wyrabiamy...
--
Ciasto : 500 g mąki typu 450-500 lub 650 , 20- 25 g drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka soli i ~250 ml/szklanka mocno ciepłej wody.
Wszystko łączymy razem w misce i ręcznie wyrabiamy na nasze
Wszystko łączymy razem w misce i ręcznie wyrabiamy na nasze
ciasto, żeby odchodziło od ręki i od miski :) -mąki są różne więc jak
ciasto wyjdzie za suche dodajemy 2-3 łyżki wody, za mokre 1 - 2 łyżki mąki :)
Mięso smażymy...po usmażeniu schładzamy.
--
Ciasto dzielimy na 3 części/wałkujemy na 8-9 mm ,kroimy na 4 i nakładamy
mięso, zawijamy całość i układamy łączeniem do dołu na blachę do pieczenia...
*** opcjonalnie do środka dodajemy żółty lub plasterek pomidora...jak kto lubi...
*** opcjonalnie do środka dodajemy żółty lub plasterek pomidora...jak kto lubi...
--
Pieczemy 15-20 min / 200-220 st.C, góra/dół -czas zależy od pieca...
Smacznego !
Pomysłowe. Zamiast kanapki, bułka z mięskiem.
OdpowiedzUsuńWitam !...no pewnie :) można zabrać ze sobą i zjeść od razu :) Musisz do swoich bułek coś schować, to zobaczysz jak to smakuje :) - przy następnym wypieku :) Pozdrawiam !
Usuń