Zwykły domowy "żółty ser" , który to Babcie kiedyś robiły ...
--
SKŁAD : zwykły twaróg 1 kg, mleko 1 litr , masło1/2 kostki - 100g,
1 jajko, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli.
--
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy...
...do podgrzanego mleka dodajemy twaróg i lekko mieszamy ~ 15 min ...
w drugim garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i nadal mieszamy twaróg
...przygotowujemy durszlak żeby odcedzić za chwilę twaróg...
...gdy wytrąci się wyraźnie serwatka, a twaróg będzie w małych
grudkach... wyławiamy twaróg cedzakiem i przekładamy na sitko.
Masło się rozpuszcza, w tym czasie sprawdzamy twaróg
czy odciekł i lekko naciskając- pozbywamy się resztek serwatki.
Do roztopionego masła dodajemy odcedzony twaróg i mieszamy
do czasu połączenia, potem zestawiamy z ognia i dodajemy
sól, jajko, ocet i sodę...można oczywiście dodać przyprawy.
Wstawiamy ponownie na palnik i mieszając łączymy wszystkie produkty...
masa w garnku urośnie i będzie puszysta/mieszamy, aż ser zacznie się ciągnąć
...wówczas zestawiamy z pieca i napełniamy formę/ pojemnik/ pudełko.
Następnie po wystudzeniu, wkładamy do lodówki, na 8-10 godz.
Potem wyjmujemy na śniadanie, bo nasz domowy ser jest gotowy .
Smacznego !
Ha !! I tu Cię zaskoczę! Też robię sama ser żółty. Co prawda mam uproszczone życie bo posiadam thermomix. Ale ser jest fajny
OdpowiedzUsuńTo fajnie :) Ja mam ciągle mało czasu... a ser chcę zrobić taki jak GOUDA żeby dwa miesiące leżał i dojrzewał... a ciągle coś na bieżąco robię, bo rodzina wielodzietna :) ze "świata" posklejana taka ale duża :) Pozdrawiam ! Dziękuję za wizytę !
UsuńWłaśnie zaraz będę taki robić - dziś zrobię wg Twojego przepisu ...
OdpowiedzUsuńJejku :) jak wyszedł ? ? ? ...myślę, ze dobrze :) ... tzn. mam nadzieję ;-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem Darku. Przyznam, że spodziewałam się skomplikowanych składników, a tu - miłe zaskoczenie. :) Jak zrobię, dam znać. A zrobię na pewno. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Danusia
:) cieszę się, że się podoba :) czekam na pozytywne wieści :) Pozdrawiam :)
UsuńMam i ja. ;) Co prawda trochę zmieniłam składniki (można, co poczytuję sobie za jeden z atutów przepisu), a ser wyszedł pyszny. Pomimo, że w serze widoczne są grudki nie wpływa to negatywnie ani na jego wygląd, ani na smak. U mnie dodatkiem była czarnuszka, kurkuma i pomidorowe igiełki. Zapraszam Darku do mnie na "degustację". Dziękuję za super przepis:)
Usuńhttp://www.mojewypiekiinietylko.com/2017/09/ser-zolty-z-czarnuszka-oraz-igielkami-pomidorowymi/#more-13280
Widziałem ;-) na fb i byłem zobaczyć na blogu :) fajnie wyszedł taki pstrokaty :) Konfiguracje mogą być różniste :) Pozdrawiam ! ...
UsuńWitam i pozdrawiam smakoszy sera domowej roboty.Mam pytanie odnośnie mleka. Jaka temperatura musi byc mleka aby wsypać pokruszony biały ser.. Czy do tego sera mozna dodac : czarnuszki, suszonych pomidorów ,czy tez pieprzu niedźwiedziego.Mam trochę tych nasionek bo robię wędlinki z szynkowara Teraz zrobię serek z Pana przepisu.
