Bułki z mięsem i przyprawą domowej roboty, to dobra smaczna przekąska.
--
"Gyros" domowy przygotowujemy po domowemu, po przygotowaniu schabów do suszenia,
zostały mi ładne kawałki mięsa, które przyprawiłem domową przyprawą "gyros".
zostały mi ładne kawałki mięsa, które przyprawiłem domową przyprawą "gyros".
Skład przyprawy: czubata łyżka papryki, do tego po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, oregano,
tymianku, bazylii, czosnku i po pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu.
***po przyprawieniu mięsa resztę wsypujemy do szczelnego pudełka i mamy na następny raz.
tymianku, bazylii, czosnku i po pół łyżeczki: chili, cynamonu, mięty, rozmarynu.
***po przyprawieniu mięsa resztę wsypujemy do szczelnego pudełka i mamy na następny raz.
Mięso po przyprawieniu smażymy na patelni. Następnie przygotowujemy ciasto
drożdżowe, takie jak na bułki, chleb czy pizzę... kliknij w "pieczywo"
*** tzn. na 1 kg mąki dodajemy 50 g drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szklanki ciepłej wody,
wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia i potem dzielimy na części
Wystudzone po usmażeniu mięso, wykładamy na poporcjowane i rozwałkowane ciasto,
wówczas zawijamy całość jak krokiety i odkładamy łączeniem do dołu.
wówczas zawijamy całość jak krokiety i odkładamy łączeniem do dołu.
Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy ulubioną przyprawą i nacinamy.
Tak przygotowane bułki pieczemy w funkcji góra/dół /200 st.C/~20 min.
Kiedy już cały dom pachnie chlebem i gyrosem, to czas wyjmować.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz