Zwykły domowy sposób na pyszne wędliny :) typu -Wiem co jem :)
--
Świeże-nie mrożone-mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy...
Tak przygotowane możemy poddać dalszej obróbce...
--
SKŁAD: mięso 2 x~ 1,5kg, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki soli peklowej,
4 łyżki cukru, 10 z. czosnku, pieprz, papryka, ziele, liście, jałowiec...wg uznania
Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu...
*** mięso przed przyprawianiem nakłuwamy -lub nie- patykami od szaszłyków...
Przyprawy mieszamy/nacieramy nimi schab i szynkę... // wstawiamy do lodówki
na 12-24 godz. -odwracamy na drugi bok 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę...
***wstawiamy w naczyniu-szklanym-glinianym lub ze stali nierdzewnej, nie plastik..
Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je do parzenia
W garnku zagotowujemy wodę i wówczas wkładamy mięso żeby przez
10-15 min pogotować ( na b.małym ogniu od czasu ponownego zagotowania)
potem wyłączamy palnik i zostawiamy całość, do wystygnięcia, na minimum 6 h
Po wystygnięciu, mięso gotujemy jeszcze raz - od zagotowania przez 10-15 min...
Po wystygnięciu, mięso gotujemy jeszcze raz - od zagotowania przez 10-15 min...
i gasimy palnik. Jak minie 6-8 godzin, sparzone mięso wyjmujemy i osuszamy...
***wystarczy 2 x 10 min, ale nie wszyscy temu ufają więc wpisałem 15min
Osuszamy na kratce w uchylonym piekarniku, 50 st. C i termoobieg / 30 min
Osuszamy na kratce w uchylonym piekarniku, 50 st. C i termoobieg / 30 min
Można położyć po prostu na kratce, czy desce i przez 1,0 - 1,5h też obeschnie.
Po wysuszeniu pakujemy i chowamy do lodówki na 12h
Potem serwujemy, pyszną kruchą, domowa wędlinę ...
Smacznego !!!
Po wysuszeniu pakujemy i chowamy do lodówki na 12h
Potem serwujemy, pyszną kruchą, domowa wędlinę ...
Wszystko fajnie, tylko dlaczego tak mało precyzyjnie podane są wartości przypraw. Dwie łyżki, cztery łyżki, pomijam już fakt, że są różne łyżki, ale na miłość boską, są różne schaby, czy szynki. Przecież 5kg szynkę nie przyprawimy tak samo jak 2kg. Chciałbym spróbować tego przepisu, ale nie mogę, bo brakuje mi masy mięsa i nie mam jak przeliczyć proporcji.
OdpowiedzUsuńWitam ! Dobry wieczór! .... Jest to propozycja przygotowania, nie jest to certyfikowany przepis, nie posiadam wagi elektronicznej, nie jestem zawodowym kucharzem, Miłość Boska nie ma tutaj nic do rzeczy, Jeżeli się przyjrzymy to widać, że nie jest to 5 kg szynka- takie szynki przygotowuje się w rzeźni i tam proszę szukać przepisu... nie wiem czy da się odczytać dokładnie proporcje.../// "Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E450, 451, 452, 331,substancja zagęszczająca E407, maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku E621, regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250, barwnik E120..." /// Schab i szynka, które są na wyżej pokazanych zdjęciach mają po około 1 kg ponieważ w sklepie są pakowane jako 1,3-1,6 kg i po obcięciu zbędnych kawałków mięsa, które wykorzystuję na gulasz itp. zostaje tyle ile napisałem tj. w sumie 2 kg i na taką ilość są przygotowane przyprawy. Do wyrobów domowych szukam zawsze małych kawałków, nie kupuję wielkich porcji, bo mozna trafić na mięso z maciory 5 letniej i to nie będzie fajne. Jeżeli chodzi o przeliczniki, to tabelka miar kuchennych podaje takowe i : Łyżka soli lub cukru 15ml=15g, łyżeczka5ml=5g, szklanka ..... itd. Jeżeli ktoś lubi bardziej słone to dodaje więcej soli...jeżeli ostre, to pieprzu....Ważne jest, żeby sól była solą kamienną np. z Kłodawy niejodowaną, sól-czosnek-jałowiec doskonale rozpracowują bakterie... Ja opisuję tutaj tak jak robię na skróty bez filozofii i gotowania przy świecach, dlatego może to co dla mnie jest normalne może nie być zrozumiane. Widziałem już nie jeden raz przepisy nawet w gazecie, które miały się nijak do rzeczywistości tzn były awykonalne, a zdjęcie owszem jedno malutkie z wędliną przemysłową i pół strony tekstu :) .... Nikt nie jest doskonały, nawet mistrz nie zawsze jest mistrzem i też się myli... Proszę zajrzeć do innych wpisów z propozycją przygotowania wędliny domowej np. https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/02/domowy-schab-na-kanapki.html, albo u wujka google jest napisane b.dużo na ten temat. Pozdrawiam ! Dobranoc!
UsuńWitam. I właśnie tego mi brakowało, wagi mięsa. Teraz już mogę kombinować. Jak zrobię dam znać co mi wyszło (pewnie to będzie pod koniec wakacji dopiero). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy może być sól himalajska zamiast soli peklowej? Dziękuję za podpowiedź ��
OdpowiedzUsuń...kamienna, morska, himalajska ... niejodowana i z pewnego źródła ... himalajska stała się bardzo popularna i wiem, że juz kombinują.... polecam zwykłą sól do przetworów z Kłodawy 1,1 kg niejodowaną .... lub z dobrego źródła inną :) <3
OdpowiedzUsuńBardzo często korzystam z Twoich przepisów ,np.chleb bułki i inne wszystko jest pyszne .Pozdrawiam.Tą wędlinę wyprubuję na święta .
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobre wieści :) i cieszę się, że przepisy się przydają :) Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie, bo nie bardzo rozumiem... czy do piekarnika wkładamy mięso już po gotowaniu, czy zamiast niego? Po zatym na pewno mięsko jest dobre, mój mąż i córka uwielbiają takie domowe wędlinki . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) ... tak jak napisałem i pokazałem..tj. mięso po dwukrotnym gotowaniu przed włożeniem do lodówki powinno obciec ...wyschnąć żebyśmy nie pakowali mięsa z wodą i jeżeli chcemy szybciej zrobić wysychanie, to wkładamy po prostu do piekarnika uchylonego i najniższa temperatura 50 st.C z wiatrakiem załatwi sprawę w 20-30 minut :) Proszę zajrzeć do innych wpisów z mięsem i kiełbasą. Na górze strony w pasku zakładka "mięso wędliny" ... jest tam kilkanaście dobrych przepisów. Pozdrawiam :)
UsuńNa pewno zrobię uwielbiam domowe wedlinki
OdpowiedzUsuńMoja juz sie parzy,dam znac co z tego wyszlo,zaznaczam że pachnie cudnie
OdpowiedzUsuńRobiłam robie i będą robić jest pyszna i wiem co moja rodzina je .Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń