piątek, 10 lutego 2017

schab w papryce

Schab zapeklowany na sucho i dwukrotnie sparzony, to doskonała domowa wędlina :)


Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy...


...papierowym ręcznikiem lub na kratce.


Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek :) 
Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz kliknij tutaj 


Dla uformowania przewiązujemy lub nie :) i przygotowujemy przyprawy peklujące.
Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka soli, dwie łyżki cukru, czosnek, pieprz i papryka. 


Mięso nacieramy solą, cukrem, czosnkiem i papryka z pieprzem.


Można dodać zmielone ziele i liść ...co kto lubi, a dla przykładu podam skład wędliny z sklepu...
..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331
substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze  E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621
regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." 


Przyprawione wstawiamy na trzy doby do lodówki.
Co 12 godzin przekładamy na drugą stronę i pozbywamy się soków, które się pojawią.


Po peklowaniu na sucho... czas na dalszą obróbkę...w garnku gotujemy wodę
...po zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, na 10 min do sparzenia.


Po 10 minutach zdejmujemy garnek z kuchenki...schab zostawiamy w wrzątku.


Studzimy całkowicie ...minimum 6 godzin, następnie ponownie parzymy  na średnim ogniu...
do czasu 10 minut od zagotowania i studzimy minimum 6 godzin...


Schłodzony schab osuszamy na kiju 1 godzinę lub w piekarniku na kratce 50 st.C,
 z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą/ 30 minut.


Potem chowamy do lodówki na 12 godzin.


W lodówce mięso "dojrzeje"


No i już mamy super smaczne swojskie jedzenie :)


Smacznego !

Jak chcesz zobaczyć podobne przepisy, to są  w zakładce wędliny i mięsa tutaj 

 Zapraszam! 

12 komentarzy:

  1. czy można tak samo zrobić szynkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na pewno :) Patrz żeby nie była ogromna, chodzi objętościowo :) Jak jest grubsza od tego schabu, to wydłuż sparzanie... do 15 min.

      Usuń
    2. jest taka sama jak schab i trochę wydłużę sparzanie
      Dzięki z odpowiedz wszystkiego dobrego Pozdrawiam Miło

      Usuń
    3. już właśnie zrobiłem szynie według tego przepisu i zobaczę co wyjdzie
      jest w ludowce Pozdrawiam

      Usuń
    4. Będzie dobrze :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Czy szynka nie jest sucha? Szukam przepisu na soczystą szynkę
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chcesz coś bardzo soczystego, to proponuję inny przepis na "polędwicę łososiową" na tym blogu https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/domowa-poledwica-ososiowa.html albo na innym :)
      Soczysta szynka taka fest soczysta, to peklowanie w solance na mokro...5-10 dni, potem jeszcze ostrzykiwanie czymś tam, wędzenie, parzenie .... musisz szukać wśród braci wędzarniczej ...mają w necie swoją stronę. Jeszcze możesz zrobić w piekarniku....po dobrym przyprawieniu, przed wstawieniem do naczynia żaroodpornego trzeba szynkę podsmażyć z każdej strony przez chwilę na rozgrzanym mocno smalcu, wtedy pory się zamkną i pieczesz spokojnie w naczyniu.... itd.... Sposobów jest wiele, pytaj ja ci odpowiem jak będę wiedział ... pięką nieraz w tzw. rękawie.... Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za odpowiedź. Nie mam możliwości wędzenia nie stety. Schab z piekarnika mi nie smakuje bo dla mnie jest zbyt suchy. Ale dziś zaopatrzylam się w składniki i jednak spróbuje tej szyneczki :) mam nadzieję że wyjdzie i będzie pyszna.
      Pozdrawiam i na pewno odezwę się za kilka dni z recenzją :)

      Usuń
  3. zrobiłam szynkę wg przepisu z tej strony-REWELACJA -polecam tę stronę każdemu

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobny, ale tym razem zrobię z Twojego przepisu. Wygląda smacznie ;-)
    Robię tak: http://adrianna-pracaipasja.blogspot.com/2017/08/schab-gotowany-wedlina-idealna.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) byłem widziałem :) śmiało korzystaj też z tego przepisu...chociaż tamtemu nic nie brakuje :) różne są drogi żeby dojechać do RZYMU :) Pozdrawiam !

      Usuń