środa, 15 lutego 2017

Zsiadłe mleko i twaróg domowy

Dawno zapomniane zsiadłe mleko :) Jak zrobić takie mleko w domu?
Jeżeli nie mamy mleka prosto od krowy, to kupujemy mleko świeże w sklepie takie jakie jest :)


Mleko ze sklepu pozbawione jest bakterii... więc kupujemy jeszcze  kwaśną śmietanę, z bakteriami :)


Mleko i kwaśną śmietanę wlewamy razem do garnka. Odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce.
Po wymieszaniu możemy przelać z powrotem do butelek i tak tez się zsiądzie...


...ja zostawiłem w garnku, żeby po zakwaszeniu zrobić twaróg :)


Minęło prawie dwa dni i mleko się zsiadło...


...nożem lub cedzakiem przecinamy zsiadłe mleko i podgrzewamy do 30-40 st. C


Delikatnie mieszamy żeby nie rozbić... i żeby zaczął się robić skrzep :)


Jak widzimy, że serwatka się wytrąciła i powstał skrzep, to jest czas odcedzić twaróg.


Jeżeli macie porządne sitko, to cedzakiem przekładacie i twaróg sam ładnie obcieknie,
jak jest to durszlak do makaronu trzeba się wspomóc szmatką :)


Teraz już szybko odciskamy twaróg i przekładamy do pojemnika :)
można wykorzystać małe pojemniki np. po twarożku wiejskim...


Ja przełożyłem do pojemnika na żywność, żeby powstała duża kostka :)


Na noc wstawiamy do lodówki i rano mamy super twarożek 
do wszystkiego- na chleb, do pierogów, do wyrobu żółtego sera :)


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz