Bardzo szybki i smaczny obiad, który przygotujemy w 30 min.
Kupiłem schab żeby zrobić wędlinę i jak rozpakowałem okazało się,
że nie zużyję całego... i tak powstał pomysł na szybki gulasz.
Ostrym nożem wykrawamy, to co jest niepotrzebne na wędlinę...
... no i tak to z 1,5 kg schabu wyszło aż 0,5 kg ścinek.
Mięso kroimy w kostkę około 2-3 cm i smażymy na smalcu bez przypraw na gorącej patelni.
W garnku z 1 l wody gotujemy op. 500 g marchewki z groszkiem + 4ziela, 2 liście i 2 kostki bulionu.
Po obsmażeniu mięsa na złoto brązowo dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy.
Jak mięso i cebula są już dobre... przyprawiamy mięso solą, pieprzem i dodajemy do garnka.
Gdy całość się przegotuje, a smaki się połączą, to dodajemy 1 łyżkę papryki i zabielamy śmietaną.
Serwujemy gorące danie, które mimo prostoty wykonania smakuje wyśmienicie.
Po obiedzie okrojony schab przewiązujemy sznurkiem i przyprawiamy do peklowania na sucho.
Potem w naczyniu przekładamy do lodówki i działamy wg przepisów z zakładki mięsa-i-wędliny
Potem w naczyniu przekładamy do lodówki i działamy wg przepisów z zakładki mięsa-i-wędliny
Możemy wówczas przygotować super smaczną domową wędlinę bez wędzenia.
Smacznego !!!
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz