Zakupiłem mini wędzarnię balkonową... :) i nie mogłem się doczekać pierwszej próby...
Tak powstał pomysł na wędzenie sera, który akurat był w lodówce :)
Nawet takie proste, szybkie i nieporadne wędzenie przyniosło niesamowicie smaczny efekt :)
Najpierw w przegotowanej wodzie robimy solankę :) na litr wody- dwie łyżki soli kamiennej.
Ser wkładamy do zimnej solanki ...
... i chowamy do lodówki na noc, na drugi dzień wyjmujemy na kratkę do odcieku :)
Wędzenie :) na spód kasty wsypujemy szklankę zrębków wędzarniczych,
wkładamy tacę, która zakryje zrębki i nie dopuści do kapania na spód ...
wkładamy tacę, która zakryje zrębki i nie dopuści do kapania na spód ...
Sery obsuszamy na kratce w zlewie lub w lodówce.
Po wyjęciu z solanki obsypujemy przyprawami :)
Odpalamy palniki pod kastą wędzarniczą ...
Ustawiamy w bezpiecznym miejscu...
Rozgrzewamy do 60 st.C i wkładamy ruszt z serami na 30 min :)
Potem ostrożnie wyciągamy nasze podwędzone sery... studzimy i chowamy do lodówki na 12 h
U nas serki były w lodówce 1 godzinę :) do czasu jak ekipa powróciła ze szkoły...
Wyszły bardzo smaczne i na pewno będą kolejne próby :) Polecam !
Smacznego !!!
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz