Doskonała domowa wędlina, to schab peklowany na sucho i potem sparzony.
Skład: mięso-schab 1,4-1,6 kg,...przyprawy- na 1 kg mięsa: łyżka soli peklującej, łyżka soli kamiennej, dwie łyżki cukru, czosnek 5 ząbków., pieprz 1
łyżeczka i papryka 1 czubata łyżka. *** sól peklującą możemy zastąpić solą kamienną niejodowaną, nie wybielaną, bez antyzbrylaczy jak do przetworów.
Polecam sól Kłodawa, czy też dobrą/sprawdzoną sól Himalajską lub Morską.
Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.
Wg uznania nadmiar mięsa wykrawamy, żeby pozostał nam schab właściwy,
pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy np. gulasz kliknij tutaj
Dla uformowania dobrego kształtu mięso możemy przewiązać sznurkiem.
Potem schab nacieramy solą i cukrem, jak mięso się "spoci" wówczas
wcieramy rozgnieciony czosnek i paprykę wymieszaną z pieprzem.
--
Przyprawiony schab wstawiamy na trzy doby do lodówki, co 12 h
przekładamy na drugą stronę i wycieramy soki, które się wysączą.
*** naczynie tylko : szklane; gliniane lub ze stali nierdzewnej.
Po peklowaniu na sucho czas na dalszą obróbkę, w garnku gotujemy wodę i po
zagotowaniu wkładamy zapeklowany kawałek, do wrzątku i na średnim ogniu
trzymamy do 10 min , od czasu zagotowania się ponownie wody - I parzenie
Potem zdejmujemy garnek, do wystudzenia-a schab zostawiamy w wodzie.
Studzimy całkowicie-minimum 6 godzin i ponownie gotujemy na średnim ogniu,
do czasu 10 minut od zagotowania się wody i studzimy kolejne 6 godzin.
do czasu 10 minut od zagotowania się wody i studzimy kolejne 6 godzin.
Schłodzony schab osuszamy na kiju conajmniej przez 1 godzinę
lub możemy osuszyć go w piekarniku na kratce przy temp. 50 st.C,
z włączonym termoobiegiem i uchyloną klapą przez około 30 minut.
Potem chowamy do lodówki, żeby mięso stężało, na 8-12 godzin.
--
--
Smacznego !
Jak chcesz zobaczyć podobne przepisy, są w zakładce wędliny i mięsa tutaj
SKŁAD WĘDLINY FABRYCZNEJ : ..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego,
białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331, substancja zagęszczająca
E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku
E 621, regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..."
czy można tak samo zrobić szynkę
OdpowiedzUsuńMożna na pewno :) Patrz żeby nie była ogromna, chodzi objętościowo :) Jak jest grubsza od tego schabu, to wydłuż sparzanie... do 15 min.
Usuńjest taka sama jak schab i trochę wydłużę sparzanie
UsuńDzięki z odpowiedz wszystkiego dobrego Pozdrawiam Miło
już właśnie zrobiłem szynie według tego przepisu i zobaczę co wyjdzie
Usuńjest w ludowce Pozdrawiam
Będzie dobrze :) Pozdrawiam !
UsuńCzy szynka nie jest sucha? Szukam przepisu na soczystą szynkę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jak chcesz coś bardzo soczystego, to proponuję inny przepis na "polędwicę łososiową" na tym blogu https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/domowa-poledwica-ososiowa.html albo na innym :)
UsuńSoczysta szynka taka fest soczysta, to peklowanie w solance na mokro...5-10 dni, potem jeszcze ostrzykiwanie czymś tam, wędzenie, parzenie .... musisz szukać wśród braci wędzarniczej ...mają w necie swoją stronę. Jeszcze możesz zrobić w piekarniku....po dobrym przyprawieniu, przed wstawieniem do naczynia żaroodpornego trzeba szynkę podsmażyć z każdej strony przez chwilę na rozgrzanym mocno smalcu, wtedy pory się zamkną i pieczesz spokojnie w naczyniu.... itd.... Sposobów jest wiele, pytaj ja ci odpowiem jak będę wiedział ... pięką nieraz w tzw. rękawie.... Pozdrawiam!
Dzięki wielkie za odpowiedź. Nie mam możliwości wędzenia nie stety. Schab z piekarnika mi nie smakuje bo dla mnie jest zbyt suchy. Ale dziś zaopatrzylam się w składniki i jednak spróbuje tej szyneczki :) mam nadzieję że wyjdzie i będzie pyszna.
UsuńPozdrawiam i na pewno odezwę się za kilka dni z recenzją :)
zrobiłam szynkę wg przepisu z tej strony-REWELACJA -polecam tę stronę każdemu
OdpowiedzUsuń... dziękuję :) ... :)
UsuńRobię podobny, ale tym razem zrobię z Twojego przepisu. Wygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńRobię tak: http://adrianna-pracaipasja.blogspot.com/2017/08/schab-gotowany-wedlina-idealna.html
:) byłem widziałem :) śmiało korzystaj też z tego przepisu...chociaż tamtemu nic nie brakuje :) różne są drogi żeby dojechać do RZYMU :) Pozdrawiam !
UsuńRobiłam ,polecam ,teraz już się marynuje nastepny
OdpowiedzUsuń:) cieszę się :) pozdrawiam :)
Usuń