sobota, 11 lutego 2017

Bułki z mięsem

Niby mini calzone, które szybko się robi i są bardzo smaczne. 


--


Farsz : 500 g mielonego mięsa, ...sól, pieprz, papryka, oregano i czosnek.
Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy wg swoich smaków i wyrabiamy...


--


Ciasto : 500 g mąki typu 450-500 lub 650 , 20- 25 g drożdży, łyżeczka cukru, łyżeczka soli i ~250 ml/szklanka mocno ciepłej wody.
Wszystko łączymy razem w misce i ręcznie wyrabiamy na nasze 
ciasto, żeby odchodziło od ręki i od miski :) -mąki są różne więc jak
 ciasto wyjdzie za suche dodajemy 2-3 łyżki wody, za mokre 1 - 2 łyżki mąki :)  


Mięso smażymy...po usmażeniu schładzamy.


--


Ciasto dzielimy na 3 części/wałkujemy na 8-9 mm ,kroimy na 4 i nakładamy
 mięso, zawijamy całość i układamy łączeniem do dołu na blachę do pieczenia...
*** opcjonalnie do środka dodajemy żółty lub plasterek pomidora...jak kto lubi... 


--


Pieczemy 15-20 min / 200-220 st.C, góra/dół -czas zależy od pieca...


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pomysłowe. Zamiast kanapki, bułka z mięskiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !...no pewnie :) można zabrać ze sobą i zjeść od razu :) Musisz do swoich bułek coś schować, to zobaczysz jak to smakuje :) - przy następnym wypieku :) Pozdrawiam !

      Usuń