OdpowiedzUsuńWitam :) mleko musi być gorące//wiem po dzisiejszych wpisach na fb, że niektórzy zagotowują// ja tak robię :) Jak już wyłowimy twaróg, to po połączeniu z masłem dodajemy to co chcemy :) :) :) + sodę itd... Pozdrawiam :)
UsuńDziekuje za błyskawiczna odpowiedz....pozdrawiam xenia
UsuńMleko ma być cały czas na ogniu jak wkładamy ser?
OdpowiedzUsuńTak ...od początku do wyjęcia skrzepów twarogu i uzyskania samej serwatki...
UsuńNiestety coś poszło nie tak......mam widoczne grudki, masa mi nie urosła w garnku...szkoda
OdpowiedzUsuńNo to szkoda... to musi urosnąć ...wczoraj widziałem na youtubie jak gość zrobił z mleka w kartonie UHT ... z margaryną ... i mu wyszło :) ....
UsuńMasa zaczęła rosnąć w pudełku. Zobaczę jutro.
Usuń...może to jakiś nowy przepis i opóźnionym zapłonem :) ...
UsuńPanie Darku.serek jest odjazdowy..super szybko się robi ,a jeszcze szybciej znika... maż mówi ze jest ten lepszy od tego co robiłam bo ja przesmażałam ser .całkowicie inny przepis .teraz ten mam w zakładkach.jeszcze raz dziękuję za przepis na ten odjazdowy serek.... Dodatek był kminek
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za pozytywne wieści :) Pozdrawiam !
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń...gdybym ja wszystko wiedział :) to bym poradził... jakie mleko, jaki twaróg, czy było szybko zestawione i coś się przerwało, czy soda nie była otwarta w szufladzie i zwietrzała, czy ... dużo tego NIE WIEM może tak ...hmmmm podczas łączenia twarogu po odcieku z rozpuszczonym masłem szybciej i dokładniej wymieszać na trochę mniejszym ogniu... też miałem z dwa razy malutkie grudki... ale smak był o.k. // może za długo twaróg był podgrzewany przed odciekiem i zrobił się taki suchy...nieraz tak miałem podczas robienia twarogu, że temperatura poszybowała skrzep zaczął się rozwarstwiać i twaróg już nie był taki fajny.... Pozdrawiam i polecam spróbować jeszcze raz :) na spokojnie sam na sam w kuchni :) Ja robię ser jak wszyscy śpią i wówczas nic nie pominę i nie zamienię :) ....
UsuńMigdy sama nie robiłam, chętnie spróbuję. Mam nadzieję, ze tej sody nie czuć, bo mam jakąś awersję ;)
OdpowiedzUsuń... ;-) sody nie czuć, jeżeli jest dodana do ciasta, to też czuję i mam awersję ... ale tutaj nie było takiego smaku :) z przyprawami można dodać sobie różne smaki .... wędzoną parykę lub słodką w proszku, kminek, oregano, czosnek, co kto lubi :) :) :)
UsuńBiorę sie za sssssser :)
OdpowiedzUsuń:) sssuper :) ...pozdrawiam :)
UsuńTo nie jest ser zółty, co za brednie !
OdpowiedzUsuńAnonimowa - Dupo Wołowa !!! Zapoznaj się z tekstem postu, przeczytaj ze zrozumieniem i troluj u siebie... Hmmmm.... Z twojego profilu Google + wynika, że nic nie masz do pokazania, a z tego co napisałeś wynika twoja frustracja życiem i chcesz nadgonić ją swoim trolingiem. Słońca, radości, szczęścia, pozytywnych myśli, sukcesów w domu i w pracy....
UsuńBiorę się zaraz za robienie tego sera :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że mi wyjdzie a raczej na pewno wyjdzie;)
Dam znać jak poszło ��
Mimo wszystko serek wyszedł :)
UsuńCo prawda twaróg nie dokońca był idealny ale jak na 1szy raz to jestem zadowolona :)
Dzień dobry czy gdy ser wloze do podgrzanego mleka to te 15 min mam ciągle podrzeac ser w mleku żeby wytrącila się serwatka. Czy ma leżeć w tym podgrzanym mleku
OdpowiedzUsuń