czwartek, 16 lutego 2017

Ser klinek wędzony

Zakupiłem mini wędzarnię balkonową... :) i nie mogłem się doczekać pierwszej próby...
Tak powstał pomysł na wędzenie sera, który akurat był w lodówce :)


Nawet takie proste, szybkie i nieporadne wędzenie przyniosło niesamowicie smaczny efekt :)


Najpierw w  przegotowanej wodzie robimy solankę :) na litr wody- dwie łyżki soli kamiennej.


Ser wkładamy do zimnej solanki ...


... i chowamy do lodówki na noc, na drugi dzień wyjmujemy na kratkę do odcieku :)


Wędzenie :) na spód kasty wsypujemy szklankę zrębków wędzarniczych,
wkładamy tacę, która zakryje zrębki i nie dopuści do kapania na spód ...


Sery obsuszamy na kratce w zlewie lub w lodówce.


Po wyjęciu z solanki obsypujemy przyprawami :)


Odpalamy palniki pod kastą wędzarniczą ...


Ustawiamy w bezpiecznym miejscu...


Rozgrzewamy do 60 st.C i wkładamy ruszt z serami na 30 min :)


Potem ostrożnie wyciągamy nasze podwędzone sery... studzimy i chowamy do lodówki na 12 h


U nas serki były w lodówce 1 godzinę :) do czasu jak ekipa powróciła ze szkoły...


Wyszły bardzo smaczne i na pewno będą kolejne próby :) Polecam !
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz