sobota, 4 lutego 2017

szynka i schab

Kolejny raz przedstawię domowy sposób na pyszne wędliny :) Wiem co jem :)


Przykładowy skład wędliny sklepowej daje do myślenia...
..."Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E450, 451, 452, 331
substancja zagęszczająca E407, maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku E621
regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina,
 przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250, barwnik E120..." 


Świeże mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy...


Tak przygotowane możemy poddać dalszej obróbce...


Musimy przygotować 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej (jeżeli nie mamy, to dajemy sól kamienną),
 4 łyżki cukru, czosnek, pieprz, paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania


Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu...


Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków...


Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki
 na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę...


Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je  do parzenia


W dużym garnku zagotowujemy wodę i wówczas wkładamy mięso żeby przez 10-15 min pogotować na małym ogniu,
 potem wyłączamy palnik i zostawiamy do wystygnięcia minimum 6 h


Po wystygnięciu gotujemy jeszcze raz (od zagotowania 10-15 min) i zostawiamy...
Potem wyjmujemy i osuszamy...


Można wstawić na kratkę w piekarniku, nastawić 50 st. C i termoobieg / 30 min


Po wysuszeniu pakujemy i chowamy do lodówki na noc :)
Potem mamy pyszną kruchą domowa wędlinę ...


Smacznego !!!



5 komentarzy:

  1. Wszystko fajnie, tylko dlaczego tak mało precyzyjnie podane są wartości przypraw. Dwie łyżki, cztery łyżki, pomijam już fakt, że są różne łyżki, ale na miłość boską, są różne schaby, czy szynki. Przecież 5kg szynkę nie przyprawimy tak samo jak 2kg. Chciałbym spróbować tego przepisu, ale nie mogę, bo brakuje mi masy mięsa i nie mam jak przeliczyć proporcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dobry wieczór! .... Jest to propozycja przygotowania, nie jest to certyfikowany przepis, nie posiadam wagi elektronicznej, nie jestem zawodowym kucharzem, Miłość Boska nie ma tutaj nic do rzeczy, Jeżeli się przyjrzymy to widać, że nie jest to 5 kg szynka- takie szynki przygotowuje się w rzeźni i tam proszę szukać przepisu... nie wiem czy da się odczytać dokładnie proporcje.../// "Mięso wieprzowe z szynki, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E450, 451, 452, 331,substancja zagęszczająca E407, maltodekstryna, przeciwutleniacze E316, E300, wzmacniacz smaku E621, regulatory kwasowości E326, E261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E250, barwnik E120..." /// Schab i szynka, które są na wyżej pokazanych zdjęciach mają po około 1 kg ponieważ w sklepie są pakowane jako 1,3-1,6 kg i po obcięciu zbędnych kawałków mięsa, które wykorzystuję na gulasz itp. zostaje tyle ile napisałem tj. w sumie 2 kg i na taką ilość są przygotowane przyprawy. Do wyrobów domowych szukam zawsze małych kawałków, nie kupuję wielkich porcji, bo mozna trafić na mięso z maciory 5 letniej i to nie będzie fajne. Jeżeli chodzi o przeliczniki, to tabelka miar kuchennych podaje takowe i : Łyżka soli lub cukru 15ml=15g, łyżeczka5ml=5g, szklanka ..... itd. Jeżeli ktoś lubi bardziej słone to dodaje więcej soli...jeżeli ostre, to pieprzu....Ważne jest, żeby sól była solą kamienną np. z Kłodawy niejodowaną, sól-czosnek-jałowiec doskonale rozpracowują bakterie... Ja opisuję tutaj tak jak robię na skróty bez filozofii i gotowania przy świecach, dlatego może to co dla mnie jest normalne może nie być zrozumiane. Widziałem już nie jeden raz przepisy nawet w gazecie, które miały się nijak do rzeczywistości tzn były awykonalne, a zdjęcie owszem jedno malutkie z wędliną przemysłową i pół strony tekstu :) .... Nikt nie jest doskonały, nawet mistrz nie zawsze jest mistrzem i też się myli... Proszę zajrzeć do innych wpisów z propozycją przygotowania wędliny domowej np. https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/02/domowy-schab-na-kanapki.html, albo u wujka google jest napisane b.dużo na ten temat. Pozdrawiam ! Dobranoc!

      Usuń
  2. Witam. I właśnie tego mi brakowało, wagi mięsa. Teraz już mogę kombinować. Jak zrobię dam znać co mi wyszło (pewnie to będzie pod koniec wakacji dopiero). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być sól himalajska zamiast soli peklowej? Dziękuję za podpowiedź ��

    OdpowiedzUsuń
  4. ...kamienna, morska, himalajska ... niejodowana i z pewnego źródła ... himalajska stała się bardzo popularna i wiem, że juz kombinują.... polecam zwykłą sól do przetworów z Kłodawy 1,1 kg niejodowaną .... lub z dobrego źródła inną :) <3

    OdpowiedzUsuń